Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερημη πόλη ο Αμπελώνας

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ * ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ «Ε» ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ * ΚΛΕΙΣΤΑ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΤΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ – ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2020 21:10

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Ελάχιστοι πολίτες κυκλοφορούσαν χθες σε όλη τη διάρκεια της ημέρας στον Αμπελώνα, που έμοιαζε με «πόλη φάντασμα» τις νυχτερινές ώρες, μετά την ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων και την απαγόρευση της κυκλοφορίας όλο το 24ωρο εντός κλειστών χώρων αλλά και σε ανοιχτούς χώρους χωρίς τη χρήση μάσκας προσώπου.

Μετά τις πρώτες ώρες και την ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης, πολίτες και επαγγελματίες νιώθουν από χθες ότι είναι σε απομόνωση και βιώνουν τον φόβο πρόσθετων μέτρων αλλά και προστίμων.
Άνθρωπος τρίτης γενιάς ιδιοκτήτης του τελευταίου ιστορικού καφενείου του Αμπελώνα ο κ. Λεωνίδας Γιοβανόπουλος, σημειώνει ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον Αμπελώνα η κίνηση στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι μειωμένη σε τζίρο τουλάχιστον κατά 80%.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Μιλώντας χθες στην «Ε» η πρόεδρος της Κοινότητας Αμπελώνα κ. Βούλα Τσακνάκη σημείωσε:
«Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα κρούσματα στην περιοχή μας καθώς επίσης και τα πρόσφατα μέτρα που μας επιβλήθησαν, μας αιφνιδίασαν και μας προβλημάτισαν αρκετά. Αν όλοι μας δείξουμε υπευθυνότητα, υπομονή και τηρήσουμε τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί, θα αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού, αποφεύγοντας νέα αυστηρότερα μέτρα και έτσι όλα πολύ σύντομα θα αποτελούν παρελθόν. Από τη μεριά της η Πολιτεία σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Δήμο μας θα πρέπει να συνδράμουν για να αντιμετωπιστεί η οικονομική ασφυξία που έχει επέλθει με τη σημερινή κατάσταση που βιώνουμε».

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Στο ίδιο πνεύμα και η δήλωση του προέδρου των Επαγγελματιών και Εμπόρων Αμπελώνα κ. Σπύρου Γκατζηρούλη, ο οποίος μεταφέροντας και την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην πόλη σημειώνει:
«Συνεδριάσαμε προχθές στο Δημαρχείο Αμπελώνα για τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην πόλη μας. Εννοείται ότι η δημόσια υγεία αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα όλων μας και όλοι συνηγορήσαμε να ακολουθήσουμε πιστά τις εντολές των ειδικών. Για άλλη μία φορά όμως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι αυτά που καλούνται να σηκώσουν το βάρος των μέτρων για την πανδημία και αυτό το βάρος είναι δυσανάλογο των δυνατοτήτων μας.
Ως πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών και Εμπόρων Αμπελώνα θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλα τα καταστήματα του Αμπελώνα από την πρώτη ημέρα που ξανανοίξαμε τηρήσαμε όλα τα μέτρα προστασίας και θα συνεχίσουμε να τα τηρούμε απαρέγκλιτα, γιατί εμείς είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να μην υπάρχουν κρούσματα.
Θέλουμε όμως και βοήθεια. Βοήθεια και από τον Δήμο και από την επίσημη Πολιτεία, καθώς δεν γίνεται μόνο σε εμάς να εξαντλείται η αυστηρότητα των μέτρων. Εννοείται ότι θα βοηθήσουμε σε αυτή την προσπάθεια με κάθε μέσον και με κάθε κόστος, όμως θέλουμε να δούμε και την έμπρακτη στήριξη του κράτους. Απασχολούμε δεκάδες εργαζόμενους, αποδίδουμε έγκαιρα τους φόρους και τις υποχρεώσεις μας στο κράτος, όμως αν δεν έχουμε βοήθεια, τότε είναι θέμα χρόνου να βάλουμε λουκέτα στα καταστήματά μας. Θέλω να πιστεύω ότι το αίτημά μας θα εισακουστεί ώστε να παλέψουμε ενωμένοι αυτή την πανδημία. Εύχομαι περαστικά σε όλους τους συντοπίτες και τις συντοπίτισσές μας που βρίσκονται στο νοσοκομείο ή νοσούν».

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ
Υπενθυμίζεται ότι από προχθές Δευτέρα με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου Covid-19, αποφασίστηκαν τα εξής περιοριστικά μέτρα:
- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη την περιοχή τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).
Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 06.00 της 10-08-2020 έως και 20-8-2020 και ώρα 06.00.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ
Επίσης ο Δήμος Τυρνάβου στο πλαίσιο λήψης και εφαρμογής προληπτικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, που αφορούν δράσεις για τον περιορισμό της πιθανότητας της εξάπλωσης της επιδημίας κορονοϊού, και δη μετά τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στην τοπική κοινότητα του Αμπελώνα, αποφάσισε ότι:
Από χθες Τρίτη 11 Αυγούστου 2020 έως και τις 23 Αυγούστου 2020 οι δημότες θα εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες του Δήμου Τυρνάβου και συγκεκριμένα στα Δημαρχεία Τυρνάβου και Αμπελώνα μόνο
τηλεφωνικά στο τηλέφωνο 24923-50100 και μέσω email στο dimos@tirnavos.gr.
Παράλληλα, από 11-8-2020 έως και 23-8-2020 δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στα Δημαρχεία σε κανέναν πολίτη.
*Ανοιχτά είναι μόνο τα ταμεία της ΔΕΥΑΤ σε Τύρναβο και Αμπελώνα για την εξόφληση των λογαριασμών του νερού.

Του Κώστα Τσόλα

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα