Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τίμησαν τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος

ΣΕ ΥΨΟΜΕΤΡΟ 1.820 ΜΕΤΡΩΝ! * ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΣΤΟ Κ.Ε.Ο.Α.Χ. ΟΛΥΜΠΟΥ

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2020 16:50

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Φωτογραφίες: Δήμητρα ΠαδιώτηΤη Δεσποτική εορτή της Ορθοδοξίας, τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος τίμησαν και φέτος, τηρώντας τις θρησκευτικές παραδόσεις, στρατιωτικοί και πολίτες στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινών Αγώνων και Χιονοδρομιών, το γνωστό Κ.Ε.Ο.Α.Χ., στα 1.820 μέτρα του Ολύμπου, εκεί όπου βρίσκεται ο φερώνυμος πανηγυρίζων ιερός ναός, μέσα στη στρατιωτική μονάδα.


Ανήμερα της εορτής, με το απαραίτητο υγειονομικό πρωτόκολλο της εποχής, τελέσθηκε η υπαίθρια πανηγυρική Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία, όπου συλλειτούργησαν ο καθηγούμενος της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου και ο αρχιμανδρίτης - μέλος της αδελφότητας της Μονής π. Βασίλειος Παπανικολάου. «Οικοδεσπότες» ο νέος διοικητής της μονάδος, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες που φιλοξένησαν τους προσκυνητές που γιόρτασαν την ξεχωριστή μέρα στην ψηλότερη εκκλησία της χώρας σε στρατιωτικό χώρο, στα 1.820 μέτρα υψόμετρο!
Στο Θείο Κήρυγμα, ο καθηγούμενος της Ι. Μονής Σπαρμού έκανε αναφορά στη μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και απευθυνόμενος σε στρατιωτικούς και προσκυνητές, ανάμεσα στα άλλα, επισήμανε: «Αποτελεί μία καταξιωμένη θρησκευτική πανήγυρη της περιοχής ο εορτασμός στο Κ.Ε.Ο.Α.Χ. Ολύμπου. Είναι μεγάλη ευλογία που υπάρχει εδώ στην πλαγιά του Ολύμπου και δοξάζεται το όνομα του Θεού. Οι πιστοί και οι στρατιωτικοί μας βρίσκονται εδώ και μετείχαν στη Θεία Λειτουργία για να λάβουν τον φωτισμό από την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ευχόμεθα όπως ο μεταμορφωθείς Κύριος να μεταμορφώσει και τις ψυχές και τις καρδιές των ανθρώπων, από σκληρές που έχουν γίνει στην εποχή μας, σε ψυχές και καρδιές γεμάτες χάρη και ευλογία Θεού».
Στο τέλος, ο καθηγούμενος της Ι. Μονής Σπαρμού π. Νικάνωρ δώρισε στον νέο διοικητή του Κ.Ε.Ο.Α.Χ. Ολύμπου – ταγματάρχη Πεζικού Γεώργιο Ζιάκα αναμνηστικό πιάτο που απεικονίζει την Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, ευχόμενος δύναμη στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει. Ακολούθησε δεξίωση, όπου προσφέρθηκαν στους παρισταμένους εδέσματα, φρούτα, σταφύλια όπως «απαιτεί» η συγκεκριμένη γιορτινή μέρα, γλυκίσματα και αναψυκτικά.
Το «παρών» στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του Κ.Ε.Ο.Α.Χ. Ολύμπου έδωσαν ο δασάρχης Ελασσόνας Χρήστος Αναστόπουλος, υπηρεσιακοί παράγοντες, φορείς της περιοχής και αρκετός κόσμος, προσκυνητές και επισκέπτες.
Να θυμίσουμε ότι το Κ.Ε.Ο.Α.Χ. βρίσκεται στην περιοχή Βρυσοπούλες του Ολύμπου και συγκεκριμένα στη θέση «Νίκη», σε υψόμετρο 1.820 μέτρων. Οι εγκαταστάσεις του Κ.Ε.Ο.Α.Χ., συνολικής εκτάσεως 100 στρεμμάτων ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ). Η έκταση αγοράσθηκε από το Ταμείο το 1973 από τον Οργανισμό Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΔΕΠ). Η όλη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνικός Δρυμός.

Του Γιάννη Μουκίδη

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα