Λατέρνα, (πολλή) φτώχεια και (μπόλικο) φιλότιμο

ΣΤΟΥΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΝΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2020 21:30

Και μέσα σε όλα αυτά που συμβαίνουν στη Λάρισα να ’σου και μια λατέρνα, βγαλμένη λέει από ελληνική ταινία. Σαν το μουσικό διάλειμμα που έμπαινε σφήνα κάθε τόσα λεπτά για να γεμίζει ο χρόνος και να ελαφραίνει την ατμόσφαιρα.


Η δική μας ταινία γεμάτη σασπένς. Το θερμόμετρο στους πεζόδρομους να ανεβαίνει, καθώς η «Θάλεια» απομακρύνεται, η αγωνία για τον Αμπελώνα να κορυφώνεται, αφού τα κρούσματα πληθαίνουν και η αβεβαιότητα από το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης μετά τα μεσάνυχτα να κατακλύζει την αγορά είναι πολλά. Πολλά και μαζεμένα.
Να λοιπόν το διάλειμα το μουσικό. Στην άκρη του πεζόδρομου της Κούμα είναι ο Θοδωρής που γυρίζει τη βαριά λατέρνα. Φορτωμένη με χίλια δυο στολίδια.
Φωτογραφίες από τον Φωτόπουλο και τον Αυλωνίτη, φωτογραφίες με τα εγγόνια τους, παλιά δημοσιεύματα και λίρες, μα όχι αληθινές. Πού τέτοιες πολυτέλειες.
«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε την οικογένεια» λέει στην «Ε», καθώς δείχνει και την Ελένη τη σύντροφό του που έχει ανοιχτό το χέρι για «ό,τι έχετε ευχαρίστηση». Μα ο κόσμος δεν δείχνει να συγκινείται. Ούτε και να ενδιαφέρεται. Περαστικοί με μάσκα και σκυμμένα κεφάλια. Βλέμματα στα κινητά τηλέφωνα και βιασύνες.
«Φτώχεια φίλε μου, φτώχεια. Δεν δίνει ο κόσμος όπως έδινε» λέει με παράπονο και δείχνει την άδεια παλάμη.
Ο Θοδωρής, όμως, πιστός σ’ αυτό που κάνει εδώ και 23 χρόνια. Να γυρίζει την Ελλάδα με τη λατέρνα του. Μ’ αυτό το υπέροχο και συνάμα «έξυπνο» μουσικό όργανο, τη λατέρνα (la torno: αυτό που γυρίζει) που δεν κατάγεται από την Ελλάδα, αλλά φαίνεται τόσο μοναδικά ελληνικό. Όπως το φιλότιμο…
«Πρέπει να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας και όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα, τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί και είμαι σίγουρος ότι εφόσον το κάνουμε, και θα το κάνουμε γιατί το κάναμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας, θα βγούμε νικητές και από αυτή τη δύσκολη μάχη» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προ ημερών.
Δικαίως, λοιπόν, λατέρνα, (πολλή) φτώχεια και (μπόλικο) φιλότιμο…
Και η κανονικότητα έρχεται. Ή μήπως αργεί;
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass