Συνεχίζεται η ανακατασκευή της γέφυρας Τεμπών

* ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ: ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ * Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΕΙΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2020 21:57

Του Γιώργου Ρούστα
Στη φάση εργασιών ενίσχυσης του καταστρώματος, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ενίσχυσης της θεμελίωσης και των βάθρων της γέφυρας των Τεμπών, βρίσκεται η εργολαβία της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» για την ανακατασκευή της παλιάς ιστορικής

γέφυρας, που ενώνει στην κοιλάδα των Τεμπών τα παράλια του πρώην Δήμου Ευρυμενών με αυτά του πρώην Δήμου Κάτω Ολύμπου.
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική υποχρέωση της Εταιρείας ήταν να παραδώσει το έργο μέχρι τέλος Ιουνίου, ωστόσο η επιβολή έκτακτων μέτρων προς περιορισμό της νόσου Covid-19 στην ελληνική επικράτεια, είχε επίπτωση στην πρόοδο των εκτελουμένων εργασιών ενίσχυσης/ανακατασκευής, προκαλώντας καθυστερήσεις τόσο στην εκπόνηση των αναγκαίων επιμέρους μελετών όσο και στην παράδοση των υλικών. Έτσι κρίθηκε απαραίτητη η παράταση των εργασιών έως την 30η Οκτωβρίου 2020, με σκοπό την απρόσκοπτη ολοκλήρωσή τους».
Λίγο πριν την παράταση, η Εταιρεία υποστήριζε ότι «οι περιορισμοί κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας προκάλεσαν απομείωση του ενεργού προσωπικού του αναδόχου και των εξειδικευμένων υπεργολάβων για την εκτέλεση των εργασιών. Επιπροσθέτως, χρειάστηκε να εφαρμοστούν εναλλακτικές μέθοδοι εργασιών, αρκετά χρονοβόρες, εξαιτίας ασυμφωνίας των δεδομένων που υπήρχαν από την περίοδο κατασκευής της γέφυρας και της πραγματικής υφιστάμενης κατάστασής της».
ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Η «Ε» επικοινώνησε με τα στελέχη της «Αιγαίου», τα οποία αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που συνάντησαν τα συνεργεία στις εργασίες ανακατασκευής της ιστορικής γέφυρας: «Η ενίσχυση μίας γέφυρας του 1960 είναι ένα πολύ πιο σύνθετο και δύσκολο εγχείρημα από την κατασκευή μίας νέας γέφυρας και εμπεριέχει εγγενείς δυσκολίες και προβλήματα. Ωστόσο, η από κοινού απόφαση με το Ελληνικό Δημόσιο ήταν η διατήρηση και ενίσχυση της υφιστάμενης γέφυρας λόγω της ιστορικότητας και του χαρακτήρα τοπόσημου που αυτή φέρει. Οι απρόβλεπτες δυσκολίες που παρουσιάστηκαν -αλλά και που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η κατασκευαστική κοινοπραξία- είναι πάρα πολλές, κυρίως λόγω της έλλειψης στοιχείων της αρχικής κατασκευής (αρχική μελέτη και σχέδια ως κατασκευάσθηκε) και της πολυπλοκότητας αυτής της γέφυρας. Αυτό σημαίνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις, παραδοχές που είχαν γίνει για τη σύνταξη της μελέτης ενίσχυσης, αποδείχτηκαν κατά τη φάση υλοποίησης εσφαλμένες με αποτέλεσμα να απαιτηθούν χρονοβόρες αναθεωρήσεις της μελέτης και κατά συνέπεια καθυστέρηση στις εργασίες. Επιπλέον υπήρξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της Ανοιξης -και συνεχίζουν, σε μικρότερο βαθμό- δυσκολίες και καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που επέφερε».
Η παράδοση του δρόμου
Στο ερώτημα αν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για να παραδοθεί η νέα γέφυρα στην κυκλοφορία στις 30 Οκτωβρίου, η απάντηση της Εταιρείας είναι η εξής: «Η κατασκευαστική κοινοπραξία, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των δυσκολιών, καταβάλει τη μέγιστη προσπάθεια για την όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση των εργασιών και για τη μικρότερη δυνατή χρονική παρέκκλιση από το χρονοδιάγραμμα εάν απαιτηθεί, χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στην αρτιότητα του έργου που θα παραδοθεί».
Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ
Η ανακοίνωση της παράτασης στην ολοκλήρωση των εργασιών είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι υποστήριζαν ότι μετά το αρχικό πλήγμα με τον ημικόμβο στον Πυργετό, η μη διέλευση από τη γέφυρα, τους καλοκαιρινούς μήνες θα έδινε τη χαριστική βολή στις επιχειρήσεις τους.
Ωστόσο τα στοιχεία της «Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου» μιλούν για «μικρή αύξηση στην κίνηση σε σχέση με την προ των εργασιών περίοδο σε Ι.Χ. οχήματα».
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Εταιρείας «το φετινό καλοκαίρι, δεν ήταν ένα συνηθισμένο καλοκαίρι. Με την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, επλήγη συνολικά ο τουρισμός και κατ’ επέκταση η οικονομία της χώρας. Συγκεκριμένα για τη Βόρεια Ελλάδα, η πρόσβαση στη χώρα για τους τουρίστες ήταν περιορισμένη, οπότε η τουριστική κίνηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές υπήρξε εξαιρετικά ασθενική. Η μείωση της κυκλοφορίας στον Αυτοκινητόδρομο την καλοκαιρινή περίοδο κυμάνθηκε περίπου στο 12% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία κυκλοφορίας προς την περιοχή των παραλίων (Στόμιο, Κόκκινο Νερό κ.λπ.) έως και τις 31/8/2020, η κυκλοφορία προς τα παράλια όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά παρουσίασε και μικρή αύξηση σε σχέση με την προ των εργασιών περίοδο σε Ι.Χ. οχήματα. Ως εκ τούτου, σε ένα καλοκαίρι με μικρή τουριστική εισροή από το εξωτερικό (μείωση άνω του 30% στα τουριστικά λεωφορεία), η οποιαδήποτε μείωση των εσόδων στις παράλιες περιοχές, δεν φαίνεται να συνδέεται με την κλειστή γέφυρα του Πηνειού».
Υπενθυμίζει δε ότι «η γέφυρα δεν αποτελεί τη μοναδική οδό πρόσβασης στα παράλια. Επιπλέον, η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» μερίμνησε ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να έχουν ατελή διέλευση από τους σταθμούς Ευαγγελισμού και Πυργετού, ήδη από την έναρξη των εργασιών, γεγονός που δεν επηρέασε την κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass