Ιατρική Στήλη

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2020 21:04

Life - C-FACE: Εξυπνη μάσκα και ...μεταφραστής

Εταιρεία ρομποτικής στην Ιαπωνία έχει αναπτύξει μια μάσκα προσώπου

ικανή όχι μόνο να προστατεύει κάποιον από την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, όπως ο κορoνoϊός, αλλά και να μεταφράζει την ομιλία του σε οκτώ διαφορετικές γλώσσες. Η έξυπνη μάσκα C-FACE της Donut Robotics είναι σαν τις τυπικές προστατευτικές μάσκες προσώπου, αλλά μπορεί να μεταφράσει την ομιλία ενός χρήστη από τα ιαπωνικά στα αγγλικά, γαλλικά, ινδονησιακά, ισπανικά, κινέζικα, κορεατικά, ταϊλανδέζικα και βιετναμέζικα. Η μάσκα συνδέεται με μια εφαρμογή smartphone ή tablet μέσω Bluetooth, η οποία στη συνέχεια μεταφράζει την ομιλία σε μηνύματα κειμένου, υπαγορεύει ομιλία και πραγματοποιεί κλήσεις. Η μάσκα είναι πλαστική. Πριν από την πανδημία, η Donut Robotics είχε μόλις συνάψει συμβόλαιο για την προμήθεια του αεροδρομίου Haneda του Τόκιο με οδηγούς και μεταφραστές ρομπότ. Όμως, καθώς το μέλλον των αεροπορικών ταξιδιών έγινε αβέβαιο σε ολόκληρο τον κόσμο, η εταιρεία ήθελε να αναπτύξει ένα προϊόν που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία του κορονοϊού. Οι μηχανικοί αποφάσισαν να πάρουν το λογισμικό μετάφρασης και να το προσαρμόσουν σε μια μάσκα, και μετά από δοκιμές, αυτή παρουσιάστηκε στο διαδίκτυο για την αναζήτηση της χρηματοδότησης. Η μάσκα έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 260.000 δολάρια στον ιστότοπο crowd funding Fundinno και αναμένεται να κυκλοφορήσει για το κοινό τον Σεπτέμβριο. Οι μάσκες πωλούνται περίπου 40 δολάρια ανά τεμάχιο. Οι πρώτες 5.000 θα πουληθούν στην Ιαπωνία, αλλά στο μέλλον θα μπορούσαν να πουληθούν στην Κίνα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

 

kentro ygeias

Εγκαινιάστηκε το Κ.Υ. Καμένων Βούρλων

Την 24ωρη λειτουργία του πρότυπου Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων, που αποτέλεσε «στοίχημα» για τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, εγκαινίασε χθες το πρωί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Το Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων εξυπηρετεί τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και μεγάλο αριθμό τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή. Τον Ιούνιο αντιμετώπισε 260 έκτακτα περιστατικά, στα τακτικά ιατρεία του έχουν πραγματοποιηθεί 600 ραντεβού, ενώ έγιναν 110 ακτινογραφίες. Πρόκειται για μια πρότυπη, σύγχρονη, ψηφιοποιημένη δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία διαθέτει Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), σταθμό ΕΚΑΒ, όλα τα βασικά εργαστήρια (ακτινολογικό, ψηφιακό μαστογράφο, μικροβιολογικό, ανοσολογικό, βιοχημικό) και 8 ιατρεία για τακτικά περιστατικά (γενικής ιατρικής, παιδιατρικό, οδοντιατρικό, γυναικολογικό- μαιευτικό, παθολογικό, ορθοπεδικό, χειρουργικό-αγγειολογικό και ψυχιατρικό). Επίσης, στον εξωτερικό χώρο υπάρχει ISOBOX υποδοχής και εξέτασης ύποπτων περιστατικών COVID-19. Η στελέχωση του Κέντρου Υγείας περιλαμβάνει 12 ιατρούς, 14 νοσηλευτές, 1 μαία, 2 τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων, 1 ραδιολόγο-ακτινολόγο και 7 άτομα λοιπό προσωπικό.

 

Ορισε στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή αποβιώσαντα γιατρό!

Μόλις την προηγούμενη Τρίτη η στήλη αναφέρθηκε στο τραγικό λάθος του Υπουργείου Υγείας να ορίσει στα Συμβούλια Κρίσης και Επιλογής Ιατρών ΕΣΥ αρμοδιότητας 5ης ΥΠΕ τους διοικητές του ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός έσπευσε –κατόπιν εισήγησης της 5ης ΥΠΕ- να διορθώσει το λάθος. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς με την απόφαση εκείνη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας φαινόταν να μην γνωρίζει ποιους διοικητές διόρισε ο ίδιος εδώ και αρκετούς μήνες στα νοσοκομεία! Δεν πρόλαβε όμως να στεγνώσει το μελάνι και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας –ή μάλλον οι συνεργάτες και οι επιτελείς του- ξαναχτύπησαν. Με χθεσινή ημερομηνία ο υπουργός Υγείας υπέγραψε τη συγκρότηση και τον ορισμό μελών στις Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές (Α.Υ.Ε. και Β.Υ.Ε) της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή νομού Λάρισας ορίζεται τακτικό μέλος ο γιατρός ΩΡΛ του Κέντρου Υγείας Κωνσταντίνος Κακάτσιος και παράλληλα αναπληρωματικό μέλος του έτερου γιατρού Αριστείδη Φιλοκώστα στην Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή χωρίς ο υπουργός και οι επιτελείς του να έχουν ενημερωθεί ότι ο συγκεκριμένος γιατρός δεν βρίσκεται στη ζωή εδώ και κάποιους μήνες! Απόφαση που εγείρει, όπως και η απόφαση για τα Συμβούλια Κρίσης και Επιλογής Ιατρών, σειρά ερωτηματικών για τον τρόπο με τον οποίο συγκροτούνται επιτροπές ακόμα και με σοβαρές αρμοδιότητες. Συγκεκριμένα για τον νομό Λάρισας η σύνθεση των δύο επιτροπών έχει ως εξής:
Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή
1. Γρατζής Ευάγγελος, χειρουργός στο Κ.Υ. Λάρισας , ως πρόεδρος, με αναπληρώτρια την Μακρυγιάννη Αμαλία, παθολόγο στο Κ.Υ. Λάρισας. 2. Φιλοκώστας Αριστείδης, ΩΡΛ στο Κ.Υ. Λάρισας, ως τακτικό μέλος με αναπληρωτή , τον Κακάτσιο Κωνσταντίνο, ΩΡΛ στο Κ.Υ. Λάρισας. 3. Μπαλιάκου –Χαρμπουζιουλιανα- Μάρτσα, παθολόγος στο Κ.Υ. Λάρισας, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Αναγνώστου Νίκη, παθολόγο στο Κ.Υ. Λάρισας.
Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή
1. Αναγνώστου νίκη, παθολόγος στο Κ.Υ. Λάρισας, ως πρόεδρος, με αναπληρωτή τον Φιλοκώστα Αριστείδη, ΩΡΛ στο Κ.Υ. Λάρισας.
2. Κακάτσιος Κωνσταντίνος, ΩΡΛ στο Κ.Υ. Λάρισας, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Μπαλιάκου –Χαρμπουζιουλιανα- Μάρτσα, παθολόγο στο Κ.Υ. Λάρισας. 3. Μπάρδας Αλέξανδρος, παθολόγος στο Κ.Υ. Λάρισας, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια τη Βαγενά Ιφιγένεια, ακτινοδιαγνώστρια στο Κ.Υ. Λάρισας.
Σημειώνεται ότι οι Υγειονομικές Επιτροπές (Α.Υ.Ε. και Β.Υ.Ε.) είναι αρμόδιες για την παραπομπή σε αυτές θεμάτων υγειονομικής περίθαλψης, πιστοποίησης νόσου που επιφέρει ανικανότητα για εργασία, χαρακτηρισμού ανικανότητας προς εργασία οφειλόμενη σε εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια για αλλαγή θέσης εργασίας, καθώς και κρίσης ικανότητας προς εργασία για την υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση.


Ο Στ. Παπαγεωργίου ασκεί καθήκοντα διοικητή ΓΝΛ
Ο υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ Σταύρος Παπαγεωργίου ασκεί από χθες καθήκοντα διοικητή στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας καθώς ο υπηρεσιακός διοικητής Απόστολος Κομνός βρίσκεται σε κανονική άδεια. Σύμφωνα με απόφαση της 5ης ΥΠΕ ο κ. Παπαγεωργίου θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης της καθημερινότητας και της επίλυσης λειτουργικών προβλημάτων χωρίς ωστόσο να έχει δικαίωμα υπογραφής.


Εσωτερικός έλεγχος για ένα ακόμα χρόνο στο Πανεπιστημιακό
Την ανανέωση της σύμβασης με την κα Λήδα Τζαχάνη, εσωτερική ελέγκτρια, για ένα ακόμα χρόνο από 04/07/2020 έως και την 03/07/2021 αποφάσισε η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας καθώς κρίθηκε αναγκαία η συνέχιση του έργου παροχής υπηρεσιών εσωτερικού διαχειριστικού ελέγχου του Νοσοκομείου και για λόγους διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου. Το ύψος της σύμβασης, η οποία υπογράφτηκε, έχει συνολική δαπάνη 13.937,60 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass