Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Λάρισα τιμά τη μητέρα της Χριστιανοσύνης

ΜΕ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - ΠΛΗΘΗ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

Δημοσίευση: 15 Αυγ 2020 15:00

Ο Δεκαπενταύγουστος, «το Πάσχα του καλοκαιριού», είναι η μέρα-ύμνος στην Παναγία, τη μητέρα όλων των Χριστιανών. Προσευχές, δεήσεις, ικεσίες των πιστών, ακούγονται από τις πιο μεγαλοπρεπείς μητροπόλεις μέχρι τα πιο απομακρυσμένα ξωκλήσια και μοναστήρια, ενώ τα περίπου 500 «Θεοτοκωνύμια», οι ονομασίες και χαρακτηρισμοί που της απέδωσε ο λαός, δηλώνουν τη λατρεία στο Θείο πρόσωπό της.

Αλλού Μεγαλόχαρη και Θαλασσοκρατούσα κι αλλού Γλυκοφιλούσα και Βρεφοκρατούσα, η Παναγία βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των πιστών δίνοντάς τους δύναμη κι ελπίδα.  Με τους πανηγυρικούς εσπερινούς, μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος ξεκίνησαν από χθες και ολοκληρώνονται σήμερα οι λατρευτικές εκδηλώσεις για τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πλήθος Λαρισαίων ευσεβών σε όλες τις εκκλησίες της Παναγίας συμμετέχουν στις Ακολουθίες της Ιεράς Πανηγύρεως, τιμώντας και μεγαλύνοντας το Σεπτό Πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου.  Σήμερα στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, στην Παναγία της συνοικίας Αμπελοκήπων της Λάρισας , στις 7 το πρωί θα γίνει ο πανηγυρικός Όρθρος της Εορτής και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το απόγευμα στις 19:30 Μεθέορτος Εσπερινός και Παρακλητικός Κανών της Παναγίας.

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ
Θείες λειτουργίες σε 20 ναούς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Αγιάς θα τελεσθούν σήμερα για την Κοίμηση της Θεοτόκου. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα γίνουν απαραιτήτως με τη χρήση προστατευτικής μάσκας από όλους τους πιστούς, τόσο μέσα στους ναούς, όσο και στον περίβολο αυτών, και φυσικά με όλα εκείνα τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων που επιβάλλονται για την αποφυγή τυχόν μετάδοσης του κορονοϊού. Μάλιστα, από το Αστυνομικό Τμήμα Αγιάς υπήρξαν ιδιαίτερες συστάσεις το τελευταίο διάστημα για την υποχρεωτική χρήση μασκών, ενώ προτάθηκε σε εκκλησιαστικές επιτροπές να υπάρχουν και διαθέσιμες μάσκες εκ των ναών για ανθρώπους που ίσως αμελήσουν να έχουν μαζί τους. Από την Αρχιερατική Περιφέρεια ανακοινώνεται ότι οι Θείες Λειτουργίες θα τελεσθούν 7:30 – 10:00 το πρωί. Ναοί θα λειτουργήσουν σε Αγιά, Μεταξοχώρι, Μεγαλόβρυσο, Γερακάρι, Αετόλοφο, Βαθύρεμα, Ανατολή, Πολυδένδρι, Έλαφο, Καστρί, Άνω Αμυγδαλή, Μελιβοία, Άνω Σωτηρίτσα, Βελίκα, Αγιόκαμπο, Παλιουριά, Σκλήθρο, Δήμητρα, Ποταμιά, Μαρμαρίνη και Ανάβρα.

ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ
Χωρίς την καθιερωμένη λιτανεία του επιταφίου της Παναγίας, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, ξεκίνησαν οι διπλές θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και την Απελευθέρωσης της πόλης των Φαρσάλων (15-8-1881). Χθες παραμονή της εορτής πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και τα Εγκώμια του Επιταφίου της Παναγίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.Τιμοθέου και στις 11 μ.μ. νυκτερινή Θεία Λειτουργία.
Σήμερα ανήμερα της εορτής της Παναγίας, στις 07:00 π.μ. θα γίνει η έναρξη του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας. Στις 8 π.μ η έπαρση της σημαίας στην πλατεία Δημαρχείου, στις 10:00 π.μ. θα ξεκινήσει η προσέλευση των επισήμων και στις 10:15 π.μ. θα ξεκινήσει η επίσημη δοξολογία. Η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας θα γίνει από την ειδική συνεργάτιδα του δημάρχου κ. Άννα Φλωρά. Αμέσως μετά, θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία «15ης Αυγούστου» (παραπλεύρως του Ι.Ν.), όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία των Τοπικών Αρχών και θα κατατεθούν στεφάνια από τους: Δήμαρχο Φαρσάλων, εκπρόσωπο της Περιφέρειας, ανώτερο στρατιωτικό διοικητή Φρουράς Φαρσάλων, διοικητή Αστυνομικού Τμήματος, προϊστάμενο Πυροσβεστικού Κλιμακίου Φαρσάλων για την απελευθέρωση της πόλης των Φαρσάλων (1881) και στις 7:30 μ.μ. θα γίνει η υποστολή της σημαίας.

ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Εξάλλου με την καθιερωμένη θρησκευτική λαμπρότητα, αλλά και με τήρηση του προβλεπόμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου η επαρχία Ελασσόνας θα τιμήσει και φέτος το φετινό ιδιαίτερο «καλοκαιρινό Πάσχα». Στην περιοχή πανηγυρίζουν εκκλησίες και μοναστήρια, όπου θα προστρέξουν οι πιστοί, ντόπιοι και επισκέπτες για να προσκυνήσουν και να βιώσουν τη χάρη της Παναγίας. Επίκεντρο του εορτασμού θα είναι η ιστορική και φημισμένη Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας στην πόλη της Ελασσόνας, όπου σήμερα το πρωί θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα. Παράλληλα ξεχωριστές εκδηλώσεις με ιδιαίτερο θρησκευτικό «χρώμα» θα φιλοξενήσουν (εκεί όπου βρίσκονται οι φερώνυμοι ναοί) το Λιβάδι, η Τσαριτσάνη, τα διαμερίσματα Σαρανταπόρου, Βαλανίδας, Κλεισούρας, Τσαπουρνιάς, Κρυόβρυσης, Πυθίου, Καλυβίων, Μεγάλου Ελευθεροχωρίου, Ευαγγελισμού, καθώς και τα φερώνυμα παρεκκλήσια του Κοκκινοπηλού, της Συκέας κ.ά.

ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΡΜΕΝΙΟΥ
Στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας του Αρμενίου σήμερα στις 7:30 το πρωί θα τελεστεί  Όρθρος της Εορτής και πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.» ΣΤΗ ΜΕΣΟΡΡΑΧΗ
Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου της Μεσορράχης σήμερα στις 7 το πρωί θα γίνει ο πανηγυρικός Όρθρος της Εορτής και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Σχετικά Άρθρα