Το Σαραντάπορο γιορτάζει την πολιούχο του Αγ. Μαρίνα

ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2020 16:20

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο Ε»)
Την πολιούχο τους Αγία Μαρίνα, γιορτάζουν οι κάτοικοι του Σαρανταπόρου του Δήμου Ελασσόνας, με θρησκευτικές εκδηλώσεις στον φερώνυμο ιερό ναό.


Αύριο Πέμπτη 16 Ιουλίου, παραμονή της εορτής, στις 7 το απόγευμα, θα ψαλεί πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα. Μεθαύριο Παρασκευή 17 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής, στις 7 το πρωί θα ψαλεί ο Όρθρος και στη συνέχεια η αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου θα συγχοροστατήσουν οι σεβασμ. μητροπολίτες Ελασσώνος κ. Χαρίτων και Κοζάνης και Σερβίων κ. Παύλος, θα συλλειτουργήσουν αρχιμανδρίτες και ιερείς της περιοχής και θα παραστούν οι αρχές του Δήμου Ελασσόνας. Υπενθυμίζεται πως πριν πέντε χρόνια (το 1995) στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Σαρανταπόρου προσήλθαν εκατοντάδες πιστοί και προσκυνητές για να προσκυνήσουν την Τίμια Κάρα της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνης, η οποία φυλάσσεται στην Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου Ηλίων Αιδηψού και φιλοξενήθηκε για 3 ημέρες στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Σαρανταπόρου.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
Ο Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας Σαρανταπόρου έχει τη δική του ιστορία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα sarantaporo.gr: Η πρώτη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας θεμελιώθηκε το 1872 στην πλατεία του χωριού. Το 1943 πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς και το 1951-52 κατασκευάσθηκε εκ νέου από το 103ο Τάγμα Πεζικού (…είχε κατασκηνώσει στο Σαραντάπορο) με διοικητή τον συνταγματάρχη Νικόλαο Κοροβέση. Ο τότε διοικητής Κοροβέσης σκέφτηκε να χτίσει την εκκλησία την οποία είχαν σκεπάσει προσωρινά με τέντες. Συστάθηκε τότε μια επιτροπή από τον διοικητή Κοροβέση, τον πρόεδρο του χωριού Ιωάννη Γκουτζουρέλα και τον δάσκαλο Ηλία Κωσταρίγκα, οι οποίοι επισκέφτηκαν τον τότε μητροπολίτη Καλλίνικο και του ζήτησαν βοήθεια για να ξαναχτιστεί η καμένη εκκλησία. Η Υπηρεσία Ανοικοδόμησης πρόσφερε όλα τα υλικά και σε 2-3 μήνες η εκκλησία ήταν έτοιμη. Η εκκλησία αυτή κατεδαφίστηκε στις 7 Ιουνίου 1995, λόγω παλαιότητας και ζημιών που προκλήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό της Αιανής Κοζάνης, για να χτιστεί και πάλι. Σε μικρό χρονικό διάστημα και με την οικονομική συμβολή όλων των Σαρανταποριτών αποπερατώθηκε και έγιναν τα Θυρανοίξια του νέου ναού στις 23 Αυγούστου 1998, από τον μακαριστό μητροπολίτη Ελασσώνος κυρό Σεβαστιανό. Η νέα εκκλησία της Αγίας Μαρίνας αποτελεί ένα στολίδι που κοσμεί την πλατεία του Σαρανταπόρου, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι το τέμπλο και ο εσωτερικός διάκοσμος του ναού.

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass