«ΠΑΣΕΓΕΣ: Μια ιστορία-αμαρτία με χρηματοδότηση χωρίς απόφαση!»

Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΓΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ 1,8 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2020 15:57

«Αναρωτιέμαι λοιπόν, οι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι γενικοί γραμματείς, η τότε διοίκηση του ΕΛΓΑ επί ΣΥΡΙΖΑ αγνοούσαν το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι αυτά μπορεί να λογιστούν ως κρατικές ενισχύσεις;». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής

Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την «ιστορία-αμαρτία», όπως χαρακτήρισε τη χρηματοδότηση της ΠΑΣΕΓΕΣ χωρίς Υπουργική Απόφαση επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Θεσσαλός πολιτικός κατέθεσε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προειδοποιούσε ότι οι επιχορηγήσεις στις αγροτικές οργανώσεις, που προέβλεπε ο “νόμος Σκανδαλίδη” 4015/2011 θα θεωρούνταν κρατικές ενισχύσεις.
Όπως είπε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη «μπορεί να μην κατατέθηκαν τα σχετικά έγγραφα, αλλά ανωνύμως περιήλθαν εις χείρας μου ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία θα καταθέσω στην Επιτροπή και θα παρακαλέσω να διατεθούν στα μέλη της Επιτροπής μας και στον Οικονομικό Εισαγγελέα, που ο κ. Αποστόλου είπε ότι έστειλε την υπόθεση. Θυμίζω ότι σε μία εποχή που o ΕΛΓΑ καθιέρωσε την προκαταβολή του 70%, δεν είχε δηλαδή τη δυνατότητα να πληρώσει τους αγρότες, υπήρξε αυτή η εκταμίευση του 1,8 εκατομμυρίων ευρώ προς την ΠΑΣΕΓΕΣ μέσω του ΕΛΓΑ.
Θυμίζω ότι τα χρήματα αυτά είχα αρνηθεί να τα υπογράψω ως κρατική επιχορήγηση μετά από σχετική εισήγηση του τότε αρμόδιου υπηρεσιακού παράγοντα, και ζήτησα να υπάρξει οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος εικοσαετίας για τα 60 εκατομμύρια που δόθηκαν σε ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ χωρίς ποτέ να αποδώσουν λογαριασμό τι έκαναν τα χρήματα αυτά. Ενώ κανείς μετά από μένα υπουργός που με διαδέχθηκε δεν υπέγραψε αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση, υπήρξε μια εκταμίευση χωρίς Υπουργική Απόφαση με βάση μία γνωμάτευση υπηρεσιακού παράγοντα.
Ήρθαν στα χέρια μου δύο γνωματεύσεις. Είναι δύο επιστολές, σε “ύποπτο“ χρονικό διάστημα, είναι λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2015 -η μία είναι 16 Ιανουαρίου του 2015 και η άλλη 19 Ιανουαρίου του 2015, έξι μέρες πριν τις εκλογές- που λένε ότι δεν χρειάζεται Υπουργική Απόφαση. Η υπογραφή είναι από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οικονομικών Ελέγχων και Επιθεώρησης, την κ. Μαρία Κουνάβη προς τον ΕΛΓΑ και κοινοποιείται στο γραφείο του γενικού γραμματέα του ΥΠΑΑΤ. Δεν ξέρω σε ποιον γραμματέα, δύο γραμματείς είχε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κ. Μόσχο Κορασίδη και τον κ. Δημήτρη Μελά. Δεν ξέρω ποιος εκ των δύο είχε γνώση, γιατί λογικά ο υπουργός, εν μέσω τελευταίας εβδομάδας προεκλογικής περιόδου, φυσικό ήταν να βρίσκεται στην εκλογική του περιφέρεια. Θα είχε ενδιαφέρον, επίσης, να μας πει αν είχε παρότρυνση από τους γενικούς γραμματείς ή ποια ήταν η γνώμη των γενικών γραμματέων για την χωρίς Υπουργική Απόφαση επιχορήγηση.
Και περιήλθε κ. υπουργέ στα χέρια μου ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον έγγραφο -θα ευχόμουν και θα ήλπιζα να μην ήταν αληθές- από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ημερομηνία 7 Μαρτίου 2014. Πρόκειται για επιστολή στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος που αναφέρεται σε μία αλληλογραφία που υπάρχει από τις 5 Δεκεμβρίου του 2011, που ξεκίνησε η συζήτηση του “νόμου Σκανδαλίδη” του ν. 4015. Αλληλογραφία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία και βεβαίως τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά πόσον είναι κρατικές επιχορηγήσεις οι ενισχύσεις που θα προέβλεπε ο νόμος. Υπάρχει εδώ, σύμφωνα με το έγγραφο το οποίο θα καταθέσω, η δέσμευση των ελληνικών αρχών ότι πριν υπάρξει οποιαδήποτε εκταμίευση αυτού του είδους στις αγροτικές οργανώσεις θα υπάρχει ενημέρωση και έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναρωτιέμαι λοιπόν, οι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι γενικοί γραμματείς, η τότε διοίκηση του ΕΛΓΑ επί ΣΥΡΙΖΑ αγνοούσαν το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι αυτά μπορεί να λογιστούν ως κρατικές επιχορηγήσεις;
Η συζήτηση δεν ήταν πια εάν χρειάζεται ή όχι Υπουργική Απόφαση. Καταθέτω τα έγγραφα στα πρακτικά και παρακαλώ να δοθούν στους συναδέλφους και να προωθηθούν μαζί με τη συζήτηση των πρακτικών που θα προκύψει από την συνεδρίαση μας στον αρμόδιο Οικονομικό Εισαγγελέα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass