Χάραξη εθνικής στρατηγικής στον πρωτογενή τομέα

-ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΤΟΝΙΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ κ. ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ -ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2020 21:01

Του Κώστα Γκιάστα Φωτ.: Αλέξανδρος Παπαγεωργίου

Την άμεση ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής στον πρωτογενή τομέα

της χώρας με στόχο τη γρήγορη και ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά με γνώμονα τον πολίτη και όχι μόνο τα μεγάλα συμφέροντα, επεσήμανε χθες από τον νομό Λάρισας ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνος Σκουρλέτης στο πλαίσιο περιοδείας του. Ο πρώην υπουργός (Εσωτερικών, Ενέργειας αλλά και Εργασίας) των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συναντήθηκε με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου στην περιοχή της Αγιάς, ενώ ακολούθως κατευθύνθηκε στα παράλια του νομού και συγκεκριμένα στη Σωτηρίτσα. Εκεί είχε τη δυνατότητα να ακούσει τα παράπονα των επιχειρηματιών όπως και την αγωνία των ανθρώπων του κλάδου των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων αλλά και ευρύτερα του τουρισμού. Το απόγευμα παρέθεσε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ πλαισιωμένος από τη βουλευτή κ. Άννα Βαγενά όσο και από τον συντονιστή – γραμματέα της ΝΕ κ. Βασίλη Ζωγράφο που ακολούθησαν όλο το χθεσινό του πρόγραμμα.
Πιο αναλυτικά:

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
Αρχικά ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο πολιτιστικό Κέντρο «Χρυσαλλίδα» της Αγιάς. Εκεί είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών της ευρύτερης περιοχής.
Εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κίσσαβος» (κ. Γιώργος Ζέικος και Θωμάς Σιμούλης), του Αγροτικού Συλλόγου Ανάβρας (κ. Γιάννης Ζαχαράκης) και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανάβρας (κ. Βασίλειος Σμυρλής) αναφέρθηκαν σε μια σειρά από ζητήματα στον χώρο και ζήτησαν διαφορετική αντιμετώπιση για τους Συνεταιρισμούς. Ακόμη έθεσαν θέματα που αφορούν στον ΕΛΓΑ και ζήτησαν άμεση καταβολή των χρημάτων σε περίπτωση ζημιών. Είπαν πως οι καταστροφές από χαλάζι θα πρέπει να απεγκλωβιστούν από τον ΕΛΓΑ, ενώ έκαναν λόγο για ακριβό ρεύμα και πετρέλαιο. Επίσης αναφέρθηκαν τόσο στα φυτοφάρμακα όσο και στις ελληνοποιήσεις προϊόντων. Γενικά τόνισαν πως είναι αναγκαία η χάραξη εθνικής στρατηγικής στον πρωτογενή τομέα χάραξη εθνικής πολιτικής σχετικά με τα αγροτικά προϊόντα όπως και η σύνδεση του αγροτικού τομέα με τα Πανεπιστήμια. Επισήμαναν το ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών κάνοντας λόγο και για «εκβιασμούς» που δέχονται από τους αλλοδαπούς εργάτες στο θέμα της αμοιβής, ενώ δεν ξέχασαν να αναφερθούν και στο ζήτημα των ψυκτικών χώρων, τονίζοντας ότι δεν τους βοηθάει η πολιτεία να φτιάξουν τους δικούς τους για να γλιτώσουν χρήματα. Κατέληξαν στο γεγονός πως χρειάζονται πολλά κίνητρα καθώς το αγροτικό δεν είναι κατοχυρωμένο επάγγελμα.
Ο κ. Σκουρλέτης από την πλευρά του προέβη σε ορισμένες επισημάνσεις. Είπε πως η εθνική στρατηγική προϋποθέτει πολιτική βούληση για να γίνει και ανθρώπους να τη στηρίξουν. «Η αντίληψη αυτή έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια. Τα πράγματα έχουν πάει στον αυτόματο. Δεν υπάρχει πουθενά εθνική στρατηγική, ούτε και στον δευτερογενή τομέα», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο να μετατραπεί ο παραγωγός σε μέρος μιας ιδιωτικής επιχείρησης. Επίσης στάθηκε στην απουσία ενός σταθερού χρηματοδοτικού εργαλείου, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να λειτουργούν με στόχο την προστασία του ελληνικού προϊόντος. «Έχει σημασία αυτό γιατί συμβάλλει στην ανάπτυξη», είπε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ως ΣΥΡΙΖΑ «αυτό που πετύχαμε είναι πως γίναμε πιο γρήγοροι στο θέμα των αποζημιώσεων». Από την πλευρά της η βουλευτής κ. Άννα Βαγενά τόνισε πως ο κ. Σκουρλέτης γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της περιοχής και συμπαραστέκεται. Επίσης υπογράμμισε τη σημασία του πρωτογενή τομέα, ενώ ανέφερε και το θέμα του Ινστιτούτου Αγροτικής  Έρευνας στο Κιλελέρ λέγοντας: «Παρά τις προσπάθειές μου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν μου απαντάει καν πού βρίσκεται το θέμα».

ΣΤΗ ΣΩΤΗΡΙΤΣΑ
Εν συνεχεία ο κ. Σκουρλέτης βρέθηκε στα παράλια του νομού και συγκεκριμένα στη Σωτηρίτσα. Εκεί στο κτίριο της ΔΕΥΑ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους των επιχειρήσεων και των ενοικιαζόμενων καταστημάτων αλλά και ανθρώπους του καλλιτεχνικού κλάδου. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Επαγγελματιών της περιοχής (πρόεδρος, Δημήτρης Ηλιάδης, αντιπρόεδρος Κωσταντίνος Σανταγιάννης και οι κ.κ. Νικολέτα Μπάτσικα, Αλέξανδρος Μαραμής) μίλησαν στον κ. Σκουρλέτη για μια σειρά από ζητήματα που τους απασχολούν.
Του είπαν για το θέμα της γέφυρας στα Τέμπη που ακόμα δεν έχει παραδοθεί, για τον κόμβο στο σημείο που είναι αναγκαίος, τη δραματική μείωση του τζίρου αλλά και την ανάγκη ύπαρξης περισσότερων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Επεσήμαναν το θέμα του αυξημένου ΦΠΑ αλλά εξέφρασαν και την ανησυχία τους για όσα ακολουθήσουν από τον Σεπτέμβρη.
Στον πρώην υπουργό μίλησε για ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων ο κ. Τάκης Τζουβάρας εξηγώντας πως τη μεγάλη ζημιά έχουν υποστεί όλοι εκείνοι που δουλεύουν κυρίως με ξένους επισκέπτες. Για το πλήγμα που έχουν δεχθεί όλο αυτό το διάστημα και την ανάγκη ύπαρξης μέτρων μίλησε εκ μέρους των καλλιτεχνών της περιοχής και ο κ. Μπάτσικας. Από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα διότι όπως είχε χαρακτηριστικά η οικονομία είναι σαν το πηγάδι: «Όσο πιο κάτω πέφτεις τόσο πιο δύσκολα ανεβαίνεις». Υπογράμμισε ωστόσο την ανησυχία του για τον τρόπο χειρισμού των οικονομικών ενισχύσεων αφού όπως ανέφερε βλέπει να ενισχύονται οι ξένοι προμηθευτές και όχι οι Ελληνες επιχειρηματίες και εν συνεχεία οι εργαζόμενοι. Έκανε αναφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή την οποία χαρακτήρισε ως ένα δάνειο που εξυπηρετεί πραγματικά όχι αυτούς που το έχουν πραγματική ανάγκη αλλά τους άλλους που έχουν μικρότερη ανάγκη.
Τέλος στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης, τοποθετήθηκαν για τα προβλήματά τους και οι καστανοπαραγωγοί της περιοχής μέσω του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας κάνοντας λόγο για «bulling», αφού ενώ εκείνοι είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους, παρουσιάζονται και άλλοι που δουλεύουν με «μαύρα» ζημιώνοντάς τους σε μεγάλο βαθμό. Έθεσαν ειδικότερα θέματα φορολόγησης και καυσίμων.
*Καθ’ όλη τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών παρών ήταν ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Σκουρλέτη για την παρουσία του και το ενδιαφέρον του, όπως επίσης παρών ήταν και ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παπαδόπουλος.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Στη Λάρισα και συγκεκριμένα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε συνέντευξη Τύπου ο κ. Σκουρλέτης. Κατά τη διάρκειά της είπε μεταξύ άλλων πως από τις συναντήσεις της ημέρας κράτησε την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων. «Είμαστε πεπεισμένοι πως η κυβέρνηση έχει αφήσει τους εργαζόμενους, επιχειρηματίες και αγρότες στην τύχη τους» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας την πρόβλεψη ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι για την οικονομία αφού η κυβέρνηση «δεν υιοθετεί πιο δυναμικό σχέδιο στήριξης των πληττόμενων κλάδων».
Διέκρινε μια γενικευμένη ανασφάλεια στην αγορά και είπε πως μεγαλώνει ο αριθμός των ανέργων. «Η ΝΔ έχει την αντίληψη πως η αγορά θα ισορροπήσει από μόνη της και πως η κρίση αυτή είναι μια ευκαιρία για αναδιάρθρωση».
Χαρακτήρισε την παρουσία της κυβέρνησης διακοσμητική στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ επέκρινε τον πρωθυπουργό για το ποσό που ανέφερε ότι φέρνει στην Ελλάδα το οποίο τελικά είναι 32 δισ. ευρώ και όχι πάνω από 70…
«Θεωρούμε πως κάτω από την πίεση των πραγμάτων οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές δυνάμεις έβαλαν νερό στο κρασί τους και αναγκάστηκαν να το κάνουν και να υιοθετήσουν προτάσεις όλων όσων έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Αν το είχαμε αυτό τότε, να είστε σίγουροι πως η λιτότητα που υποστήκαμε θα ήταν πιο ήπια και τα πράγματα πιο καλά». Ανέφερε επίσης πως είμαστε μπροστά σε μια αντίληψη για την οικονομία που είναι για τους λίγους, ενώ τόνισε πως η ΝΔ επιλέγει τη μέθοδο του αντιπερισπασμού με αντιπολίτευση, όπως στο σκάνδαλο Novartis.
Επίσης στάθηκε στο θέμα της περιστολής των συνταγματικών δικαιωμάτων αναφερόμενος στην απαγόρευση συλλαλητηρίων και στη σχέση του με τα ΜΜΕ. Ακόμα αναφέρθηκε στο ζήτημα του τουρισμού αλλά και της υγείας όπως και στο επερχόμενο συνέδριο του κόμματος (αν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες).

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ο κ. Σκουρλέτης κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα διαδραματίζονται στο Αιγαίο με τους Τούρκους και είπε: «Είμαστε στην κορύφωση της προκλητικότητας. Δεν μας αιφνιδιάζει διότι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε αντίστοιχα δείγματα γραφής από τους Τούρκους. Το ερώτημα που γεννιέται είναι εάν ένα χρόνο τώρα με τη ΝΔ αξιοποιήσαμε όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτουμε ή απλώς παρακολουθούσαμε την τουρκική προκλητικότητα. Εγώ φοβάμαι πως έγινε το δεύτερο.
Επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε πετύχει να παρθούν αποφάσεις που προέβλεπαν συγκεκριμένα μέτρα εις βάρος της Τουρκίας ακριβώς λόγω της στάσης της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Καθυστερημένα η κυβέρνηση τώρα, κινήθηκε σε κατεύθυνση που εμείς είχαμε χαράξει στο να επιτευχθεί τελικώς η συμφωνία με την Ιταλία για τη διαμόρφωση της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.
Είναι μια σειρά από καθυστερήσεις. Δεν μπορεί στο εσωτερικό της χώρας στελέχη της ΝΔ να χρησιμοποιούν υπερπατριωτικές κορώνες και στο εξωτερικό να διατηρούν μια παθητική στάση. Η κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα με μεγάλη ανευθυνότητα. Όταν εμείς ήμασταν κυβέρνηση στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, που κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να είναι οδηγός για το πώς αντιμετωπίζουμε τα εθνικά ζητήματα, έσπειρε Μακεδονομάχους και τώρα θερίζει Τουρκοφάγους. Όταν δεν έχεις μια σαφή γραμμή που να υπηρετεί την υπόσταση της ειρήνης αλλά με αποφασιστικό τρόπο, χωρίς να εκχωρεί δικαιώματα, τότε γίνεσαι όμηρος εσωτερικών αντιθέσεων» κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.
* Ακολούθησε συνάντηση του κ. Σκουρλέτη με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου και κομματική σύσκεψη της ΝΕ Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass