«Η κόλαση της Μόριας κάηκε, να μην επιτρέψουμε να φτιαχτεί καμία άλλη»

ΤΟΝΙΖΕΙ Η ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2020 19:36

Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισας σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «ήταν αναμενόμενο πως η πανδημία θα μεταδιδόταν και στα στρατόπεδα/κολαστήρια των προσφύγων, με τέτοιες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια και την ίδια τη ζωή.


Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση και οι «ειδικοί» της δεν πήραν κανένα μέτρο υγειονομικής προστασίας και αποσυμφόρησης των στρατοπέδων. Από την αρχή της πανδημίας, στη Μόρια, κέντρο χωρητικότητας περίπου 2.700 ανθρώπων, «ζούσαν» (αν αυτό είναι ζωή) σχεδόν 13.000 άνθρωποι.
Τα 35 κρούσματα Covid-19 στη Μόρια, έκαναν την κυβέρνηση να φτάσει σε πρωτόγνωρα βάθη βαναυσότητας και αυθαιρεσίας. Έκλεισαν 35 άτομα που είχαν εντοπιστεί θετικά στον Covid-19 μαζί με τις οικογένειές τους και τις επαφές τους σε αποθήκη, αντί να τους μεταφέρουν σε κατάλληλα καταλύματα με πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Περίμεναν ότι θα μπορούσαν να εγκλωβίσουν 13.000 ανθρώπους, τον πληθυσμό μιας ολόκληρης πόλης, σε μία πλαγιά εν μέσω πανδημίας και εκτεταμένου φόβου για τα κρούσματα και τη διασπορά. Μία ακόμα μεγαλύτερη φυλακή για ανθρώπους που έχουν μείνει εκεί φυλακισμένοι για μήνες και χρόνια!
Η πραγματικότητα είναι πως το έγκλημα είναι το κολαστήριο της Μόριας και όχι η φωτιά που την έκαψε. Και αυτό έχει αυτουργό το ελληνικό κράτος που συστηματικά εκθέτει τη ζωή των προσφύγων σε κίνδυνο. Που δημιουργεί φυλακές καταρρακώνοντας την αξιοπρέπεια, το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία.
Χρόνια τώρα φωνάζουμε για το κλείσιμο αυτού του κολαστηρίου, αλλά για τη σημερινή κυβέρνηση και για την προηγούμενη το βασικό είναι να τηρηθεί η απάνθρωπη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.
Εξάλλου από τη ΝΔ, δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο, όταν τον χειμώνα στον Έβρο ενεργοποίησε τις ένοπλες δυνάμεις και όλα τα φασιστικά κατακάθια για να απωθήσει τους πρόσφυγες ως «εισβολείς», όταν περηφανεύονται κυνικά διά στόματος του υπουργού Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη για τις παράνομες επαναπροωθήσεις που πραγματοποιεί το λιμενικό διακινδυνεύοντας ζωές, όταν το μέλημά τους είναι να υψώσουν φράχτες και να μετατρέψουν τα στρατόπεδα σε φυλακές αναθέτοντας δουλειές εκατομμυρίων σε εταιρείες, όταν όλες οι προσπάθειές τους αποσκοπούν στο να κάνουν τη ζωή των ανθρώπων αβίωτη, ως αποτροπή.
Ένα διαρκές έγκλημα του ελληνικού κράτους και της Ε.Ε. συντελείται σε βάρος ανθρώπων που θέλησαν να γλιτώσουν από την κόλαση του πολέμου και της φτώχειας. Απέναντι σε αυτό το έγκλημα δεν θα σωπάσουμε, αλλά θα κραυγάσουμε, γιατί τώρα πια και για κανέναν, δεν χωράει καμιά δικαιολογία ότι δεν ξέραμε.
Να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε σπίτια. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επανένωσης οικογενειών και ενσωμάτωσης. Να αποκτήσουν άσυλο όλοι οι πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass