Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι Λαρισαίοι ανακαλύπτουν τη ...γειτονιά τους

-ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ - Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΜΕΙΝΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΛΑΝΑ ΤΟΥΣ - ΔΕΛΕΑΣΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ...5 ΕΥΡΩ

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2020 21:01
Το Ρέμα Όρλια λίγα λεπτά από τον Πλαταμώνα έγινε ανάρπαστο φέτος Το Ρέμα Όρλια λίγα λεπτά από τον Πλαταμώνα έγινε ανάρπαστο φέτος

Του Κώστα Γκιάστα

Ως ευκαιρία να ανακαλύψουν τη γειτονιά τους, δηλαδή την ευρύτερη

περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, είδαν την περίοδο του καλοκαιριού αρκετοί Λαρισαίοι λόγω της πανδημίας. Παράλληλα, αρκετοί ήταν κι εκείνοι που είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν λίγη από τη ...μαγεία της Σαντορίνης που λόγω της πολυκοσμίας και της ακρίβειας άλλων εποχών απέφευγαν. Δεν ήταν όμως λίγοι κι εκείνοι που προτίμησαν τα βουνά αποφεύγοντας συνειδητά καλοκαιρινούς προορισμούς με σκοπό να μη συναντήσουν αρκετούς επισκέπτες, ενώ μεγάλο ήταν το ποσοστό εκείνων που συνδύασαν νερά... Καραϊβικής και νησιά οδικώς επιλέγοντας Λευκάδα και Σύβοτα – Πάργα.
Κάπως έτσι καταγράφει τον χάρτη των «επιλογών» που έκαναν οι πολίτες της Λάρισας αυτό το περίεργο καλοκαίρι, για λογαριασμό της «Ε», ο τουριστικός πράκτορας, Γιάννης Μπατζιόλας.
Αφορμή της συζήτησης αποτέλεσε το «παζάρι» των φτηνών αεροπορικών εισιτηρίων αυτής της περιόδου. Κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο επειδή η ζήτηση είναι χαμηλή, καθώς ο κόσμος έχει ξοδέψει τα χρήματα που προοριζόταν για τις διακοπές τους, οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να δελεάσουν το κοινό με φτηνά αεροπορικά εισιτήρια για το εξωτερικό. Φέτος όμως παραείναι φτηνά, καθώς με 5 ευρώ μπορείς να φτάσεις από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Μάλτα την Παρασκευή και με άλλα τόσα να επιστρέψεις τη Δευτέρα. Δελεαστικό;
«Σίγουρα είναι δελεαστικό, αλλά πρέπει να ξέρετε πως ελάχιστοι το επιλέγουν πλέον» εξηγεί ο Γιάννης Μπατζιόλας στην «Ε», καθώς όπως τονίζει «υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στον κόσμο μέχρι στιγμής. Δεν γνωρίζει τι συνθήκες θα βρει στη χώρα που θα πάει και αν θα υπάρχει πρόβλημα στην επιστροφή του». Τόσο το δικό του πρακτορείο, όσο και άλλα, τα τελευταία χρόνια είχαν ρίξει το βάρος σε γειτονικές χώρες στις οποίες ταξίδευαν πολλές φορές τον χρόνο και όλες τις εποχές. Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία ήταν σε πρώτο πλάνο. Τώρα όμως... «Η Ουγγαρία κλείνει τα σύνορά της. Στη Βουλγαρία πρέπει να κάνεις έλεγχο πριν βγεις από τη χώρα. Κάθε χώρα έχει άλλες διαδικασίες που αλλάζουν με πολύ γοργούς ρυθμούς».
Και τι μένει δηλαδή για τους επίδοξους ταξιδιώτες; Μα φυσικά η Ελλάδα που είναι και πανέμορφη και ανεξάντλητη, εξηγεί ο νεαρός επιχειρηματίας που είδε αυτούς τους μήνες μια πτώση στον τζίρο του περίπου 70%.
«Ο κόσμος έμεινε Ελλάδα και πάνω σ’ αυτό εμείς κάνουμε τα πλάνα μας για το άμεσο μέλλον. Φέτος οι περισσότεροι ταξίδεψαν μεμονωμένα αποφεύγοντας τρένα, λεωφορεία, πλοία και αεροπλάνα. Με το Ι.Χ. τους προσπάθησαν να πάνε σε μέρη που ίσως να μην κοιτούσαν για καλοκαιρινούς προορισμούς». Κάποιοι επέλεγαν το Λιτόχωρο, άλλοι το Ελατοχώρι. Μερικοί το Πήλιο, ενώ δεν έλειπαν κι εκείνοι που πήγαιναν σε πηγές και ποταμούς της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας ή της Μακεδονίας, προσθέτει και τονίζει πως ο λόγος ήταν πως το συνδύασαν με κάποιες δραστηριότητες.ΚΑΛΝΤΕΡΑ ΜΕ 100 ΕΥΡΩ
«Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πως αν το έψαχνες μπορούσες να βρεις δωμάτιο στην Καλντέρα της Σαντορίνης με 100 ευρώ;» αναρωτιέται και εξηγεί πως τις άλλες χρονιές οι τιμές ήταν πολλαπλάσιες. «Κι όμως κάποιοι το είδαν ως ευκαιρία να επιλέξουν προορισμούς, όπως τα καλά νησιά του Αιγαίου». Οι επιχειρηματίες των νησιών από την άλλη με δεδομένο πως προσπάθησαν να μειώσουν όσο περισσότερο γίνεται τη «χασούρα», επέλεξαν να διαπραγματευτούν απευθείας με τους επισκέπτες και όχι με τα πρακτορεία, κάτι που έριξε πολύ τις τιμές.
Συνεχίζοντας ο Γιάννης Μπατζιόλας, υπογραμμίζει πως όλοι οι άνθρωποι του τουρισμού το παρατήρησαν αυτό κι έτσι προσαρμόζουν τα σχέδιά τους, στις απαιτήσεις του κοινού. «Ήδη ξεκινήσαμε μικρές ημερήσιες εκδρομές και υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από τους Λαρισαίους που έχουν ανάγκη να ταξιδεύουν και μάλιστα από ανθρώπους όλων των ηλικιών».
Εν κατακλείδι, ο τουριστικός πράκτορας λέει στην «Ε» πως οφείλουμε σιγά – σιγά να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, οι οποίες όσο δύσκολες κι αν είναι, αν εφαρμοστούν οι κανόνες με τους οποίους πρέπει να λειτουργούμε, τότε θα καταφέρουμε να ταξιδέψουμε και πάλι όπου θέλουμε και με ασφάλεια.ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Κύρια θέματα της συζήτησης που διεξήχθη την Τρίτη στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού ήταν η εξέλιξη της τουριστικής δραστηριότητας κατά τον μήνα Αύγουστο, επίκαιρα ζητήματα εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς και η αντιμετώπιση κρουσμάτων Covid-19.
Οι Αντιπεριφερειάρχες / Εντεταλμένοι εκπρόσωποι – μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού ενημέρωσαν τον υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη για τις συγκεκριμένες συνθήκες υπό τις οποίες λειτούργησαν κατά τη διάρκεια του Αυγούστου οι τουριστικοί προορισμοί στις Περιφέρειες της χώρας. Ήταν κοινή διαπίστωση ότι:
– Υπήρξε αυξημένη κίνηση από τον εσωτερικό τουρισμό.
– Προτιμήθηκαν από τους Έλληνες περισσότερο οι παράκτιες και νησιωτικές περιοχές.
– Προτιμήθηκαν επίσης προορισμοί, οι οποίοι ήταν εύκολα προσβάσιμοι με Ι.Χ. αυτοκίνητο.
– Σημαντική μείωση των αφίξεων, κυρίως αλλοδαπών επισκεπτών, παρατηρήθηκε σε περιοχές τις οποίες προηγουμένως προτιμούσαν τουρίστες από συγκεκριμένες χώρες, όπου το τρέχον διάστημα υφίστανται υγειονομικοί περιορισμοί.