ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Τίμησε την πολιούχο του παρουσία του μητροπολίτη

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2020 18:33

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Παρουσία πιστών και φέτος η πόλη του Αμπελώνα τίμησε την πολιούχο της Παναγία στον μεγαλοπρεπή ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.


Αναλυτικότερα, το πρωί της Παρασκευής, παραμονή της μεγάλης θεομητορικής εορτής, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, θεωρώντας καθήκον του να βρεθεί κοντά στη δοκιμαζόμενη πόλη του Αμπελώνα, μετέβη στην ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τέλεσε την ακολουθία της Παρακλήσεως προς τιμή της υπεραγίας Θεοτόκου.
Στο κήρυγμά του, ο σεπτός μας ποιμενάρχης κάλεσε όλους τους πιστούς να έχουν ελπίδα και πίστη στον Τριαδικό Θεό και στην Παναγία μας και με προσευχή να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τον σκόπελο, στον οποίο έχουν βρεθεί κάποιοι συνάνθρωποί μας, συστήνοντας σε όλους να είναι προσεχτικοί και να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας.
Την Παρασκευή το απόγευμα τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός από τον αρχιερατικό επίτροπο Αμπελώνα και προϊστάμενο του ιερού ναού πρωτοπρεσβύτερο π. Νεκτάριο Φωκίδη.
Το απόγευμα της εορτής εψάλη μεθεόρτιος εσπερινός, στις 7 το απόγευμα και Παρακλητικός Κανόνας της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Το Σάββατο 15 Αυγούστου ανήμερα της γιορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία λειτουργία με αρτοκλασία και Θείο κήρυγμα.

 

Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ
Από τους πλέον εντυπωσιακούς ναούς αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου του Αμπελώνα. Ο ναός θεμελιώθηκε το 1885 και τα εγκαίνιά του έγιναν το 1906. Είναι έργο του Επταχωρίτη πολιτικού μηχανικού Βασίλειου Μπεκιάρη ο οποίος σχεδίασε επίσης τον μητροπολιτικό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Καρδίτσα αλλά και τον κεντρικό ναό του Επταχωρίου το 1914. Ο Βασίλειος Μπεκιάρης ήταν εκείνος ο οποίος πρότεινε και κατασκεύασε σε ελάχιστες ώρες πλωτές γέφυρες στον Αξιό ποταμό το 1912 ώστε σύντομα να περάσει ο ελληνικός στρατός και να απελευθερώσει τη Θεσσαλονίκη.
Κατά τον ατυχή πόλεμο του 1897 όταν ο Αμπελώνας, τότε Καζακλάρ, καταλήφθηκε από τους Τούρκους ο ημιτελής ναός κινδύνευσε να καταστραφεί. Όμως ένας Τούρκος αξιωματικός σταμάτησε τους στρατιώτες λέγοντάς τους να μην τον καταστρέψουν διότι θα μετατραπεί σε τζαμί.
Ο ναός είναι κτισμένος σε σταυροειδή βυζαντινό ρυθμό με τρούλο.
Τα τελευταία περίπου τριάντα χρόνια με δαπάνες των κατοίκων του Αμπελώνα ο ναός έχει αγιογραφηθεί και πραγματικά εξωτερικά και εσωτερικά προκαλεί δέος και θαυμασμό στον επισκέπτη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass