Στην ΥΕΒ το Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ -ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ Ο ΠΡΩΗΝ «ΘΕΣΣΑΛΑΡΧΗΣ» ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ, ΝΙΚ. ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ -«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2020 21:02
Στην πρώην ΥΕΒ θα στεγαστεί το Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας Στην πρώην ΥΕΒ θα στεγαστεί το Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας

Στην ταχύτερη υλοποίηση του νέου νομοθετικού πλαισίου για την πολιτική

προστασία στοχεύουν αποφάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίες εντάσσονται στον γενικότερο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Σε συνέχεια της σύσκεψης στη Λάρισα του τότε γενικού γραμματέα και νυν υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό και Θεσσαλούς δημάρχους, το Περιφερειακό Συμβούλιο Λάρισας αποφάσισε προχθές την παραχώρηση έκτασης 4 στρεμμάτων για τη στέγαση του Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, επικαιροποίησε το σχέδιο «Ιόλαος» σε τοπικό επίπεδο, ενώ με απόφαση του κ. Αγοραστού, συντονιστής Πολιτικής Προστασίας τοποθετήθηκε ο πρώην «Θεσσαλάρχης» της Πυροσβεστικής υποστράτηγος ε.α., Νικόλαος Μιχαλάκης.
Το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναμένεται να προκηρύξει την προμήθεια, μέσω ΕΣΠΑ, μηχανημάτων προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό δομών του Επιχειρησιακού Κέντρου με την εφαρμογή του συνολικού σχεδιασμού να επαφίεται πλέον στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Μετά και την ψήφιση του νέου νόμου (ν. 4662/20) για την πολιτική προστασία και την αναδιάρθρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, στο πλαίσιο ενημερωτικών συσκέψεων σε όλη τη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς βρέθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στη Λάρισα συνοδευόμενος από τον Εθνικό Διοικητή της Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και τον νέο Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη.
Όπου προεδρεύοντας σε σύσκεψη με τον κ. Αγοραστό και Θεσσαλούς δημάρχους ανέλυσε το νέο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ στο πλαίσιο του σχεδιασμού προανήγγειλε τη λειτουργία Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων στις έδρες των Περιφερειών.
Στο πλαίσιο αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε τη διάθεση οικοπέδου 4 στρεμμάτων στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την ανέγερση Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας για τις ανάγκες της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η παραχωρηθείσα έκταση βρίσκεται στον χώρο του Αμαξοστασίου της Περιφέρειας (πρώην Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων) και όπως, διευκρινίστηκε και στη συνεδρίαση, ο χώρος βρίσκεται εντός του πολεοδομικού σχεδίου του Δήμου Λαρισαίων (σ.σ. επί της οδού Φαρσάλων), είναι εύκολα προσβάσιμος και δεν παρουσιάζει πολεοδομικά κωλύματα.
Εξίσου σημαντική θεωρείται και η έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, επίσης στην προχθεσινή συνεδρίαση, του Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Δασικών Πυρκαγιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας «ΙΟΛΑΟΣ», που σύμφωνα με τον νόμο 4662/20 αποτελεί τη βελτίωση του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ». Σχέδιο που συνέταξε (σ.σ. επικαιροποίησε) η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ»
Με αφορμή και τις προχθεσινές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, ο περιφερειάρχης Κων. Αγοραστός σε δήλωσή του στην «Ε» σημειώνει πως «εμείς προχωράμε στο Σχέδιο, με την παραχώρηση του οικοπέδου ώστε η Πολιτική Προστασία να δημιουργήσει Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων. Έχουμε τοποθετήσει τον περιφερειακό συντονιστή και έχουμε αναβαθμίσει την Υπηρεσία Πολιτική Προστασίας.
Η ζωή απέδειξε ότι στο εξής θα ζούμε με συνεχείς κρίσεις, είτε τύπου πανδημιών όπως ο κορονοϊός είτε από ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι συντονιστικά ώστε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό συνεργατικά, μαζί με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον Στρατό, τους Δήμους και την επιστημονική κοινότητα. Το επόμενο διάστημα είμαστε έτοιμοι να αναβαθμίσουμε την Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας, με τη συμβολή διακεκριμένων επιστημόνων της Θεσσαλίας και του ΕΟΔΥ. Τους ευχαριστώ όλους για τη μέχρι σήμερα αποτελεσματική συνεργασία. Ζούμε σε μια εποχή που καλούμαστε να υπηρετήσουμε με νέους τρόπους και νέες διαδικασίες και θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να έχουμε θετικά αποτελέσματα» καταλήγει ο περιφερειάρχης.

«ΘΕΣΣΑΛΑΡΧΗΣ»
Σημειώνεται πως στον νέο νόμο, προβλέπεται ότι ο Εθνικός Μηχανισμός, ο οποίος εποπτεύεται από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, διαρθρώνεται και λειτουργεί επιχειρησιακά μεταξύ άλλων δομών όπως το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων στο οποίο αναφέρονται τα 13 συνολικά Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, ένα εκ των οποίων της Θεσσαλίας που θα εδρεύει στη Λάρισα.
Τα Περιφερειακά Κέντρα λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως, «με αντικείμενο: τον συντονισμό, σχεδιασμό, εποπτεία, οργάνωση και υλοποίηση των δράσεων αντιμετώπισης και παροχής οργανωμένης υποστήριξης στον αρμόδιο φορέα διαχείρισης και αντιμετώπισης των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και των συνεπειών τους, στο πλαίσιο της τοπικής τους αρμοδιότητας. Τη συλλογή, επεξεργασία και διαβίβαση πληροφοριών που αφορούν σε εν εξελίξει συμβάντα ή επικείμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την ορθή εκτίμηση της κατάστασης και λήψη απόφασης από τα, κατά περίπτωση, αρμόδια όργανα».
Στο πλαίσιο, της αναδιάρθρωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι ενταγμένη η απόφαση του κ. Αγοραστού να τοποθετήσει στη θέση του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τον επί σειρά ετών διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας (σ.σ. αποστρατεύτηκε το 2016) υποστράτηγο ε.α., Νίκο Μιχαλάκη.
Σημειώνεται πως, σύμφωνα και με την προκήρυξη της θέσης, ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας έχει αποφασιστικού χαρακτήρα αρμοδιότητες, μεταξύ των οποίων υπηρεσίες «σχετικές με τις διαδικασίες και τις επιχειρησιακές δράσεις, που αποσκοπούν στην προστασία της ζωής, υγείας και περιουσίας των πολιτών, των υποδομών και υπηρεσιών ζωτικής σημασίας, καθώς και στη μείωση του κινδύνου καταστροφών, που προκαλούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», ενώ «εκπονεί μελέτες, συντάσσει εκθέσεις, υποβάλλει προτάσεις και εισηγήσεις, επεξεργάζεται και παρουσιάζει στοιχεία απαραίτητα για την υλοποίηση πολιτικών πολιτικής προστασίας». Ο κ. Μιχαλάκης ανέλαβε καθήκοντα από προχθές, ενώ η θητεία του συμπίπτει με τη θητεία της περιφερειακής αρχής.                  

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass