Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Παιδιά της Ελλάδας η β’ γενιά μεταναστών»

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΠΟΣΟΥΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ;

Δημοσίευση: 06 Αυγ 2020 16:10

«Τα παιδιά 2ης γενιάς μεταναστών, όπως για παράδειγμα ο Αντετονκούνμπο, είναι παιδιά της πατρίδας μας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται», δηλώνει η βουλευτής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, και στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, για τις μεγάλες καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού στην απονομή ιθαγένειας σε αυτά.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ακόμα και ο διεθνούς φήμης star του ΝΒΑ, αντιμετώπισε πριν χρόνια παρόμοιο πρόβλημα, με αποτέλεσμα ο τότε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, να αναγκαστεί να παρέμβει προσωπικά, προκειμένου να εξασφαλιστεί το καθεστώς ιθαγένειάς του.
Η βουλευτής Λάρισας και τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να καθυστερούν τα συγκεκριμένα παιδιά από το να βρουν την πορεία ζωής που τους αξίζει στη χώρα μας, δεδομένου ότι δυσκολεύονται να συνεχίσουν με τις σπουδές τους, να βρουν εργασία ή να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους εν γένει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την οικονομία της Ελλάδας. Αφορμή για την ερώτηση υπήρξε σχετική έρευνα του «Generation 2.0 RED», ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που ασχολείται με την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής όλων σε μια ανοιχτή, μη φοβική κοινωνία και τη συνεργασία των προϊσταμένων των Διευθύνσεων Ιθαγένειας (ΔΙ) του Υπουργείου Εσωτερικών στην περιοχή της Αττικής.
Σύμφωνα με την έρευνα, παρά το επαρκές νομικό πλαίσιο, τα προβλήματα κι οι καθυστερήσεις συνεχίζονται λόγω μη της επαρκούς πληροφόρησης από πλευράς του Υπουργείου, αλλά και του μη καλά στελεχωμένου μηχανισμού των Διευθύνσεων Ιθαγένειας, που καθημερινά αποψιλώνονται από το προσωπικό τους.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή ιθαγένειας, παρά τις προβλεπόμενες από τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας προθεσμίες για την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας, οι οποίες δυστυχώς, δεν εφαρμόζονται στην πράξη. Για παράδειγμα, ενώ προβλέπεται ότι η απόφαση θα πρέπει να βγαίνει σε έξι μήνες για τους ανηλίκους και σε ένα έτος για τους ενηλίκους, σε ορισμένες περιπτώσεις η αναμονή φτάνει τα τέσσερα χρόνια (!) από την κατάθεση του αιτήματος.
«Το να στερείς από κάποιον την ένταξη και τη νομιμότητα που δικαιούται βάσει της Ελληνικής Νομοθεσίας, είναι σαν να του ανοίγεις την πόρτα στην παρανομία· κι αυτό είναι άδικο», σημειώνει η Ευαγγελία Λιακούλη, συμπληρώνοντας πως: «μέσα στο πλήθος των παιδιών που αναμένουν να λάβουν ιθαγένεια μπορεί να κρύβονται πολλοί, μικροί και μεγάλοι «Αντετοκούνμπο» της Ζωής, τους οποίους οι μεγάλες καθυστερήσεις και οι γραφειοκρατικές δυσκολίες εμποδίζουν την ομαλή ένταξή τους, και εν τέλει την προστιθέμενη αξία που δημιουργούν για την Πατρίδα μας».

Σχετικά Άρθρα