Παγκόσμια οργή για την Αγιά Σοφιά

Παρεμβάσεις Β. Κόκκαλη, Αννας Βαγενά, Γ. Μανώλη και Στ. Ροντούλη

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2020 18:41

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Παρέμβαση για την απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί έκαναν χθες τοπικοί πολιτικοί παράγοντες.

Πιο συγκεκριμένα:
Δήλωση του αναπληρωτή τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Λάρισας κ. Βασίλη Κόκκαλη, αναφέρει:
H απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά, το σύμβολο της Ορθοδοξίας και ένα μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, σε ένα ακόμη πιόνι της αλλοπρόσαλλης πολιτικής του σκακιέρας, αποτελεί ύψιστη προσβολή όχι για την πατρίδα μας και την ορθοδοξία, αλλά για την ίδια την ανθρωπότητα.
Είναι προφανές πως ο κ. Ερντογάν επιδιώκει με απεγνωσμένο τρόπο να καλύψει τα πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα, στα οποία έχει φέρει ο ίδιος τη χώρα του, με ακραία επικοινωνιακά τεχνάσματα, αψηφώντας κάθε λογική.
Η ύβρις του «Σουλτάνου» αγγίζει το πανανθρώπινο και ήδη η διεθνής κοινότητα έχει αναλάβει δράση προκειμένου η Αγιά Σοφιά, την οποία σεβάστηκαν πλήθος βαρβάρων στο διάβα των αιώνων, να παραμείνει στη θέση που της αξίζει, ως κορωνίδα του χριστιανισμού και της παγκόσμιας θρησκευτικής, πολιτισμικής και ιστορικής παρακαταθήκης.

 

Η ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ
Τον Δεκέμβριο του 2017, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα -αναφέρει από την πλευρά της η κ. Αννα Βαγενά- ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να τοποθετηθεί ευθέως και με αυστηρότητα, ενώπιόν του, σε σχέση με τη διοργάνωση μουσουλμανικών τελετών μέσα στην Αγιά Σοφιά.«Ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε στο Φετιγιέ τζαμί, για παράδειγμα, να κάνουμε μια θρησκευτική λειτουργία ορθόδοξη, όπως αντίστοιχα, κακώς κατά τη γνώμη μου, συμβαίνει το τελευταίο διάστημα επανειλημμένα στην Αγιά Σοφιά», είχε πει χαρακτηριστικά ο τότε πρωθυπουργός.
Οι απειλές του Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, που χάρη στις διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχαν μείνει στον αέρα, βλέπουμε τώρα να μπαίνουν σε εφαρμογή και μάλιστα λίγες μόνο ημέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η Αγιά Σοφιά αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και ταυτόχρονα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της ψυχής του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί άμεσα και δυναμικά και να χρησιμοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για την αποτροπή αυτής της τερατώδους ενέργειας από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία προκαλεί και προσβάλλει κατάφωρα τόσο τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας όσο και τη Διεθνή κοινότητα, αλλά και κάθε άνθρωπο με στοιχειώδη παιδεία και ιστορική μνήμη, καταλήγει η δήλωση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γ. Μανώλης σε δήλωσή του σημειώνει ότι: «η απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά, το σύμβολο της Ορθοδοξίας, σε τζαμί παραπέμπει στη χειρότερη μορφή θρησκευτικού φανατισμού. Ένα μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, το οποίο σεβάστηκαν οι Οθωμανοί ηγέτες στο διάβα των αιώνων, έρχεται σήμερα ο «Σουλτάνος» να προσθέσει στην αλλοπρόσαλλη πολιτική του αυτή την απαράδεκτη ενέργεια, η οποία αποτελεί προσβολή όχι μόνο για την πατρίδα μας, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Η Αγιά Σοφιά, παρά την καταδικαστέα απόφαση και από τη διεθνή κοινότητα, να μετατραπεί σε χώρο λατρείας των μουσουλμάνων, θα παραμείνει πάντα στις καρδιές των Ελλήνων ως σύμβολο της Ορθοδοξίας και της Χριστιανοσύνης και θα είναι πάντα ο Βυζαντινός Ορθόδοξος Ναός», τονίζει ο δήμαρχος Τεμπών.

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΣΤ. ΡΟΝΤΟΥΛΗ
«Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί προσβάλλει βάναυσα τον ανθρώπινο πολιτισμό και ναρκοθετεί την ειρηνική συνύπαρξη λαών και θρησκειών», σημειώνει σε δήλωσή του ο πρ. υφυπουργός και επικεφαλής της «Δράσης Πολιτών» του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου κ. Στέλιος Ροντούλης.
Ο κ. Ροντούλης στη δήλωσή του στην «ΕτΔ» σημειώνει επίσης: «Γι’ αυτό στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα εισηγηθούμε ψήφισμα καταδίκης και αποδοκιμασίας των τουρκικών ενεργειών, ζητώντας εκ παραλλήλου από την ελληνική Κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα αντίμετρα και να μην μείνει μόνο σε κούφιες διαμαρτυρίες και ανούσια ευχολόγια.
Ελπίζουμε και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις να δείξουν την πρέπουσα ευαισθησία σε ένα ζήτημα που θεωρείται από τον απανταχού Ελληνισμό ως ‘’Δεύτερη Άλωση’’».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass