«Χειροκροτούνται μεταξύ τους!»

ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΑ ΚΕΠ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ… ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2020 16:30

Ανοιχτή επιστολή και ταυτόχρονα ερώτηση με αίτημα κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πραγματοποίησε η βουλευτής Λάρισας και υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, δημοσιοποιώντας στοιχεία για τη λειτουργία των ΚΕΠ και για την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα, επισημαίνοντας τα εξής:


«Ανακοινώθηκε πριν λίγο καιρό για πολλοστή φορά το «ψηφιακό» ΚΕΠ, όπου παρουσία των κ.κ. Μητσοτάκη, Πιερρακάκη, Γεωργαντά, γενικών γραμματέων και συμβούλων έγινε επίδειξη ενός βίντεο στο οποίο ένας πολίτης κλείνει ραντεβού σ’ ένα ΚΕΠ (!), με καταφανές το κυβερνητικό μήνυμα πως τα ΚΕΠ …επανιδρύονται, μέσω της ψηφιακής μετατροπής τους. Σήμερα πλέον, και σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης, το ηλεκτρονικό ΚΕΠ που θα δημιουργηθεί θα καλύπτει 52 διοικητικές διαδικασίες και θα επιτρέπει την εξ αποστάσεως ενημέρωση για 235 διαδικασίες αδειοδότησης. Η σελίδα www.myKEPlive.gov.gr, που διαφημίζει η κυβέρνηση μετά του Πρωθυπουργού, όμως, φαίνεται ότι υπολειτουργεί, μιας και περίπου 5 από τις 7 προσπάθειες σύνδεσης αποτυγχάνει. Στον αντίποδα, ωστόσο, ο «ΕΡΜΗΣ», η επίσημη «ενιαία Κυβερνητική Διαδικτυακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης» είναι ενεργή και λειτουργεί αδιαλείπτως από την αρχή της δεκαετίας 2000 μέχρι σήμερα (θα πρέπει να σημειωθεί ότι χρηματοδοτήθηκε με πόρους του Γ’ ΚΠΣ {2000-2006} επί ΠΑΣΟΚ) και παρέχει, ήδη, 126 ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Το διοικητικό «αλαλούμ» συνεχίζεται αφού το επίσημο portal της Διοίκησης αναφέρει πως ο πολίτης έχει στη διάθεσή του 126 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για 52 υπηρεσίες (!), ενώ η σελίδα www.gov.gr διαφημίζει ότι παρέχονται 586 ψηφιακές υπηρεσίες (!).
Αξίζει να τονιστεί επιπλέον, πως πέραν της προφανούς έλλειψης ενημέρωσης από πλευράς των αρμοδίων, τίθεται και καραμπινάτο ζήτημα οίησης και επικοινωνιακής σπέκουλας από πλευράς των κυβερνώντων. Όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ενέτασσαν μια νέα διαδικασία στη δικτυακή πύλη του Δημοσίου «ΕΡΜΗΣ» δεν το έκαναν θέμα, αλλά έκαναν απλώς τη δουλειά τους!
Σήμερα, η κυβέρνηση ανακοινώνει πράγματα που ήδη υπάρχουν (!), όπως π.χ. την ψηφιακή έκδοση του πιστοποιητικού γεννήσεως, με καταιγισμό διαφημίσεων και «ρεπορτάζ», αδιαφορώντας για το αν εκδίδονται αντιφατικές ανακοινώσεις και γίνονται διαφορετικές εξαγγελίες από τη μια μέρα στην άλλη, όπως χαρακτηριστικά ο Τομέας Δημόσιας Διοίκησης του Κινήματος Αλλαγής σταχυολόγησε:
* Στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 ανακοινώθηκε ότι θα παρέχονται από τα ΚΕΠ 55 ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
* Στις 11 Απριλίου 2020 ανακοίνωσαν το ψηφιακό ΚΕΠ με 13 υπηρεσίες.
* Στις 14 Μαΐου 2020, ο κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε τον «ψηφιακό γκισέ» στον οποίο ο πολίτης θα μπορεί να αιτείται ληξιαρχικά πιστοποιητικά (τα περισσότερα απ’ αυτά ήταν, όμως, ήδη διαθέσιμα οnline).
* Στις 25 Μαΐου 2020, ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι «σύντομα θα πραγματοποιηθεί η διαλειτουργικότητα των συστημάτων του solon.gov.gr και των ΚΕΠ», ώστε να παρέχονται από το ψηφιακό ΚΕΠ βασικά πιστοποιητικά των πρωτοδικείων.
* Στις 10 Ιουνίου 2020, ο κ. Λιβάνιος ανακοίνωσε ότι θα εκδίδονται ηλεκτρονικά μερικά πολύ σημαντικά πιστοποιητικά του δημοσίου.
* Στις 27 Ιουλίου 2020 ανακοινώνεται η ηλεκτρονική παροχή 52 υπηρεσιών.
Αν προσέξει κανείς αυτές τις διαρκείς ανακοινώσεις «επανίδρυσης» των ΚΕΠ, θα παρατηρήσει ότι οι περισσότερες διαδικασίες ανακοινώνονται μια και δύο φορές και ότι δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μετασχηματισμού τους.
Όλα τα παραπάνω, αποτελούν αντικείμενο επίπονης έρευνάς μας και συλλογής στοιχείων και ερωτώ δημόσια πλέον την Κυβέρνηση και τους κ.κ. υπουργούς Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής:
1. Πόσες υπηρεσίες παρέχονται σήμερα ηλεκτρονικά στους πολίτες; Πού μπορεί να βρει ένας πολίτης τον πλήρη κατάλογο των υπηρεσιών αυτών;
2. Η κεντρική δικτυακή πύλη της δημόσιας διοίκησης www.ermis.gov.gr ή η σελίδα www.gov.gr ή η σελίδα www.kep.gov.gr δίνουν σωστή πληροφόρηση για τον αριθμό και τις διαδικασίες του δημοσίου που ενδιαφέρουν πολίτες και επιχειρήσεις; Αν η μια από τις δύο είναι outdated γιατί τη συντηρούν;
3. Ποια έργα για την ψηφιακή αναβάθμιση των ΚΕΠ έχουν ενταχθεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, με ποιον προϋπολογισμό το καθένα και ποια είναι η φάση ολοκλήρωσής τους; Αιτούμαστε την προσκόμιση των σχετικών τεχνικών δελτίων και αποφάσεων ένταξης έργων.
Ας απαντήσουν πρώτα και μετά μπορούν ανενόχλητοι να εξακολουθούν να ….χειροκροτούνται μεταξύ τους!».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass