Ξεκινά η συλλογή της βιομηχανικής ντομάτας

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2020 15:05

Αύριο Παρασκευή, ανοίγει το εργοστάσιο του Νομικού στον Δομοκό

σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΘΕΣΤΟ, ενώ ακολουθεί από Δευτέρα 3 Αυγούστου η ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ στη Φίλια Καρδίτσας. Το σύνολο των συνεργαζόμενων με τον συνεταιρισμό εργοστασίων (ΝΟΜΙΚΟΣ, ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ, AGROFARM, DEL MONTE), «ανοίγουν τις πύλες τους σε μια χρονιά η οποία αναμένεται να κινηθεί σε υψηλά στάνταρ» όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες «η φετινή χρονιά κύλησε μέχρι στιγμής σχετικά ομαλά και η παραγωγή, αναμένεται να είναι πολύ καλή, τόσο ποσοτικά, όσο κυρίως ποιοτικά. Αυτό που ανησυχεί αυτή τη στιγμή είναι η οψίμιση της χρονιάς, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει πίεση συλλογής περί τα μέσα Αυγούστου. Πάντως από τον ΘΕΣΤΟ οι εκτιµήσεις για τις φετινές εκτάσεις κάνουν λόγο για αύξηση 10%, στα 17.000 στρέµµατα. Όσοι πάντως έσπειραν τέλη Απριλίου, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα και δίνουν στον «Νοµικό» και την «Ντάµαβαντ», θα βγουν όψιµα και θα πιάσουν υψηλότερη τιµή.

Ο ΘΕΣΤΟ
Με ανακοίνωσή του ο ΘΕΣΤΟ αναφέρει: Φουλάρει για συλλογή η βιομηχανική ντομάτα στη Θεσσαλία, με παραγωγούς, συλλογείς και μεταφορείς να περιμένουν το άνοιγμα των εργοστασίων. Τα πρώτα φορτία διεκδικούν όπως κάθε χρόνο το μπόνους της πρωιμότητας, το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με το εργοστάσιο, από 2 έως και 6 ευρώ ανά τόνο. Το σύνολο των συνεργαζόμενων εργοστασίων (ΝΟΜΙΚΟΣ, ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ, AGROFARM, DEL MONTE), ανοίγουν τις πύλες τους σε μια χρονιά η οποία αναμένεται να κινηθεί σε υψηλά στάνταρ. Η καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, έχοντας αφήσει πίσω τη δύσκολη διετία 2017-2018, η οποία δοκίμασε τις αντοχές των παραγωγών και το μέλλον της καλλιέργειας, συνεχίζει και φέτος της ανοδική της πορεία, δείχνοντας την ιδιαίτερη δυναμική της. Η φετινή χρονιά κύλησε μέχρι στιγμής σχετικά ομαλά και η παραγωγή, αναμένεται να είναι πολύ καλή, τόσο ποσοτικά όσο κυρίως ποιοτικά. Αυτό που ανησυχεί αυτή τη στιγμή είναι η οψίμιση της χρονιάς, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει πίεση συλλογής περί τα μέσα Αυγούστου, όπως επίσης και η πιθανότητα απότομης υπερωρίμανσης των πρώιμων και μη ανθεκτικών καρπών, από της επικρατούσες πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τα διαδικαστικά θέματα της συλλογής, όπως τιμές εργοστασίων, γενικοί όροι διακίνησης του προϊόντος, μεταφορικά, συμβάσεις, έχουν ολοκληρωθεί και παρουσιάστηκαν διεξοδικά στη Γενική Συνέλευση των ΘΕΣΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις 22/7, με αυξημένη συμμετοχή και έντονο ενδιαφέρον από τα μέλη. Αυτή την περίοδο το επιτελείο του ΘΕΣΤΟ οργανώνει τις τελικές λεπτομέρειες της καμπάνιας, με την ευχή αυτή να κυλήσει ομαλά. Οι γεωπόνοι του ΘΕΣΤΟ θα βρίσκονται καθόλη την περίοδο της συγκομιδής στα χωράφια και τα εργοστάσια, για να διασφαλίσουν την ορθή συλλογή αλλά και τον έλεγχο της τήρησης των συμφωνηθέντων από πλευράς των εργοστασίων. Σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγοί έχουν ενημερωθεί να επικοινωνούν πριν τη συγκομιδή με τους υπεύθυνους γεωπόνους καμπάνιας του ΘΕΣΤΟ.

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΚΟΜΙΣΤΡΟ
Το μεταφορικό κόμιστρο για τα εργοστάσια ΝΟΜΙΚΟΣ, ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ και AGROFARM έχει καθοριστεί ως εξής:
Τόπος Συλλογής Λάρισα εργοστάσιο ΝΟΜΙΚΟΣ - Ευύδριο 9 ευρώ /τόνο, Φάρσαλα ΝΟΜΙΚΟΣ - Ευύδριο 6 ευρώ /τόνο, Λάρισα εργοστάσιο ΝΟΜΙΚΟΣ - Δομοκό 13 ευρώ /τόνο, Φάρσαλα εργοστάσιο ΝΟΜΙΚΟΣ - Δομοκό 11 ευρώ /τόνο.
Τόπος Συλλογής Λάρισα εργοστάσιο ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ - Φίλια 11 ευρώ /τόνο, Φάρσαλα εργοστάσιο ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ - Φίλια 9 ευρώ /τόνο,
Τόπος Συλλογής Λάρισα εργοστάσιο AGROFARM - Πολυνέρι 9 ευρώ /τόνο, Φάρσαλα εργοστάσιο AGROFARM - Πολυνέρι 6 ευρώ /τόνο.
Σημειώσεις: Η τιμή για το εργοστάσιο του ΝΟΜΙΚΟΥ αυξάνεται για το 10% των πιο πρώιμων φορτίων του εργοστασίου και για το 30% των πιο όψιμων, κατά 3 €/tn. Η τιμή για το εργοστάσιο της ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ αυξάνεται κατά 6 €/tn για τις παραδόσεις των πρώτων 4-5 ημερών από την έναρξη (αναμένεται σχετική ανακοίνωση από το εργοστάσιο), κατά 3 €/tn από 1/9 έως 10/9, κατά 6 €/tn από 11/9 έως 20/9 και κατά 9 €/tn από 21/9 και μετά. Η τιμή για το εργοστάσιο της DEL MONTE αυξάνεται κατά 2 €/tn για παραδόσεις έως 5/8 και από 11/9 και μετά. Η τιμή βιομηχανικής ντομάτας για παραδόσεις στα εργοστάσια ΝΟΜΙΚΟΣ, ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ & DEL MONTE θα προκύπτει βάσει μέσου μηνιαίου όρου brix. Η ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ επιβραβεύει φορτία με χαμηλά ποιοτικά ελαττώματα (πίνακας τιμών) και χαμηλές τιμές ξένων υλών: > Ξένες ύλες 0% - 2%, αύξηση τιμής κατά 2%.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass