Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερώτηση για το «112»

ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο Π. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2020 16:00

Επίκαιρη ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, σχετικά με τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα, που είχαν ως αποτέλεσμα ανθρώπινες απώλειες και σημαντικές υλικές καταστροφές.


Στην ερώτηση τονίζεται το τεράστιο κόστος της αδράνειας μπροστά στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη ταχύτατης βελτίωσης των σημερινών εργαλείων πρόβλεψης και αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε:
- Διερευνά τη δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την ενίσχυση των περιοχών και των πολιτών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες.
- Ζητάει την αναβάθμιση των μοντέλων πρόβλεψης που συμβουλεύονται οι Αρχές Πολιτικής Προστασίας, ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και στο μεγαλύτερο εύρος τιμών και σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων.
- Θέτει ζήτημα πρωτοκόλλων ενδεδειγμένης χρήσης του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης «112» για την προστασία των πολιτών με βάση την εκάστοτε πρόβλεψη.
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση «Ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν την Ελλάδα τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Συγκεκριμένα, πλημμύρες σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας είχαν ως αποτέλεσμα ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες υλικές καταστροφές.
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, η κλιματική κρίση καλπάζει, η κλιματική αδράνεια σκοτώνει ανθρώπους και καταστρέφει περιουσίες σήμερα. Η Ευρώπη χρειάζεται άμεσα νέα εργαλεία πολιτικής προστασίας και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Με τα παραπάνω δεδομένα ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
* Υπάρχει η δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την ενίσχυση των περιοχών και των πολιτών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες;
* Πώς προτίθεται να αναβαθμίσει τα μοντέλα που συμβουλεύονται οι Αρχές Πολιτικής Προστασίας ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και στο μεγαλύτερο εύρος τιμών/σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων;
* Ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη χρήση του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης «112» για την προστασία των πολιτών με βάση την παραπάνω πρόβλεψη;».

Σχετικά Άρθρα