«Ο δήμαρχος δεν πρέπει να σιωπά»

Η «Συν-Πολιτεία» Τυρνάβου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2020 15:30

Την παρέμβαση της δημοτικής αρχής Τυρνάβου ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Δήμος με πρόσθετες οικονομικές υποχρεώσεις με την «επιχορήγηση» που διατίθεται για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων χρεών του, ζητά η δημοτική παράταξη «Συν-Πολιτεία» του Παν. Σαρχώση.


Σε ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
Πριν δύο μήνες περίπου ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων, βαφτίζοντας τη διαδικασία «επιχορήγηση». Όμως στη ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν και ψιλά γράμματα που λένε πως, «από την 1η Ιανουαρίου 2022 και για χρονική περίοδο που θα οριστεί», «θα παρακρατείται από τους πόρους που αποδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το ποσοστό του 60% επί του συνολικού ποσού που διατίθεται στους ΟΤΑ για την κατά τα ανωτέρω εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους».
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για το δικό μας Δήμο; Η πρόβλεψη είναι να καλυφθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ. Άρα το πραγματικό ποσό με το οποίο επιχορηγείται ο Δήμος δεν φθάνει τις 500.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα πάνω από 700.000 ευρώ αποτελούν δάνειο με δόσεις που θα τρέχουν από το 2022. Με τον τρόπο αυτό υποθηκεύεται το μέλλον του Δήμου και μάλιστα σε πολύ δύσκολες συνθήκες που φαίνεται ότι θα επικρατήσουν στα οικονομικά του. Βεβαίως τα προγράμματα επιχορήγησης των Δήμων για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι σωστά και δίνουν βοήθεια – ανάσα ιδιαίτερα στους επαγγελματίες της τοπικής αγοράς. Αυτό γινόταν πάντα.
Το εκάστοτε Υπουργείο Εσωτερικών και μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κάλυπτε τις υποχρεώσεις των Δήμων προς τρίτους χρηματοδοτώντας όμως το σύνολο των υποχρεώσεων. Κατά τη διάρκεια της δικιάς μας θητείας, αποδεχθήκαμε και ενταχθήκαμε σε τρία προγράμματα επιχορήγησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου. Σε κανένα δεν υπήρξε οικονομική επιβάρυνση του Δήμου. Τώρα ο δήμαρχος ζητά την έγκριση της δήθεν «επιχορήγησης» για το συνολικό ποσό. Επειδή πρέπει να πληρωθούν οι επαγγελματίες, οι προμηθευτές και όποιοι άλλοι στους οποίους οφείλει ο Δήμος, εμείς θα αποδεχθούμε να προχωρήσει η διαδικασία. Αλλά ο δήμαρχος δεν πρέπει να σιωπά. Μαζί με την έγκρισή μας καταθέτουμε και τη διατύπωση που κατά το ελάχιστο πρέπει ο δήμαρχος να δεσμευτεί και να επιδιώξει. «‘Ότι θα προωθήσει σε όλα τα επίπεδα και θα διεκδικήσει με όσα μέσα διαθέτει, το αίτημα για κάλυψη όλου του ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών ώστε να μην υπάρξει οικονομική επιβάρυνση του Δήμου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass