Τρία αδέλφια αλβανικής καταγωγής στην «οικογένεια» της Εκκλησίας

Βαπτίστηκαν Χριστιανοί *Συγκινητικές στιγμές στη Δολίχη Ελασσόνας

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2020 21:15

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Μέσα σε ατμόσφαιρα ιδιαίτερης συγκίνησης, κατάνυξης και ευλάβειας, η Εκκλησία απέκτησε τρία νέα μέλη, τα αδέλφια Adela (15 χρ.), Benard (13 χρ.) και Dorita (10 χρ.), παιδιά της οικογένειας του Alban Celami και της Blerina Celami.


Η οικογένεια Celami, που κατάγεται από την πόλη Burrel της Αλβανίας (...βρίσκεται στα βόρεια της χώρας), διαμένει μόνιμα εδώ και 20 χρόνια στη Δολίχη Ελασσόνας και ασχολείται με την κτηνοτροφία.
Τα τρία αδέλφια, αλβανικής καταγωγής, μετά από την κατάλληλη προετοιμασία και κατήχηση από τον πνευματικό τους και αφού έμαθαν περισσότερα για τις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων τους και την ευλογία από τον σεβασμ. μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα έλαβαν πρόσφατα το Ιερό Βάπτισμα και έγιναν Χριστιανοί.
Στο Μυστήριο, που τελέσθηκε στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Δολίχης Ελασσόνας, συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος και ο ιερέας π. Ιωάννης Βαλιώτης.
Τα τρία αδέλφια πήραν τα νέα τους ονόματα, που είναι: Αγγελική (μαθήτρια της Α’ Λυκείου), Μάριος Βερνάρδος (μαθητής Β’ Γυμνασίου) και Θεοδώρα (μαθήτρια Δ’ Δημοτικού).
Ανάδοχοί τους έγιναν το ζεύγος των γνωστών οδοντοτεχνιτών της Ελασσόνας Θανάσης Μπατζογιάννης και Ιωάννα Παπακώστα.
Μετά το μυστήριο, ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος απευθύνθηκε προς τα 3 νέα μέλη της Εκκλησίας, προς τους αναδόχους, προς τους γονείς, προς τους φίλους των 3 μαθητών, υπογραμμίζοντας, ανάμεσα στα άλλα:
«Σας καλωσορίζουμε στην οικογένεια της Εκκλησίας. Από σήμερα, ανήκετε στην Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία, ανήκετε στην Εκκλησία του Χριστού. Έχετε δικαίωμα όπου βρεθείτε, όπου υπάρχει Ορθόδοξη εκκλησία να μπείτε μέσα, να προσευχηθείτε, να κοινωνήσετε.
Είναι μεγάλη η χαρά για την απόφασή σας. Δύο άνθρωποι αγαπημένοι και δοκιμασμένοι, οι ανάδοχοί σας, τους γνωρίζουμε καλά. Θα προσπαθούν και θα σας βοηθήσουν οι άνθρωποι που σας αναδέχθηκαν, σας πήραν από την κολυμπήθρα. Να έχετε τη βοήθεια, τη συνδρομή τους, την αγάπη τους, τις συμβουλές τους. Να συντρέχετε και να ζητάτε προστασία στη ζωή σας και όλα όσα χρειάζονται για να είσαστε ευλογημένοι.
Τρία αδέλφια με τρία διαφορετικά ονόματα:
Ο Μάριος Βερνάρδος, θα γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, εορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Παίρνεις το όνομα της Παναγίας, να έχεις την ευλογία, να μοιάσεις την Παναγία μας, στην αγάπη που είχε προς τον Χριστό, προς τους ανθρώπους, την ευλάβεια, την αγάπη της.
Αγγελική, τα Τάγματα των Αγγέλων, όλη η ομορφιά του Ουρανού, όλη η δοξολογία του Θεού, ό,τι όμορφο υπάρχει στον Ουρανό και στη γη το πήρες εσύ σαν όνομα.
Να είσαι χαρούμενη και να είναι η σχέση σου με τον Θεό ωραία όπως των Αγγέλων, όμορφη, δυνατή και κυρίως εμπιστοσύνης και θα δεις ότι ο Θεός δεν θα σε αφήσει. Οι Άγγελοι να προστατεύουν τη ζωή σου και εσύ θα έχει τη βεβαιότητα πως ποτέ δεν θα είσαι μόνη.
Θεοδώρα, η μεγάλη βασίλισσα της Άρτας, που γεννήθηκε εδώ κοντά, στα Σέρβια Κοζάνης. Σώζεται ένα μοναστήρι της, το λείψανό της, εικόνες που άφησε, κ.ά.
Ήταν μια δυναμική γυναίκα, γυναίκα όλο πάθος, φωτιά, πίστη, φιλανθρωπία, αγάπη. Ιδιαίτερα ευαίσθητη, αφιερωμένη στον Θεό. Λίγοι παίρνουν το όνομά της.
Η μνήμη της τιμάται στις 11 Μαρτίου. Κάποια στιγμή θα επισκεφτείτε την Άρτα για θα μάθετε περισσότερα για την Αγία πολιούχο της.
Προς τους γονείς: Παναγία, Άγγελοι και μία βασίλισσα! Έχετε μια πλούσια και ευλογημένη οικογένεια. Να είστε γεροί και δυνατοί και να καμαρώνετε τα παιδιά σας. Σας ευχαριστούμε που μας τα εμπιστευτήκατε. Σας ευχαριστούμε που μας δώσατε την άδεια να έλθουν τα παιδιά σας στην Εκκλησία. Περιμένουμε και εσάς. Όποτε το θελήσετε, η πόρτα είναι ανοιχτή...».
Τέλος, ιδιαίτερα είναι τα λόγια των αναδόχων, του ζεύγους Θανάση Μπατζογιάννη και Ιωάννας Παπακώστα, που «κατέθεσαν» στην «ΕτΔ», συγκινημένοι και χαρούμενοι: «Ο άνθρωπος όταν αφήσει τον εαυτό του στα χέρια του στοργικού πατέρα του, του Θεού, τότε αναπαύεται γιατί γνωρίζει ότι ο Θεός θα διαχειριστεί την ψυχή του με τον καταλληλότερο τρόπο για την πνευματική πρόοδο και προκοπή του. Αυτόν τον δρόμο διάλεξαν και αυτά τα τρία αδέρφια που αποφάσισαν να βαφτιστούν Χριστιανοί και να μπορούν να λαμβάνουν «σώμα και αίμα Χριστού».
Επέλεξαν εμάς για νονούς - πνευματικούς και μαζί θα πορευθούμε στην υπόλοιπή τους ζωή, σε όλες τις στιγμές, εύκολες ή και δύσκολες.
Ο δρόμος του Χριστού άνοιξε, ας τον περπατήσουν λοιπόν με υγεία, αγάπη και πίστη. Η Αγγελική μας, η Θεοδώρα μας και ο Μάριος Βερνάρδος μας».
Ακολούθησε επίσκεψη των τριών νεαρών χριστιανών στην Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος, όπου τους υποδέχθηκε μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass