Οι νέοι μίλησαν για τη δημοκρατία και τις ανοιχτές κοινωνίες

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ Β’ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2020 21:00

Μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση γεμάτη δημοκρατικά μηνύματα, διοργανώθηκε χθες στον εμβληματικό χώρο του Β’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, με αφορμή τη συγκρότηση του νέου καινοτόμου θεσμού της Λάρισας, του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, από τον Δήμο Λαρισαίων σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ, το ΚΕΜΕΑ και την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν “Δημοκρατία, Νέοι – Νέες και Ανοιχτές Κοινωνίες” και είχε σαν στόχο να εμβαθύνει σε ζητήματα εμπλοκής των νέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τη συμμετοχή τους σε θεσμούς και πολιτικές διαδικασίες με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες. Κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκαν μάλιστα τα αποτελέσματα του προγράμματος “I_do” που αφορούν στην ενδυνάμωση νέων Ρομά για την ισότιμη συμμετοχή τους σε κέντρα λήψης αποφάσεων των τοπικών κοινωνιών. Δράση που εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει”.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, τόνισε μεταξύ άλλων πως αυτές είναι δραστηριότητες που προάγουν τη συμμετοχή των νέων «και εμείς θέλουμε να καταλήξουμε στη συγκρότηση αυτού του συμβουλίου αφού πρώτα ολοκληρωθούν όλες αυτές οι δραστηριότητες που θίγουν το ζήτημα της δημοκρατίας, της συμμετοχής και των αποφάσεων που αφορούν στην πόλη. Αυτό το ζήτημα απασχολεί την κοινωνία».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημ. Δεληγιάννης μιλώντας στην εκδήλωση κατέληξε στο εξής: «Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης δεν ανατράπηκε από τους ναζί, τους «ανθρώπους με τα καφέ». Κατέρρευσε μόνη της, γιατί τη στιγμή της αλήθειας σχεδόν κανείς δεν ήταν έτοιμος να μείνει ακλόνητος και να την υπερασπιστεί. Αυτή τη δύσκολη ώρα δεν υπάρχουν τα περιθώρια για πολλά λόγια. Οι τοπικές κοινωνίες και οι φορείς της καλούνται να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες. Εξάλλου, το βαθύτερο νόημα του άρθρου 120 του Συντάγματος, του παλιού, εμβληματικού 114, που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά, κάποιους νέους μιας άλλης εποχής, είναι σαφές. Η ευθύνη δεν είναι των άλλων. Η ευθύνη είναι δική μας. Των ενεργών και ευαισθητοποιημένων πολιτών που αποτελούν και το βασικό θεμέλιο για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, ισότητας και δημοκρατίας. Αξίζει να προσπαθήσουμε, γιατί πιστεύουμε πως είναι ο μόνος δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον».
Η κ. Έλλη Χριστούλα, συντονίστρια του θεματικού άξονα κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε: «Το έργο το οποίο εντάσσεται σ’ αυτήν την εκδήλωση, λέγεται «I-do» και είναι μια συμμαχία νέων για τη δημιουργία νέων ενεργών Ρομά πολιτών και σκοπός του είναι η προαγωγή θεμάτων με ειδική στόχευση στην ομάδα των Ρομά. Το έργο δεν μένει στην αρχική του στόχευση αλλά θέλει να αναδείξει παραδείγματα νέων ανθρώπων που αντιπαρήλθαν γενικευμένες στερεοτυπίες και διεκδικούν την ισότιμη συμμετοχή τους στον δημόσιο βίο».
Τέλος, ο κ. Παναγιώτης Βασιλείου εκλεγμένος Ρομά – ρομανόβλαχος στην 3η Κοινότητα τόνισε πως αποφάσισε να συμμετάσχει στα κοινά για να μάθει πώς δουλεύουν και εν τέλει να βοηθήσει τους συμπολίτες του, Ρομά. «Το πρόγραμμα μάς πρόσφερε τη δυνατότητα να σταθούμε ικανοί για να διεκδικήσουμε κι άλλα πράγματα» είπε χαρακτηριστικά. Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης οι: Γεωργία Γκόνου, διευθύντρια Έρευνας, Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης / ΕΕΤΑΑ, Αθανασία Σιαπέρα, ειδική συνεργάτης ΚΕΜΕΑ και Εμμανουήλ Ράντης, ειδικός συνεργάτης ΚΕΜΕΑ. Τη συντόνισε ο Απόστολος Πέκας, ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Λαρισαίων.
Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass