Μαθαίνοντας Ιατρική και τη... Λάρισα

Αμερικανοί φοιτητές Ιατρικής εκπαιδεύονται στα δύο νοσοκομεία -Το πρόγραμμα «Φιλότιμος» και η συνεισφορά του στην επαγγελματική πορεία τους

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2020 20:40

Στην Ελλάδα, από τη στιγμή που μια μαθήτρια ή ένας μαθητής αποφασίζει πως

θέλει να γίνει γιατρός και μπαίνει σε μία από τις Ιατρικές Σχολές της χώρας, θεωρείται αυτονόητο πως το μέλλον του είναι λίγο πολύ προδιαγεγραμμένο σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά τους βήματα. Οι περισσότεροι απόφοιτοι Ιατρικών Σχολών θα απασχοληθούν σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας κλπ, θα ανοίξουν δικό τους ιατρείο, θα ακολουθήσουν ακαδημαϊκή καριέρα ή/και θα εστιάσουν στην έρευνα. Στις ΗΠΑ οι νέοι, που επίσης δαπάνησαν ατελείωτες ώρες διαβάζοντας για να πάρουν το πτυχίο τους και εργάστηκαν επίσης ατελείωτες ώρες σε νοσοκομεία κάνοντας την πρακτική τους εκπαίδευση, όντας χρεωμένοι χιλιάδες δολάρια σε φοιτητικά δάνεια, φαίνεται πως, ως γιατροί πια, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να κρεμάσουν τη λευκή ρόμπα και να ακολουθήσουν έναν άλλο δρόμο.
Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται στοιχεία της Ιατρικής Ενωσης και της εταιρείας Merritt Hawkins που ειδικεύεται στις προσλήψεις στον χώρο της υγείας «το 2016 το 13,5% των αποφοίτων Ιατρικών Σχολών δήλωναν πως σκοπεύουν να επιδιώξουν μια καριέρα σε τομείς που δεν σχετίζονται με την κλινική ιατρική, δηλαδή την εφαρμογή της ιατρικής διδασκαλίας και πρακτικής σε ασθενείς. Το 2012 το ποσοστό αυτό ήταν 9,9%. Ένας αυξανόμενος λοιπόν αριθμός αποφοίτων των Ιατρικών Σχολών ή νέων γιατρών οι οποίοι εργάστηκαν για μικρό διάστημα σε νοσοκομεία, αποφασίζουν να απασχοληθούν σε εταιρείες βιοτεχνολογίας, να ξεκινήσουν δικές τους επιχειρήσεις κατασκευής ιατρικών συσκευών, μηχανημάτων και εργαλείων ή ακόμη να εργαστούν ως σύμβουλοι σε διάφορες εταιρείες όπως για παράδειγμα σε εταιρείες επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΙΛΟΤΙΜΟΣ» ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Για να μην χαθεί χρόνος και χρήμα, ο Stavros Sid (Σταύρος Σιδεράκης) ίδρυσε την εκπαιδευτική τουριστική Οργάνωση «Φιλότιμος», μέσω της οποίας φιλοξενεί στη Λάρισα για πρακτική εξάσκηση ανά γκρουπ, Αμερικανούς φοιτητές Ιατρικής, ακόμη και πρωτοετείς, «προκειμένου να έχουν μια πρώτη γνωριμία με τη μάχιμη ιατρική και να διαπιστώσουν αν είναι αυτό που θέλουν ή όχι στην επαγγελματική τους ζωή».
Ο Σταύρος Σιδεράκης, μαζί με την ασκούμενη δικηγόρο Αγγελική Πυλαρινού Λίβου μίλησαν στην «ΕτΔ» για το πρόγραμμα «Φιλότιμος»: Το Philotimo είναι ένα ελληνικό ουσιαστικό που μετατρέπεται στο «Love of Honor», αφού είναι σχεδόν αδύνατο να μεταφραστεί. Πρόκειται ουσιαστικά για μία γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Με το πρόγραμμα αυτό φέρνουμε τους Αμερικανούς φοιτητές σε ομάδες (6 έως 14 ατόμων) τόσο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όσο και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας για εξάσκηση. Στόχος μας είναι οι φοιτητές να βιώσουν πραγματικά το ιατρικό σύστημα, να το υπηρετήσουν εκ των έσω, να μάθουν τα μυστικά της δουλειάς από αναγνωρισμένους γιατρούς και νοσηλευτές. Η συνεργασία που έχουμε με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι άψογη. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται εδώ και δύο χρόνια και η εκπαίδευση των φοιτητών στηρίζεται τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ότι η Ιατρική είναι κάτι σαν το Grey’s Anatomy, αλλά στους διαδρόμους και στις κλινικές των νοσοκομείων της Λάρισας έχουν την ευκαιρία να βρεθούν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και να διαπιστώσουν πόσο ανάγκη τους έχει η ανθρωπότητα». Να σημειωθεί ότι λόγω κορονοϊού το πρόγραμμα «πάγωσε» την άνοιξη, με τους εκπροσώπους του «Φιλότιμος» να αναμένουν με αγωνία τον έλεγχο και υποχώρηση της πανδημίας, προκειμένου να μπορέσουν να ξαναφέρουν τους φοιτητές στην πόλη μας.


ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Ο κ. Σιδεράκης εξηγεί γιατί επελέγη η Λάρισα για την υλοποίηση του προγράμματος: Ο λόγος που προτιμάμε την πόλη σας, είναι λόγω του υψηλού πανεπιστημιακού και ιατρικού επιπέδου που συναντά κανείς στα δύο Νοσοκομεία. Επιπλέον εδώ είναι και η βάση του Ιπποκράτη.
Μάλιστα το μνημείο του Ιπποκράτη το επισκέπτονται όλοι οι φοιτητές, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Λάρισα, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» κ. Ρίζο Χαλιαμπάλια.
Οι φοιτητές και οι οικογένειές τους βλέπουν το πρόγραμμα ως μια ευκαιρία ανεξαρτητοποίησης από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον, ενώ εμπιστεύονται την Ελλάδα και τη Θεσσαλία, λόγω της ασφάλειας που παρέχει, αλλά και της ποιότητας ζωής. Πολλοί από τους Αμερικανούς φοιτητές που συμμετείχαν σε προηγούμενα προγράμματα αγάπησαν την πόλη σας και κάποιοι εξ αυτών φρόντισαν να την ξαναεπισκεφτούν με τις οικογένειες και τους φίλους τους για τουριστικούς και μόνο λόγους. Αλλωστε δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τα ιστορικά μνημεία της πόλης και ιδιαίτερα από το Διαχρονικό και το Λαογραφικό Μουσείο. Φροντίζουμε να ενημερώνονται για την πλούσια ιστορία της πόλης. Μπορεί τις καθημερινές το πρόγραμμα να περιλαμβάνει εκπαίδευση στους διαδρόμους των Νοσοκομείων, το Σαββατοκύριακο όμως υπάρχει ελεύθερος χρόνος για να ταξιδέψουν οι φοιτητές, γνωρίζοντας τις ομορφιές της Θεσσαλίας ή και να χαλαρώσουν γνωρίζοντας την ίδια τη Λάρισα.
Γ.Ρ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass