«Ρεύμα» υιοθεσίας μονοπατιών στον Κίσσαβο

Φορείς και ιδιώτες υιοθέτησαν ήδη 17 και ο Δήμος Αγιάς ανοίγει προοπτική και για άλλα - «Η περιοχή μας είναι χαρισματική σε αυτό το πεδίο δράσης με 12 μονοπάτια και αρκετά άλλα που δεν έχουν αναδειχθεί» τόνισε στην «ΕτΔ» ο αντιδήμαρχος Αγιάς Νίκος Ντάγκας

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2020 21:14

Με στόχο την ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού και λαμβάνοντας υπόψη την αυξητική τάση του ενδιαφέροντος που καταγράφεται διεθνώς για εξορμήσεις και δραστηριότητες στο φυσικό περιβάλλον, ο Δήμος Αγιάς προχωρά σε δράσεις που θα αναδείξουν την περιοχή του σε κορυφαίο προορισμό.


Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το πρόγραμμα της «Υιοθεσίας μονοπατιών», που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς, δρομολογεί ο αντιδήμαρχος Τουρισμού-Πολιτισμού Νίκος Ντάγκας και στο πλαίσιο αυτού, υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνητικό συνεργασίας με τη Δημοτική Αρχή, δεκαεπτά φορείς και ιδιώτες του Δήμου Αγιάς, οι οποίοι υιοθέτησαν 13 μονοπάτια-διαδρομές.
«Η περιοχή μας είναι χαρισματική σε αυτό το πεδίο δράσης με 12 μονοπάτια και αρκετά άλλα που δεν έχουν αναδειχτεί...» τόνισε στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Νίκος Ντάγκας και σημείωσε για το εν λόγω πρόγραμμα ότι «ο Δήμος Αγιάς καλεί τους δημότες αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο να υιοθετήσουν ένα μονοπάτι, ένα άλσος, ένα πάρκο, ένα δέντρο, έναν χώρο πρασίνου για να γίνουν πιο φωτεινά, πιο πράσινα και πιο φιλικά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Το πρόγραμμα βασίζεται στην πεποίθηση πως ό,τι είναι δημόσιο δεν είναι και κρατικό. Ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους και η ποιοτική αναβάθμιση και η βιώσιμη ανάπτυξη συνιστούν επιλογή όλων των υγιών και παραγωγικών δυνάμεων ενός Δήμου. Η βοήθεια όλων στην προστασία και την αναβάθμιση των χώρων είναι πολύτιμη. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συνδράμουν στο έργο του Δήμου με ιδέες, προσωπική φροντίδα, υλικοτεχνική υποδομή, χρήματα, ή όποιο άλλο πρόσφορο μέσο διαθέτουν.
Τα έργα του προγράμματος έχουν στόχο να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα σε τομείς όπως η καθαριότητα, το πράσινο, η βιώσιμη ανάπτυξη, ο πολιτισμός, η κοινωνική αλληλεγγύη, ο αθλητισμός, η εκπαίδευση. Η σύμπραξη του Δήμου με την ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να αποφέρει καρπούς που θα απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες και επισκέπτες του Δήμου».

 

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
«Δίνουμε τα μονοπάτια σε υιοθεσία σε επαγγελματίες ή κοινωνικές ομάδες, με κάποιες βέβαια προϋποθέσεις και δεσμεύσεις...» δήλωσε ο κ. Ντάγκας και ανάφερε συγκεκριμένα: «Η σήμανση θα έχει ίδια μορφή σε μέγεθος, χρώμα, σχεδιασμό, στήριξη που θα βγει από μια δική μας επιτροπή. Θα δίνεται η δυνατότητα παρουσίασης του χορηγού στις κεντρικές πινακίδες (εισόδου - εξόδου και διασταυρώσεων) σε συγκεκριμένο μέγεθος χώρου, με την υποχρέωση το μονοπάτι να είναι καθαρό και προσβάσιμο 12 μήνες, όπως επίσης και με τις μικροεπισκευές που θα χρειάζεται στη συντήρησή του.
Ο Δήμος θα αναλάβει: Να υποστηρίξει μόνο τις βαριές κατασκευές εκεί που χρειάζεται και όταν χρειάζεται.Τη δημιουργία επιτροπής σχεδιασμού και παρακολούθησης. Την αγορά ή τη δημιουργία του αρχικού υλικού.
Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας θα είναι να έχουμε ένα τουριστικό προϊόν, τα μονοπάτια μας, σε μια πολύ κατάσταση για προώθηση. Επίσης οι επαγγελματίες ενδυναμώνουν έτσι τις υπηρεσίες που παρέχουν στους τουρίστες, αλλά δίνεται και δυνατότητα διαχείρισης και παρουσίασης της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που καλούνται να καταθέτουν. Οι κοινωνικές ομάδες βρίσκουν ένα πεδίο εργασίας και τέλος δημιουργείται μια ακόμη ασφαλιστική δικλείδα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».
Η ισχύς του συμφωνητικού υιοθεσίας διαρκεί για τρία έτη. Η σύμβαση θα ανανεώνεται αυτόματα κάθε έτος, εκτός αν κάποιο από τα δύο μέλη φέρει αντιρρήσεις.

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ-ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ
Οι δεκαεπτά φορείς και ιδιώτες που υπέγραψαν το συμφωνητικό συνεργασίας για την υιοθεσία μονοπατιών, καθώς και τα μονοπάτια αντίστοιχα που υιοθέτησαν ο καθένας, είναι τα εξής:
-Δημήτρης Χασιώτης -Δαρούσης Κώστας: Σκήτη-Λίμνη-Σκήτη.
-Αλέξης Γεωργούλης (ευρωβουλευτής): Μπουρμπουλήθρα – Πολυδέντρι.
- Κανδυλάρης- Ηλίας Ευσταθίου: Καλυψώ – Κόκκινο Νερό – Καταρράκτης.
-Αποστολίδου Μαρία: Παραποτάμια -Δέλτα Πηνειού.
- Ζαφειρίου-Αμερικάνικη Σχολή: Μεταξοχώρι – Ανατολή.
- Δημ. Ηλιάδης: Αγιά – Μεγαλόβρυσο
- ΣΔΥΑ Γαρόφλος Κώστας: Μεγαλόβρυσο - Κορυφή Οσσα.
- Στεργιάκης Αχιλλέας: Πλατάνια Βελίκας-Κάστρο.
- Κορδίλας-Μπάτσικας- Γουργιώτης: Μελιβοία-Βελίκα.
-Σταγιάνης: Πολυδέντρι.
- Σουλιώτης: Μονοπάτια Μεταξοχώρι.
- Μακροβασίλης: Μεταξοχώρι-Γεφύρι.

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΝΕΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ
Ο αντιδήμαρχος Νίκος Ντάγκας απηύθυνε κάλεσμα σε κάθε ενδιαφερόμενο να προτείνει νέες διαδρομές-μονοπάτια, που δεν έχουν καταγραφεί και να προχωρήσει σε υιοθεσία με τον Δήμο Αγιάς. Προτάσεις κατατίθενται στο Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Αγιάς.

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass