«Παζαρεύουν ελληνικά δικαιώματα, προξενεύουν τη συνεκμετάλλευση»

«Αυτή η προοπτική θα γεννήσει νέες εντάσεις, νέα θερμά επεισόδια» τόνισε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας αναφερόμενος στην επιθετικότητα της Τουρκίας σημειώνοντας ως υπαρκτό τον κίνδυνο για ένα θερμό επεισόδιο

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2020 21:00
Ενοχλεί το σύστημα και τα παπαγαλάκια του  η οργανωμένη απειθαρχία που σταθερά δείχνουμε απέναντι στην αδικία  και την εκμετάλλευση, τόνισε ο ηγέτης του ΚΚΕ από το Στόμιο Ενοχλεί το σύστημα και τα παπαγαλάκια του η οργανωμένη απειθαρχία που σταθερά δείχνουμε απέναντι στην αδικία και την εκμετάλλευση, τόνισε ο ηγέτης του ΚΚΕ από το Στόμιο

«Ηουσία είναι ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται με την κάλυψη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που επιπλέον παζαρεύουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα για να τραβήξουν την Τουρκία από την αγκαλιά της Ρωσίας και παίζουν τον ρόλο του «προξενητή», για να προωθηθεί η λύση της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Πάντα προς όφελος των συμφερόντων των ευρωπαϊκών και αμερικάνικων μονοπωλίων στην περιοχή» τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημ. Κουτσούμπας μιλώντας προχθές βράδυ στο Στόμιο Λάρισας, στο πλαίσιο του 29ου αντιιμπεριαλιστικού διημέρου της ΚΝΕ.
Παρουσία χιλιάδων μελών της ΚΝΕ και με εντυπωσιακή τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας λόγω του κορονοϊού, ο γεν. γραμματέας του ΚΚΕ έκανε την κεντρική πολιτική ομιλία του διημέρου ασκώντας έντονη κριτική στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, στα νέα δεδομένα στις εργασιακές σχέσεις μετά τον κορονοϊό, στην προκλητικότητα των Τούρκων αλλά και στη στάση εταίρων και συμμάχων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Τέλος, με αφορμή και τον χαρακτήρα του διημέρου της ΚΝΕ, έκανε εκτενή αναφορά στην ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία και στα νέα δεδομένα που δημιουργεί, μεταξύ άλλων, και στη Θεσσαλία.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ
«Αν κάτι επιβεβαιώνεται και από την πρωτόγνωρη περίοδο της πανδημίας» τόνισε ο γραμματέας του ΚΚΕ «είναι η δύναμη της οργανωμένης επαναστατικής δράσης. Ενοχλεί το σύστημα και τα παπαγαλάκια του η οργανωμένη απειθαρχία που σταθερά δείχνουμε απέναντι στην αδικία και την εκμετάλλευση.
Ο νόμος που ψήφισαν στη Βουλή για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων δεν είναι ένδειξη της δύναμής τους, αλλά απόδειξη της αδυναμίας τους. Το σύστημά τους δεν είναι παντοδύναμο. Χρεοκοπεί καθημερινά. Δεν μπορεί να δώσει διέξοδο στις ανάγκες του λαού, όπως φάνηκε και με την πανδημία του κορονοϊού.
Μήπως δεν βάφτισαν “εκσυγχρονιστικά” τα μέτρα που πήραν και παίρνουν, ώστε να μην υπάρχει καμία ευθύνη για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, προβάλλοντας ως λύση την ευεργεσία διαφόρων μεγαλοκαπιταλιστών, οι οποίοι αφήνουν τον λαό απροστάτευτο μπροστά και σε ένα πιθανό νέο κύμα πανδημίας;
Μήπως η ψηφιακή καταγραφή των εργασιακών σχέσεων, που επικρατούν σε κάθε εργασιακό χώρο, με τα διάφορα πληροφοριακά συστήματα, απέτρεψε τη βλαπτική μεταβολή για χιλιάδες νέους εργαζόμενους;
Μήπως απέτρεψε τη μισή δουλειά, τη μισή ζωή; Με τη γενίκευση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης για τη μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας;».
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως «μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο για ένα θερμό επεισόδιο, το οποίο με τη σειρά του θα στρώσει το τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, το ΚΚΕ επιμένει: «Συνεκμετάλλευση σημαίνει παραχώρηση δικαιωμάτων, σημαίνει παζάρι και μοιρασιά χωρίς αρχές. Τέτοιου είδους ρυθμίσεις δεν λύνουν τα προβλήματα των τουρκικών αμφισβητήσεων για τα σύνορα ή την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Με αφορμή τον κορονοϊό ο κ. Κουτσούμπας επέκρινε για κοροϊδία την κυβέρνηση «με τα πετσοκομμένα υγειονομικά πρωτόκολλα για το “άνοιγμα” του Τουρισμού, την απουσία καθολικών προληπτικών ελέγχων στα αεροδρόμια, την “οριακή” λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας, που αντιμετωπίζει ως “κόστος” κάθε ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και υποτάσσει και την υγεία στα κέρδη των μεγάλων ξενοδόχων, των ιδιωτικών κλινικών, των μεταφορικών εταιρειών.
Για μας η ανθρώπινη ζωή, η υγεία του λαού δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι των καπιταλιστικών κερδών. Γιατί εμείς παλεύουμε ώστε να νικήσει η ζωή! Να νικήσουν οι “αφανείς ήρωες”, οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της ζωής.
Οι “ήρωες” με τις μάσκες στα νοσοκομεία, οι “ήρωες” που κράτησαν σε λειτουργία τα super market, τις αποθήκες και τα logistics, παρά τους κινδύνους, λόγω της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την εντατικοποίηση και τις απειλές της εργοδοσίας.
Οι “ήρωες” με τα μηχανάκια, οι “ήρωες” με τις ποδιές, που δουλεύουν στα επισιτιστικά ή στα “take away”, οι “ήρωες” με τα laptop, που αναγκάστηκαν να βάλουν τον προϊστάμενο μέσα στο σπίτι τους! Οι “ήρωες” σε αναστολή, που είναι “στο περίμενε”, ζουν στην αγωνία και την ανασφάλεια».

ΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Αναφερόμενος στην ελληνοαμερικανική συμφωνία (110 ΠΜ, Στεφανοβίκειο, λιμάνι του Βόλου κ.λπ.) ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως «όλες αυτές οι υποδομές, μαζί με τη Βάση της Σούδας, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τα ιπτάμενα ραντάρ στο Άκτιο και άλλες εγκαταστάσεις, συνενώνονται, με αντίστοιχες βάσεις σε άλλες χώρες της περιοχής, συγκροτώντας μια δολοφονική πολεμική μηχανή.
Είναι το οπλισμένο χέρι του ευρωαμερικάνικου ιμπεριαλισμού που συνεχίζει να διεξάγει επεμβάσεις στην περιοχή. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ τσάκισαν τους λαούς που σήμερα γίνονται πρόσφυγες γιατί θέλανε να βάλουν στο χέρι ενεργειακές πηγές, να ελέγξουν στρατηγικούς δρόμους». Για να προσθέσει «αλήθεια, δεν είναι οι ΗΠΑ και η ΕΕ μήπως, που ανέχονται -αν δεν ενθαρρύνουν- την τουρκική προκλητικότητα; Εκτός εάν πιστέψουμε ότι “ιδρώνει το αφτί” του Ερντογάν, δηλαδή της τουρκικής αστικής τάξης από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις τους, για την απαράδεκτη και προκλητική απόφασή του να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά, αυτό το Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μνημείο, σε τζαμί».
Προσθέτοντας επίσης πως «το δίλημμα συνεκμετάλλευση - συμβιβασμός ή κλιμάκωση - πόλεμος, είναι και χωρίς βάση και ψεύτικο! Ουσιαστικά, είναι μέσο εκβιασμού του λαού μας! Η συνεκμετάλλευση θα γεννήσει νέες εντάσεις, νέα θερμά επεισόδια, σύγκρουση. Αλλά και ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για αμερικανική διαμεσολάβηση και συνεκμετάλλευση.
Βέβαια, λύση δεν είναι ούτε η πολεμική εμπλοκή ούτε τα παζάρια με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, που θα πάρουν αμπάριζα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
«Το ΚΚΕ βγαίνει μπροστά στη διεκδίκηση, στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, την ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο» πρόσθεσε ο ομιλητής διευκρινίζοντας «γιατί το ΚΚΕ παλεύει για μέτρα προστασίας της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού, σε όλους τους τομείς.
Αυτή είναι άλλωστε η αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο λαός μας και όχι η “συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση” του ΣΥΡΙΖΑ που έστρωσε τον δρόμο στη ΝΔ για να πάει παραπέρα την επίθεση στον λαό, στη νεολαία.
Από το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και κλιμάκωσε η ΝΔ με τον συνδικαλιστικό νόμο, την ένταση της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής των απαγορεύσεων στις διαδηλώσεις.
Από όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που ενίσχυσε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα το απογειώνει η ΝΔ».
Και κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας λέγοντας ότι «ΚΚΕ και ΚΝΕ μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα για τη στήριξη του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, για μέτρα προστασίας όλων των ανέργων.
Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα ενάντια στις απολύσεις, την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, τις νέες μορφές εκμετάλλευσης. Για να µην περάσουν τα νέα μέτρα καταστολής της λαϊκής δράσης, για να µη γίνουν πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών. Για την οργάνωση της αλληλεγγύης για να µη μείνει κανένας µόνος και αβοήθητος».
Να σημειωθεί, τέλος, ότι τον κ. Κουτσούμπα πλαισίωναν μέλη του ΠΓ της ΚΕ, ο βουλευτής Λάρισας, Γ. Λαμπρούλης, καθώς και τοπικά στελέχη του κόμματος.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass