Να αναβαθμιστεί, όχι να γκετοποιηθεί η Νέα Σμύρνη

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ -ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ -ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ: ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2020 21:00

Του Γιώργου Ρούστα

Προτάσεις και παρεμβάσεις με στόχο την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων

της Νέας Σμύρνης υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη ΔΕΥΑΛ, παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας, εμπειρογνωμόνων και αντιπροσωπείας των κατοίκων της. Στόχος της συνεδρίασης ήταν η καταγραφή προτάσεων, οι οποίες θα προωθηθούν στην κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία για τη δρομολόγηση λύσεων. Δύο ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση: η αναγκαιότητα εκπαίδευσης των Ρομά και η αντιμετώπιση κυρίως της νεανικής παραβατικότητας.

ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΣΩΤ. ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης μίλησε καταρχήν για «αποσπασματικές και χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα προσπάθειες του παρελθόντος, για αλλαγή της εικόνας στην περιοχή και για τις παρεμβάσεις κυρίως της εκπαιδευτικής κοινότητας που έμοιαζε να διαμορφώνουν τις συνθήκες για μια διαφοροποιημένη, ολιστική παρέμβαση στον χώρο». Εξέφρασε τη λύπη του για τη στοχοποίηση της συνοικίας την εποχή της καραντίνας, ενώ χαιρέτησε την παρουσία του καθηγητή κ. Χατζηχριστοδούλου και του εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ. στην αίθουσα, υπενθυμίζοντας «την καλή συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στην περιοχή μας». Ακολούθως ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Βούλγαρης (ο οποίος διατέλεσε επί 10ετία διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο της συνοικίας) αναφέρθηκε στα έργα και στις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν την περίοδο 2014 - 2019 στη συνοικία της Ν. Σμύρνης και παρουσίασε τον σχεδιασμό και τα επόμενα βήματα της περιόδου 2020-2024. Ανέλυσε τον προγραμματισμό των έργων στη συνοικία, σημειώνοντας την απουσία δημοτικών εκτάσεων για τη δημιουργία υποδομών, ενώ για τον τομέα της απασχόλησης και την εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση των Ρομά, μίλησε για τους στόχους της δημοτικής αρχής, μία εκ των οποίων αφορά στην ανάπτυξη δικτύωσης με τον ιδιωτικό τομέα για τη βελτίωση της απορρόφησής τους στην αγορά εργασίας, που θα συνοδεύεται από καταγραφή των αναγκών της αγοράς εργασίας. Αναφορικά με τη στέγη και την αποσυμφόρηση της περιοχής, ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων τόνισε την ανάγκη διεύρυνσης των επιλογών των Ρομά για ίσες ευκαιρίες στην κατοικία, όχι μόνον όσον αφορά στην πρόσβαση αλλά και την ποιότητα, με διασπορά στην πόλη, μακριά από τους κινδύνους μιας νέας γκετοποίησης και για κατανομή των Ρομά σε περιοχές, όπου παρέχουν ίσες ευκαιρίες απασχόλησης και εκπαίδευσης. Ως προς την κοινωνική συνοχή και την ενεργή συμμετοχή τους στα συλλογικά όργανα της πόλης μας είναι αδήριτη ανάγκη. Για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην περιοχή της Ν. Σμύρνης αίτημα της δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία αστυνομικού τμήματος στην περιοχή και η ευαισθητοποίηση του κοινού και η καταπολέμηση των αρνητικών στερεοτύπων.
Καταλήγοντας, ο κ. Βούλγαρης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εξεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότηση υλοποίησης των παραπάνω δράσεων και των στόχων που εντάσσονται στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Ένταξης, καθώς «η Αυτοδιοίκηση έχει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα των μειωμένων πόρων», προτείνοντας συγκεκριμένα προγράμματα κοινοτικά και εθνικά.

Ρ. ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου αναφέρθηκε στην αρνητική δημοσιότητα της πόλης κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, λόγω της όλης διαχείρισης, των πολλών κρουσμάτων στην περιοχή «Νταμάρια» της Ν. Σμύρνης, της καραντίνας και των επεισοδίων που έλαβαν χώρα. «Γεγονότα που ανέδειξαν για μια ακόμη φορά το διαχρονικό πρόβλημα που υπάρχει στην εν λόγω συνοικία». Η κ. Καραλαριώτου κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή γιατί στο θέμα της αποσυμφόρησης του πληθυσμού, της βελτίωσης των υποδομών και της δημιουργίας κοινοχρήστων χώρων, δεν έκανε σχεδόν τίποτα. Ακολούθως η κ. Καραλαριώτου μίλησε γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν για την αποσυμφόρηση της περιοχής, ζητώντας να αλλάξει το μίγμα του πληθυσμού, να έρθουν νέοι κάτοικοι στη Ν. Σμύρνη, γιατί οι περισσότεροι μη Ρομά φεύγουν από τη συνοικία και ταυτόχρονα να αποσυμφορηθεί η περιοχή Νταμάρια και φυσικά να υπάρξουν υποδομές. Ζήτησε ακόμη τη διερεύνηση υλοποίησης αντίστοιχου προγράμματος για νέους Ρομά, όπως γίνεται με τους πρόσφυγες. Για την εκπαίδευση των Ρομά, υποστήριξε ότι αποτελεί το κύριο μέτρο για να αλλάξει η νοοτροπία και η κουλτούρα τους, αλλά πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βάση στη μόρφωσή τους και όχι απλά στην εγγραφή τους σε σχολείο. Τόνισε ακόμη την αναγκαιότητα προώθησης των Ρομά στην απασχόληση και στην επαγγελματική κατάρτιση, ενώ συμφώνησε με τη δημιουργία αστυνομικού τμήματος στην περιοχή. Η παραβατικότητα υπάρχει και δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Καραλαριώτου.

Ο ΧΡ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Ο καθηγητής Ιατρικής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην εξαιρετική δουλειά των τοπικών φορέων (Περιφέρειας, Δήμου, Πανεπιστημίου, των δύο Νοσοκομείων, κ.ά.) και στη δικαίωση της τοπικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Υποστήριξε ότι «το μοντέλο της Λάρισας ακολουθήθηκε και στην κατασκήνωση της Χαλκιδικής, όπου εμφανίστηκε κρούσμα» και προέτρεψε την περαιτέρω εμπλοκή τοπικών φορέων «ώστε να μην τα περιμένουμε όλα από τον ΕΟΔΥ». Αποκάλυψε ότι η Επιτροπή σχεδιάζει την πλήρη λειτουργία των σχολικών μονάδων από τον Σεπτέμβριο, βάσει αυστηρών υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων και κάλεσε τη Δημοτική Αρχή και όλους τους τοπικούς φορείς σε μία έγκαιρη προετοιμασία για το επόμενο διάστημα, σχετικά με τα σχολεία της συνοικίας στη Νέα Σμύρνη.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Στα οξυμένα προβλήματα της συνοικίας, αλλά κυρίως στο κτιριακό πρόβλημα των σχολείων, αναφέρθηκαν με παρεμβάσεις τους εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Συλλόγου Διδασκόντων του 11ου Δημοτικού Σχολείου, και του 11ου Γυμνασίου. Στη δύσκολη καθημερινότητα των κατοίκων της συνοικίας αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Κατοίκων κ. Σχίζας. Στη συνεδρίαση παρέστη και μίλησε ο εμπειρογνώμονας σε θέματα κοινωνικής συνοχής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ. Ράντης (ο οποίος ήρθε από την Αθήνα και συνεργάζεται με τον Δήμο Λαρισαίων και στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας) και εξέφρασε τις απόψεις του σε θέματα κοινωνικής ενσωμάτωσης των Ρομά. Ο εκπρόσωπος των Ρομά κ. Παϊτέρης ευχαρίστησε όλους τους τοπικούς φορείς για τη συνεργασία που είχανε το διάστημα της καραντίνας. Μίλησε για τον ρατσισμό που βίωσαν οι τσιγγάνοι στη συνοικία και παραδέχτηκε τα προβλήματα συμβίωσης που υπάρχουν. Ζήτησε την κατανόηση όλων, περισσότερα έργα υποδομής και μεγαλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Σε ζητήματα ενταξιακής κοινωνικής πολιτικής εστίασε την παρέμβασή του ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Γκόβαρης, ενώ ο αστυνομικός υποδιευθυντής Λάρισας Βαγγέλης Πελεκάκης μίλησε για τη μικρή εγκληματικότητα που παρατηρείται στη συνοικία και προέτρεψε τους κατοίκους να καταγγέλλουν περιστατικά διατάραξης οικιακής ειρήνης και ωρών ησυχίας. Κραυγή απόγνωσης από κάτοικο της περιοχής, η υπομονή της οποίας εξαντλήθηκε λόγω του προβλήματος της ηχορύπανσης. Εξέλιξη που την αναγκάζει, όπως αποκάλυψε, να πουλήσει το σπίτι της.
Στη συνεδρίαση μίλησαν ακόμα ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Κώστας Ζέβλας και ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ι. Καψάλης.
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ με τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass