Ανατροπές στη διαχείριση των απορριμμάτων

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΡΙΕΤΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ -ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ 4 ΡΕΥΜΑΤΩΝ -ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΜΕ ΣΔΙΤ

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2020 20:04 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Ιουλ 2020 20:34

Του Δημ. Κατσανάκη

Ανατροπές στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων στη Λάρισα την επόμενη τριετία,

στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού, προαναγγέλλει ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης δίνοντας το δικό του στίγμα τόσο ενόψει της επικείμενης διαβούλευσης του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων όσο και για την υλοποίησή του.
Με δήλωσή του στην «Ε» αναπτύσσει τους προβληματισμούς του για το σύνολο των ζητημάτων που θα απασχολήσουν την κεντρική διοίκηση αλλά και την αυτοδιοίκηση και αποκαλύπτει την πρόταση που κατέθεσε στον γενικό γραμματέα Συντονισμού του ΕΣΔΑ Μανώλη Γραφάκο στο περιθώριο της πρόσφατης παρουσίασης του εθνικού σχεδιασμού στους δημάρχους και στα μέλη της διοίκησης της ΠΕΔ Θεσσαλίας.
«Η Λάρισα στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού πρέπει τα 2-3 επόμενα χρόνια να κάνει τεράστιες ανατροπές. Να γενικεύσει τη χρήση του καφέ κάδου, να εκτοξεύσει το ποσοστό της ανακύκλωσης και να δημιουργήσει και ΜΕΑ. Είναι ζητήματα που ασχολείται το Υπουργείο, ασχολείται η Περιφέρεια με δικά της προγράμματα και βεβαίως ασχολείται ο Δήμος κάνοντας τις μελέτες. Το Τοπικό μας σχέδιο στη λογική του εθνικού σχεδιασμού θα αναθεωρηθεί βάζοντας και μειώνοντας τους στόχους που υπήρξαν, ωστόσο είναι σαφές ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια οι ανατροπές θα είναι και πρέπει να είναι πολύ μεγάλες στην κατεύθυνση αυτή. Πράσινα σημεία, οικιακοί κάδοι, οικιακή κομποστοποίηση, βιοαπόβλητα, ΜΕΑ, ΚΔΑΥ, εμπλοκή της ΕΕΑΑ σε εντελώς διαφορετική βάση. Αυτό είναι το concept, οι στόχοι έχουν διαφοροποιηθεί, γίνονται εφικτοί αλλά παραμένουν φιλόδοξοι...» τονίζει ο κ. Καλογιάννης θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδιασμού τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της προσπάθειας με οικονομικούς πόρους.
Ο ίδιος προσθέτει την κυβερνητική διαβεβαίωση ότι θα υπάρξουν χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά διαπιστώνει ότι για όλο τον σχεδιασμό με τους στόχους που θέτει ο εθνικός σχεδιασμός ΧΥΤΥ, ΜΕΑ, βιοαπόβλητα, δηλαδή καφέ κάδους, λειτουργία των ΚΔΑΥ, των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και για να λειτουργήσει όλο αυτό το σύστημα με καλό τρόπο, λείπουν πόροι. «Είναι ένα μεγάλο ζήτημα που την ερχόμενη περίοδο θα το βρούμε μπροστά μας και θα είναι η δυσκολία να υλοποιήσουμε τα όποια έργα ζητούνται με βάση τον εθνικό σχεδιασμό» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στη μείωση της γραφειοκρατίας αναφέρει το πρόβλημα της αδειοδότησης των πράσινων σημείων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Δεν μπορεί η αδειοδότηση των πράσινων σημείων να έχει κολλήσει στην ΠΕ Λάρισας για κάποιες άδειες που δεν δίνονται οικοδόμησης 30 και 40 τετραγωνικών. Εγώ έχω έτοιμη μελέτη, την έχω καταθέσει στον Αγοραστό, αργεί για τον Δήμο Λάρισας η χρηματοδότηση γιατί οι περιφερειακοί δήμοι έχουν κολλήσει σ’ αυτό. Δεν μπορούν να αδειοδοτήσουν μια παράγκα 30 τετραγωνικών μέτρων στο πράσινο σημείο που έχουν να κάνουν» υπογραμμίζει.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΝ Μ. ΓΡΑΦΑΚΟ
Ο Δήμος Λαρισαίων αποτιμά θετικά την πρόβλεψη του εθνικού σχεδιασμού για τη δημιουργία ενός συστήματος οικιακών κάδων. Πρόκειται για τεράστιο θέμα που οι δήμαρχοι αντιμετωπίζουν στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με τη σωρεία αιτημάτων για τη μεταφορά των κάδων ενώ, όπως σημειώνει ο δήμαρχος «υπάρχουν καλές πρακτικές στην Ευρώπη που οφείλουν να εφαρμοστούν και εδώ με τους οικιακούς κάδους των απορριμμάτων που ρίχνει κάθε οικογένεια, κάθε πολυκατοικία».
Θεσμοθετείται στον εθνικό σχεδιασμό ότι η αδειοδότηση των νέων κατοικιών πλέον θα έχει ως προϋπόθεση την ύπαρξη χώρων για τα 4 ρεύματα, σύμμεικτα, καφέ κάδο, γυαλί κ.τ.λ. Ο δήμαρχος Λαρισαίων πρότεινε να υπάρξει μέριμνα για την τοποθέτηση κάδων και στις υπάρχουσες οικοδομές εφόσον το επιθυμούν οι ιδιοκτήτες με την πρόβλεψη κινήτρων.
«Προσέθεσα στην άποψη του κ. Γραφάκου και μου είπε ότι είναι «το γκολ στο 90’» το ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την παλιά κατάσταση όπως είναι» δήλωσε ο δήμαρχος για να προσθέσει: «Πρέπει να δοθούν κίνητρα και για τις παλιές οικοδομές, που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, πέραν της αδειοδότησης, υπάρχει τρόπος. Δηλαδή αποφασίζω να βάλω στην πυλωτή μου κάδους. Μπορώ να έχω ένα κίνητρο. Ο υπουργός δέχθηκε ότι είναι ένα ζήτημα που δεν έχουμε δει, και πράγματι έχει μεγάλο ενδιαφέρον να το δούμε. Θα έλυνε ένα σημαντικό πρόβλημα της αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του προγράμματος».ΘΕΤΙΚΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΔΙΤ
Ερωτηθείς σχετικά με την πρόβλεψη του εθνικού σχεδιασμού για την προώθηση μεγάλων έργων με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα δεδομένης και της διαπίστωσής του ότι λείπουν πόροι για την υλοποίηση του συνολικού σχεδιασμού εμφανίστηκε θετικός υπό προϋποθέσεις. «Θέλω να πω ότι -το έχω πει και στο Δημοτικό Συμβούλιο και δημόσια- τα εργαλεία σε περιόδους κρίσης είναι τα ίδια. Είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα και το ΠΔΕ και οι δημόσιες επενδύσεις γενικώς, είναι και η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Άρα συμβάσεις παραχώρησης, ΣΔΙΤ ΠΔΕ είναι στο τραπέζι για τη λύση των προβλημάτων σε μια χώρα που έχει οικονομικά προβλήματα» σημειώνει ο κ. Καλογιάννης και προσθέτει: «Η μη χρήση τους μέχρι τώρα έχει σχέση με την αρνητική φόρτιση που κουβαλούν από το παρελθόν, που δεν ήταν σε μια βάση οφέλους και των δύο μερών -συνήθως ήταν εκχώρηση στον ιδιωτικό τομέα για υπερ-κέρδη. Οφείλουμε να δούμε στην κατεύθυνση αυτή αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε και τέτοια εργαλεία για να ανταποκριθούμε στις οικονομικές δυσκολίες και να πάμε σε μορφές γρήγορες να αξιοποιήσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να βάλει άλλους όρους στη λειτουργία αυτών των δυνατοτήτων».

ΕΕΑΑ ΚΑΙ ΜΕΑ
Δύο ακόμα θέματα του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων αποτιμώνται θετικά από τον Δήμο Λαρισαίων:
* Η εμπλοκή της ΕΕΑΑ, της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, με τρόπο διαφορετικό σε σχέση με το σήμερα. Είναι ο φορέας που διαχειρίζεται την ανακύκλωση και τα ανακυκλώσιμα, που συγκεντρώνονται από τους δήμους. Σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, ο δήμος χρειάζεται μέσω της ΕΕΑΑ εξοπλισμό, μπλε κάδους, πολλούς, στο σύνολο της πόλης της Λάρισας, χρειάζεται απορριμματοφόρα, και θέτει ζήτημα αναθεώρησης των συμβάσεων που υπογράφουν οι δήμοι ανά εξαετία μαζί της, ώστε «να έχουν άλλα δεδομένα και άλλα κίνητρα σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση του εξοπλισμού μας».
* Η διαφορετική προσέγγιση συγκριτικά με το παρελθόν της καύσης των υλικών SRF και RDF στις 4 μονάδες καύσης αυτών των υλικών για την παραγωγή ενέργειας που χωροθετούνται στη Δυτική Μακεδονία, την Αττική, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Σύμφωνα με τον δήμαρχο «Γίνεται μια διαφορετική προσέγγιση από το παρελθόν μ’ αυτόν τον τρόπο, άρα εξασφαλίζεται με σωστό τρόπο η καύση αυτών των υλικών ώστε να μην επιβαρύνονται οι κοινωνίες με τις αντιδράσεις που έχουμε, και εφαρμόζεται και μια πρακτική της καύσης, πέραν των άλλων μορφών, η οποία στην Ευρώπη εφαρμόζεται».
Σημειώνεται, τέλος, ότι στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού εντός του επόμενου χρόνου περιφέρειες και δήμοι πρέπει να προχωρήσουν σε επικαιροποίηση των Περιφερειακών και Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass