«Αρνούμενοι το δάνειο τιμωρούν την πόλη»

ΛΑΒΡΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ Ρ. ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝ. ΓΟΥΛΑ -ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΕ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ, ΕΝΩ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕ ΟΤΙ ΕΠΙ ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗ ΨΗΦΙΖΑΝ ΥΠΕΡ ΔΑΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ -ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2020 21:01

Λάβρος κατά των δημοτικών παρατάξεων, τόσο της κας Ρένας Καραλαριώτου

όσο και του κ. Παν. Γούλα, για την καταψήφιση της πρότασης δανειοδότησης του δήμου από το Δημοτικό Συμβούλιο εμφανίστηκε χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο στην πόλη. Μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ανατράπηκε η αρχική απόφαση δανειοδότησης, ο κ. Καλογιάννης χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα μίλησε για μικροκομματικές αντιλήψεις και καταλόγισε στις δύο παρατάξεις σκοπιμότητες προκειμένου να εμποδιστεί το έργο της Δημοτικής Αρχής, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει μέσω της διαδικασίας του leasing το έργο της ανανέωσης του στόλου της καθαριότητας έστω «με πιο αργούς ρυθμούς και με δυσμενέστερους όρους...».
Έχοντας δίπλα του το σύνολο των αντιδημάρχων σε μια εξόχως συμβολική κίνηση ο δήμαρχος Λαρισαίων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την προχθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό της επιλογής της δανειοδότησης για την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της καθαριότητας έναντι του leasing επιχειρώντας να καταδείξει αλλά και να ερμηνεύσει τη στάση των δύο παρατάξεων στην προχθεσινή συνεδρίαση.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων υπενθύμισε ότι η πρόταση για τη δανειοδότηση ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο προ εικοσαημέρου και τότε υπέρ της πρότασης τάχθηκαν οι παρατάξεις της πλειοψηφίας - «Συμπαράταξη Λαρισαίων», η παράταξη «Πράξη Αξιών» με επικεφαλής τον κ. Π. Γούλα και η παράταξη «Ορμή Ανανέωσης» με επικεφαλής τον κ. Ν. Γαμβρούλα.
Η παράταξη «Λάρισα Μπροστά» με επικεφαλής της κα Καραλαριώτου, συνέχισε, «ενώ είχε ψηφίσει το leasing προχώρησε σε εντυπωσιακή κυβίστηση, και τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης του στόλου καταβάλλοντας ο δήμος μετρητά. Βέβαια, αρκετοί σύμβουλοι της παράταξης της κας Καραλαριώτου, που υπηρέτησαν τον Δήμο από θέσεις ευθύνης στη δημοτική αρχή του κ. Τζανακούλη, ψήφιζαν τότε, συχνά πυκνά, δάνεια ακόμα και για... λειτουργικά έξοδα». Αναφερόμενος στο πλήθος των δανείων που είχε συνάψει η προηγούμενη δημοτική αρχή, τόνισε ότι πρόκειται για 18 δάνεια, ύψους 17,8 εκατ. ευρώ, ενώ σε μία μόλις θητεία το 2003 – 2004 υπήρξαν τρεις αποφάσεις δανεισμού για λειτουργικά έξοδα, με συνολική διάρκεια 23 έτη!
Όσον αφορά στην παράταξη του κ. Γούλα χαρακτήρισε τη στάση της αλλοπρόσαλλη γιατί «έκανε κάτι που δύσκολα κάποιος μπορεί να εξηγήσει λογικά και με γνώμονα το συμφέρον της πόλης, καθώς ενώ πριν είκοσι ημέρες είχε ψηφίσει τη λήψη δανείου, στην (προ)χθεσινή συνεδρίαση ζήτησε αναβολή και ψήφισε παρών» για να καταλήξει: «Πιθανότατα, πλέον στις σκέψεις των στελεχών της παράταξης, το συμφέρον της πόλης υποχώρησε και αναδείχθηκε η μικροπολιτική, με στόχο να τεθούν εμπόδια στο έργο της Δημοτικής Αρχής».
Σκοπιμότητες όμως καταλόγισε και σε όλες τις παρατάξεις που τάχθηκαν κατά της λήψης του δανείου. «Είναι ξεκάθαρο πως οι παρατάξεις που με τη στάση τους τάχθηκαν κατά της λήψης δανείου (εξαιρούνται οι παρατάξεις που εξ αρχής από θέση αρχής τάχθηκαν κατά του δανεισμού) κινήθηκαν έχοντας ως γνώμονα να προκαλέσουν προβλήματα και να θέσουν εμπόδια στο έργο της Δημοτικής Αρχής. Να ξέρουν, όμως, πολύ καλά πως θέτοντας εμπόδια στο έργο, τιμωρούν την πόλη...» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογιάννης για να συμπληρώσει λίγο αργότερα: «Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της κοινής λογικής με ξεκάθαρο στόχο να εμποδίσουν το έργο μας. Μας ζητούν να αγοράσουμε μηχανήματα από τα διαθέσιμα του Δήμου για να υπονομεύσουν τον σχεδιασμό μας για την υλοποίηση έργων».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του κατηγόρησε τις δύο παρατάξεις για «σπέκουλα» παρά τις ενημερώσεις, τις συζητήσεις, την κατάθεση των στοιχείων αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του δήμου και απευθυνόμενος στους πολίτες υπογράμμισε: «Η οικονομική θέση του Δήμου Λαρισαίων είναι απολύτως κρυστάλλινη, διαυγής και υγιής. Ο Δήμος Λαρισαίων είναι σε θέση να υποστηρίζει το σχεδιαζόμενο έργο και να κινείται με απόλυτη ασφάλεια στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τις γενικότερες περικοπές στην Αυτοδιοίκηση αλλά και την κατάσταση που διαμορφώνει η πανδημία. Οι Λαρισαίες και οι Λαρισαίοι πρέπει να είναι απόλυτα σίγουροι για τη χρηστή διοίκηση στον Δήμο».
Όσον αφορά στο πρόγραμμα ανανέωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού της υπηρεσίας καθαριότητας ανέλαβε τη δέσμευση ότι θα το υλοποιήσει τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς θα συνεχίσουμε. Παρά τα προβλήματα και τα εμπόδια που θέτουν κάποιοι, όχι απέναντι στον Καλογιάννη, αλλά στην πόλη. Θα υλοποιήσουμε την απόφαση του leasing, την οποία έχουν ψηφίσει σχεδόν όλοι. Η αντικατάσταση του στόλου θα γίνει. Με πιο αργούς ρυθμούς και με δυσμενέστερους ρόλους. Η Υπηρεσία Καθαριότητας θα ενισχυθεί για να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Απέναντι σ’ αυτούς που θέλουν να τιμωρήσουν την πόλη, εμείς θα την προστατέψουμε»!
Νωρίτερα, ο κ. Καλογιάννης υποστήριξε ότι στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας από τα ανταποδοτικά τέλη, διατέθηκαν 5 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση πολλών συστημάτων υπόγειων κάδων, στο κέντρο και τις συνοικίες καθώς και για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού αλλά για την ανανέωση του στόλου της Υπηρεσίας Καθαριότητας κρίθηκε αναγκαία η χρηματοδότηση μέσω leasing ή δανεισμού με τη δεύτερη δυνατότητα να είναι η πλέον οικονομικά συμφέρουσα για τον δήμο, καθώς το ποσό αποπληρωμής είναι μικρότερο κατά 250 χιλιάδες ευρώ συγκριτικά με το αντίστοιχο ποσό αποπληρωμής του leasing.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο κ. Καλογιάννης σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους εμφανίστηκε προβληματισμένος από τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει το σύστημα της απλής αναλογικής στη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να αποτελεί και τροχοπέδη στην προώθηση σειράς επιλογών και έργων για την ανάπτυξη ενός δήμου.      
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass