Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2020 21:03

Να στηριχθεί το αχλάδι,
αλλιώς κινδυνεύει με εγκατάλειψη.
SOS από Τυρναβίτες παραγωγούς
Με βαριά καρδιά συγκομίζουν τα αχλάδια τους οι Τυρναβίτες αγρότες, καθώς φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη λόγω του παγετού του Μαρτίου και των ζημιών που προκάλεσε γενικότερα ο καιρός, ενώ και οι τιμές που προσφέρουν οι έμποροι για τη φετινή σοδειά είναι χαμηλές. «Δυστυχώς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο καιρός δεν είναι σύμμαχός μας και τρίτη μέσα σε μία πενταετία. Εξέλιξη προβληματική για το μέλλον της καλλιέργειας. Αν δεν υπάρξει γενναία αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ, αλλά κυρίως από το de minimis, τότε το μέλλον προβλέπεται ζοφερό» σημειώνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού «ΓΑΙΑ Φρουίτ» Χρήστος Τασούλας. Και να σκεφτεί κανείς ότι το επιτραπέζιο αχλάδι που καλλιεργείται στην επαρχία Τυρνάβου αντιστοιχεί στο 80% της εγχώριας παραγωγής. Όσον αφορά στη συγκομιδή, έχουν ήδη μαζευτεί στα επιτραπέζια αχλάδια η ποικιλία «Κοντούλα», η οποία λόγω μειωμένης παραγωγής πουλήθηκε σε σχετικά καλή τιμή (κοντά στο 1 ευρώ). Στα μέσα Ιουλίου μαζεύτηκαν τα «κόσια», ένα εξαγώγιμο προϊόν, κυρίως προς τις ανατολικές χώρες της Ευρώπης, με τιμή γύρω στα 40-50 λεπτά, ενώ αυτές τις μέρες συγκομίζεται η ποικιλία «Σάντα Μαρία». Από βδομάδα θα ξεκινήσουν οι παραγωγοί να μαζεύουν τον «βασιλιά» του αχλαδιού, το «Κρυστάλι», το οποίο στην επαρχία Τυρνάβου το συναντάμε σε 12.000 στρέμματα, από τα συνολικά 17.000 συνολικά του αχλαδιού. «Είμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας, με τη μειωμένη παραγωγή, αφού το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης παραμένει κι αν είχαμε παραγωγή θα αντιμετωπίζαμε σοβαρό πρόβλημα» δηλώνει στη στήλη ο κ. Τασούλας και προσθέτει με νόημα: Τώρα όμως τα αχλάδια κινδυνεύουν να μείνουν στα δέντρα λόγω ανοικτών τιμών που δίνουν οι έμποροι. Δεν μας συμφέρει να τα μαζέψουμε με τις τιμές που προσφέρουν. Να σημειωθεί ότι το κόστος παραγωγής ανέρχονται στα 1.000 ευρώ/στρ». Σχετικά με τα βιομηχανικά αχλάδια που οδηγούνται στη μεταποίηση (για κομπόστα), η συγκομιδή θα ξεκινήσει στις 10 Αυγούστου περίπου, με μία πολύ μικρή παραγωγή στην ποικιλία «Σίσσυ» και πριν τον Δεκαπενταύγουστο θα ακολουθήσουν τα Williams και τέλος θα μπει με τα hiland. Ο Συνεταιρισμός συνεργάζεται με τη βιομηχανία «Κρόνος».

 

Τμηματική πώληση των σιτηρών στη Θεσσαλία, με το βλέμμα στραμμένο
στο φθινόπωροΣταθερές παραμένουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές στο σκληρό σιτάρι στον θεσσαλικό κάμπο, με την αγορά να μην βιάζεται να κλείσει συμφωνίες. Στα 23 λεπτά η προσφορά των ιδιωτών στα 25-26,5 λεπτά το κιλό από Συνεταιρισμούς. Υπενθυμίζεται ότι οι Συνεταιρισμοί Πλατυκάμπου και Χάλκης αγοράζουν με 26 λεπτά και 26,5 λεπτά αντίστοιχα. Ο Πλατύκαμπος μάλιστα πούλησε ήδη στον Ελασσονίτη έμπορο με τον οποίο συνεργάζεται 600 τόνους. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας, στο πλαίσιο συμφωνίας που έχει με τη Μέλισσα για απορρόφηση προϊόντος στα μέσα Ιουλίου, μέσα Σεπτεμβρίου και μέσα Νοεμβρίου θα αγοράσει με 26 λεπτά (25+1 το μπόνους λόγω ποιότητας) ανά κιλό. Ο Συνεταιρισμός έχει απορροφήσει περί τους 4.500 τόνους σκληρό σιτάρι, καθώς επίσης και 5.000 τόνους κριθάρι, ζωοτροφικό και βυνοποιήσιμο. Για το ζωοτροφικό πλήρωσε τον παραγωγό 14 λεπτά το κιλό, ενώ το βυνοποιήσιμο στο πλαίσιο συμβολαίων με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία (Άμστελ) πουλήθηκε προς 17,2 λεπτά ανά κιλό. Επίσης πράξη που αφορά σε ποσότητα 170 τόνων πωλήθηκε προς 27 λεπτά το κιλό από τον Συνεταιρισμό Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων. Σύμφωνα με πληροφορίες από την τιμή αυτή φτάνουν στους παραγωγούς 26 λεπτά με το 1 λεπτό υπέρ του συνεταιρισμού. Γενικότερα η τάση που επικρατεί στον θεσσαλικό κάμπο είναι η αποθήκευση του προϊόντος, καθώς όλοι θεωρούν δεδομένη την άνοδο της διεθνούς τιμής το φθινόπωρο. Όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας προχωρούν σε τμηματική πώληση του σίτου (25-30% σε α΄φάση), αναμένοντας τη συνέχεια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας: Φορέστε μάσκες
Ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας αντιλαμβανόμενος πλήρως τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα των στιγμών μετά και την αυστηροποίηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για όλους, εργαζόμενους και κοινό, υπενθυμίζει στα μέλη του την αυτονόητη και απαρέγκλιτη τήρηση όλων των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου COVID19, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας. Eπισημαίνει ακόμη ότι και στα καταστήματα εμπορίας αγροτικών εφοδίων καθίσταται υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός και η παραμονή των πελατών για μεγάλο χρονικό διάστημα και να συνεχίσουν να τηρούν τα ήδη γνωστά προληπτικά μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ( Ε.Ο.Δ.Υ. ). Συνεπώς, οι μάσκες, οι αποστάσεις και η ατομική υγιεινή είναι το τρίπτυχο, για να παραμείνουμε υγειονομικά ασφαλείς.

 

MPELVNES

Ετοιμάζονται να συγκομίσουν οι αμπελουργοί του Τυρνάβου

Ανάμεικτα συναισθήματα επικρατούν στους αμπελουργούς του Τυρνάβου σχετικά με την περίοδο του τρύγου που πλησιάζει. Όπως είναι γνωστό η συγκομιδή θα ξεκινήσει τον Δεκαπενταύγουστο με τις πρώιμες ποικιλίες για να ακολουθήσουν τα μεσοπρώιμα και τα όψιμα από τις 10 Σεπτεμβρίου. Τα αμπελοχώραφα στην επαρχία Τυρνάβου είναι λίγο αυξημένα (+15%) φέτος, ενώ η ποιότητα χαρακτηρίζεται άριστη. Πέρυσι στην επαρχία Τυρνάβου από τα 25.000 στρέμματα αμπελιών, τα 20.000 στρ. συγκομίσθηκαν για κρασί. Οι 460 παραγωγοί μέλη του Συνεταιρισμού αναμένεται να παραδώσουν περίπου 11.000 τόνους. Από τη μία, ικανοποίηση για την ποιότητα των οινοστάφυλων, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα (με εξαίρεση την περιοχή του Δαμασίου, η οποία χτυπήθηκε πρόσφατα από χαλάζι), από την άλλη ανησυχία για τα αποθέματα κρασιού και τη διάθεσή τους στην αγορά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Χρήστο Τσιτσιρίγκο «η παραγωγή εξελίσσεται ομαλά, χωρίς ασθένειες ενώ όσοι ακολουθήσουν τις συμβουλές φυτοπροστασίας από τη Γεωπονική υπηρεσία δεν θα έχουν προβλήματα».

 

Δελτίο καιρού

Σε εγρήγορση οι Θεσσαλοί αγρότες για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτές τις μέρες, δίνοντας έμφαση στα ποτίσματα για να κινδυνέψει η παραγωγή. Σήμερα Παρασκευή προβλέπεται αίθριος και πολύ ζεστός καιρός, η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα θα φτάσει το μεσημέρι τους 40-41 βαθμούς Κελσίου, ίσως πρόσκαιρα και τους 42. Το Σάββατο προβλέπεται αίθριος και πολύ ζεστός καιρός, αλλά τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά θα σημειωθούν μπόρες και σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα θα φτάσει το μεσημέρι τους 39-40 ίσως πρόσκαιρα και τους 41 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή τέλος ο καιρός θα είναι αίθριος με τοπικές νεφώσεις, οι οποίες τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν μπόρες και καταιγίδες πιθανόν σε όλη την περιφέρεια. Η θερμοκρασία σε πτώση και στα κανονικά για την εποχή επίπεδα θα φτάσει το μεσημέρι τους 35 βαθμούς Κελσίου. Επίσης να αναφέρουμε ότι το μελτέμι στο Αιγαίο θα είναι κατά διαστήματα ενισχυμένο στα 5-6 μποφόρ και θα δροσίζει τις περιοχές γύρω από αυτό.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass