«Πρωταθλητής» στη συλλογή κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων

ΑΝΑΔΕΙΧΤΗΚΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2020 15:00
Η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου  Κιλελέρ υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος, κ. Βάνα Χλιάπη – Γκουνιαρούδη Η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κιλελέρ υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος, κ. Βάνα Χλιάπη – Γκουνιαρούδη

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του πιλοτικού προγράμματος της συλλογής και ορθής διαχείρισης των κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων που πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ

Λάρισας δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των συμμετεχόντων και των αντίστοιχων ποσοτήτων των κενών συσκευασιών που παρέδωσαν.
Από τα 3.828,79 Kg συσκευασιών φυτοφαρμάκων τα 2820 Kg, ποσοστό 73,65% παραδόθηκαν από τον Δήμο Κιλελέρ και από τους 526 παραγωγούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα οι 338, ποσοστό 73,76% προέρχονται από τον ίδιο Δήμο.
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κιλελέρ και υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος, Βάνα Χλιάπη – Γκουνιαρούδη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Δήμος Κιλελέρ αναδείχθηκε πρωταθλητής στο πρόγραμμα ορθής διαχείρισης των κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Με συντονισμένες ενέργειες της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, την ουσιαστική βοήθεια των προέδρων και των τοπικών συμβούλων των κοινοτήτων και τη μαζική συμμετοχή των παραγωγών, τους οποίους ευχαριστώ δημόσια, κατορθώσαμε να συλλέξουμε τα 3/4 των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων που παραδόθηκαν στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Λάρισας. Το πρόγραμμα έχει, όπως είναι γνωστό, ως στόχο την επίλυση του προβλήματος που διογκώνεται λόγω της παραγωγής αποβλήτων από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν οι αγρότες κατά την διαχείριση των συσκευασιών τους. Πρακτικά, το φαινόμενο είναι έντονο στους Δήμους με μεγάλες αγροτικές εκτάσεις όπως και ο δικός μας. Συνήθως οι συσκευασίες φυτοφαρμάκων απορρίπτονταν μετά το άδειασμά τους στα σημεία υδροληψίας θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Το πρόγραμμα, που θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο, στοχεύει στην αποτελεσματική λειτουργία ενός συστήματος διαχείρισης των κενών συσκευασιών με τη διαλογή και τη συλλογή τους από τον ίδιο τον παραγωγό έτσι ώστε να μην καθίστανται επικίνδυνα απόβλητα. Οι αγρότες της περιοχής μας απέδειξαν με τη μαζική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ότι σέβονται το φυσικό περιβάλλον. Κατανοούν ότι χωρίς τη φύση δεν μπορεί να υπάρξει ζωή, δημιουργία, εξέλιξη και μέλλον. Η επέμβαση του ανθρώπου στη φύση είναι και αναγκαία και αναπόφευκτη. Περιορίζονται όμως ή εκλείπουν οι ζημιογόνες επιδράσεις όταν εφαρμοστούν νέοι τρόποι διαχείρισης της επιστημονικής και τεχνολογικής δύναμης, όταν οι παραγωγοί ευαισθητοποιηθούν σε ζητήματα οικολογικής διαχείρισης των φυτοπροστατευτικών συσκευασιών. Ο Δήμος Κιλελέρ κατέδειξε με σαφήνεια τις οικολογικές του ευαισθησίες κερδίζοντας την πρώτη θέση στην ΠΕ Λάρισας. Επειδή όμως το πρόγραμμα θα συνεχιστεί, καλούμε τους αγρότες να επιδείξουν την ίδια ευαισθησία, να συμμετάσχουν και πάλι στο πρόγραμμα αποδεικνύοντας έτσι ότι η αποφυγή της ρύπανσης της φύσης είναι πρωτίστως θέμα ιδεολογίας, κοινωνικών αρχών, σχέσεων και αξιών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass