Και ερωτήσεις συμβούλων στη «βουλή» του Δήμου

ΘΕΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ -ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΣΤΙΣ 4 ΩΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ ΜΙΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ -ΔΗΜ. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ: «ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ»

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2020 15:01

Νέος κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρισας, αμέσως

μετά την ανατροπή της απόφασης για τη λήψη του δανείου, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 21 Ιουλίου με τη συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμβούλων του Δημοτικού Συμβουλίου (πλην των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης»).
Ο νέος κανονισμός, όπως αναφέρει δελτίο Τύπου του Δήμου, προέκυψε μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και συνολικά του προεδρείου και αποτελεί το αποτέλεσμα των εργασιών διαπαραταξιακής επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη του προεδρείου Δημήτρης Δεληγιάννης, Αντώνης Πράπας και Άκης Νασιώκας και οι σύμβουλοι Δημήτρης Τάχος, Αθανάσιος Μαμάκος, Αχιλλέας Λώλος και Κωνσταντίνος Βαϊούλης. Στις εργασίες της διαπαραταξιακής επιτροπής συνέδραμαν η προϊσταμένη του τμήματος Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων Αναστασία Μπρούμα, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γιώργος Ζαρζώνης και ο γ.γ. του Δήμου Γιώργος Οικονομίδης.
Βασικοί στόχοι του νέου κανονισμού είναι η προσαρμογή των προβλέψεών του στο νέο νομικό πλαίσιο για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και η βελτίωση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου με την επικέντρωση στα θέματα της ημερήσιας διάταξης σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του ρόλου του δημοτικού συμβούλου μέσα από πραγματικά καινοτόμες διαδικασίες που ενισχύουν τον ουσιαστικό δημοκρατικό διάλογο. Οι πιο σημαντικές, νέες ρυθμίσεις είναι:
- Η αύξηση του χρόνου παρέμβασης των δημοτικών συμβούλων κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων από δύο σε τρία λεπτά, αλλά και η παροχή δυνατότητας διευκρινιστικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση του πλουραλισμού στην κατάθεση των απόψεων.
- Η θεσμοθέτηση μιας νέας, καινοτόμας διαδικασίας του Δημοτικού Συμβουλίου (που παραπέμπει στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλής), όπου η Δημοτική Αρχή καλείται να απαντήσει σε γραπτές ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων. Η διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρονικό διάστημα των 3 ωρών, λαμβάνει χώρα τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, και συγκεκριμένα την πρώτη Τρίτη κάθε μηνός, και δυνατότητα παρέμβασης έχουν όχι μόνο οι επερωτώντες σύμβουλοι, αλλά και οι εκπρόσωποι των Δημοτικών Παρατάξεων. Στη διάρκεια της διαδικασίας που είναι ανοιχτή και δημόσια, οι απαντήσεις δίνονται από τον Δήμαρχο και τους καθ’ ύλην αρμόδιους Αντιδημάρχους.
- Η θέσπιση -για πρώτη φορά- ορίου για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που δεν μπορεί να υπερβαίνουν το χρονικό διάστημα των 4 ωρών για την εύρυθμη λειτουργία του οργάνου και την προστασία της διαδικασίας. Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να συνεχιστεί μεταγενέστερα για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης για τα οποία το Συμβούλιο δεν έλαβε απόφαση.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Δεληγιάννης χαρακτήρισε σημαντική απόφαση την τροποποίηση του κανονισμού ως αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς σημειώνοντας: «Υπάρχει κοινή αντίληψη των συμμετεχόντων ότι είχαμε να εξυπηρετήσουμε συγκεκριμένους σκοπούς. Ο νέος κανονισμός προάγει τον διάλογο σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο που απαιτεί συναινέσεις και ανάληψη ευθυνών από όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Είναι μια καλή στιγμή για το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι ένας καλός κανονισμός δεν είναι πανάκεια. Από μόνος του δεν λύνει προβλήματα, αλλά αποτελεί χρήσιμο εργαλείο, που χρειάζεται αξιοποίηση...».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass