Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Επιπλέον μέτρα για τη στήριξη μικρών οινοποιών»

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2020 18:00

«Η ουσιαστική στήριξη των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων, που υπέστησαν “πληγές” από την επέλαση του κορονοϊού, είναι επιβεβλημένη για να μην περιπέσουν σε παρατεταμένη ύφεση και χάσουν κάθε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που διαθέτουν».

Τα παραπάνω δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λαρίσης της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος κ. Θάνο Ντούγκο.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η δράση του Συνδέσμου, τα ζητήματα που χρήζουν βελτιώσεων προκειμένου να ενισχυθεί η εξωστρεφής κατεύθυνση των επιχειρήσεων, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί και την πανδημία. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, αφού ευχαρίστησε τον κ. Χαρακόπουλο για την ανάδειξη των προβλημάτων των οινοποιών μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, επισήμανε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα για στήριξη του κλάδου, καθώς η πανδημία προκάλεσε σημαντική πτώση της κατανάλωσης. Επίσης υπογράμμισε ότι τους αναγκάζει σε αναθεώρηση των σχεδιασμών τους και ζήτησε η πολιτεία να παρέμβει πιο αποφασιστικά σε ό,τι αφορά στη στήριξη των μικρών οινοποιών. Επιπλέον, ανέφερε ότι υφίσταται περιττή γραφειοκρατία για την επιστροφή του ΕΦΚ στο κρασί και ζήτησε μέτρα που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεών τους, όπως για παράδειγμα ο ευκολότερος και με χαμηλότερα επιτόκια δανεισμός.
Από την πλευρά του ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «οι μικρές οινοποιητικές επιχειρήσεις έχουν κατεξοχήν εξωστρεφή κατεύθυνση. Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτές, αγωνίζονται, καινοτομούν, επενδύουν στην ποιότητα, εξάγουν και έχουν κάνει πολλές φορές περήφανη τη χώρα μας σε διεθνείς διαγωνισμούς. Η ενίσχυση της δυναμικής τους, ως μακροπρόθεσμη στρατηγική, θα ωφελήσει πολλαπλάσια την αγροτική μας παραγωγή. Σήμερα, όμως, που υπέστησαν “πληγές” από την επέλαση του κορονοϊού, προέχει άμεσα η ουσιαστική τους στήριξη για να μην περιπέσουν σε παρατεταμένη ύφεση και χάσουν κάθε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που διαθέτουν. Πιστεύω ότι η βούληση της παρούσας κυβέρνησης είναι δεδομένη και έχει ήδη εκφραστεί με συγκεκριμένα μέτρα. Βεβαίως, η επισήμανση των προβλημάτων είναι αναγκαία ώστε να διερευνηθούν λύσεις και να υπάρξουν επιπλέον ρυθμίσεις για τον κλάδο».