Σας καλούν από Τυνησία; Καλύτερα να μην το σηκώσετε...

ΚΥΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΟΧΛΗΣΕΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ – ΤΙ ΛΕΝΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2020 21:42

Του Κώστα Γκιάστα
Η περιέργεια ως γνωστόν σκότωσε τη γάτα. Μεγάλη ζημιά όμως φαίνεται πως προκαλεί και στους… λογαριασμούς της κινητής τηλεφωνίας κι ως έναν βαθμό είναι φυσιολογικό.


Ποιος δεν θα έμπαινε στον πειρασμό να μάθει για ποιον λόγο δέχεται στο κινητό του κλήσεις από την Τυνησία; Να δει επιτέλους ποιος τον ψάχνει επίμονα από τη χώρα της Βορείου Αφρικής!
Και επειδή οι επιτήδειοι σ’ αυτόν τον τομέα, «ποντάρουν» στην… περιέργεια καταφέρνουν ανά διαστήματα να εγκλωβίζουν και να εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες. Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται πολλά παράπονα συμπολιτών για τέτοιου είδους κλήσεις που ξεκινούν από τον κωδικό +00216. Στις συσκευές τελευταίας τεχνολογίας μάλιστα αναγράφεται και η χώρα της Τυνησίας. Οι περισσότεροι ως καλά ενημερωμένοι και αρκετά επιφυλακτικοί αποφεύγουν να απαντήσουν. Κάποιοι όμως δεν το γνωρίζουν και ενστικτωδώς το σηκώνουν, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που παίρνουν πίσω επειδή δεν πρόλαβαν να απαντήσουν. Το πιθανότερο όμως είναι να «φουσκώσει» ο επόμενος λογαριασμός τους…
Πριν από λίγους μήνες μάλιστα τοποθετήθηκε σχετικά εταιρεία κινητής τηλεφωνίας με ανακοίνωσή της. Εξηγούσε σ’ αυτήν πως το τελευταίο διάστημα, έχουν καταγραφεί περιστατικά συνδρομητών τους, οι οποίοι έχουν λάβει αναπάντητες κλήσεις από διεθνείς αριθμούς με πρόθεμα +216xxxx (Τυνησία).
Με την ανακοίνωσή της ενημέρωνε τους συνδρομητές της ότι πρόκειται για κλήσεις SPAM (ανεπιθύμητες) και για την αποφυγή ανεπιθύμητης οικονομικής επιβάρυνσής τους, θα πρέπει να αγνοήσουν τις κλήσεις αυτές.
«Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που πρόκειται για άγνωστους διεθνείς αριθμούς, συστήνουμε στους συνδρομητές μας, να μην πραγματοποιούν εξερχόμενες κλήσεις προς αυτούς τους αριθμούς. Εάν ωστόσο, επιθυμείτε να καλέσετε κάποιον άγνωστο διεθνή αριθμό, βεβαιωθείτε ότι τερματίσατε την κλήση, πατώντας το αντίστοιχο πλήκτρο στη συσκευή σας, ακόμη και εάν είστε σίγουροι ότι κανείς δεν απάντησε την κλήση σας».
Εάν για οποιονδήποτε λόγο λοιπόν κάποιος έχει προβεί σε τέτοιου είδους κίνηση, δηλαδή να έχει απαντήσει στην κλήση ή να έχει καλέσει πίσω, θα ήταν προτιμότερο να έρθει σε επαφή με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας με στόχο να ενημερωθεί σχετικά με τις χρεώσεις. Σχετικά, η ΕΛ.ΑΣ. έχει προβεί στο παρελθόν σε αντίστοιχες ανακοινώσεις με τις οποίες καλούσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις σε τέτοιους αριθμούς. Διευκρινιζόταν πως πρόκειται για αναπάντητες – ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις (SPAM) από άγνωστους αριθμούς υψηλής χρέωσης του εξωτερικού, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά κανόνα μεταμεσονύκτιες ώρες ώστε να εμφανίζονται σκόπιμα ως αναπάντητες. Βέβαια το τελευταίο διάστημα οι κλήσεις αυτές γίνονται και μέρα μεσημέρι.
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ SMS
Γενικότερα οι χρήστες πάντως οφείλουν να είναι προσεκτικοί όχι μόνο με τις κλήσεις από το εξωτερικό αλλά και με το θέμα των πενταψήφιων sms, ζήτημα βέβαια από το οποίο μένουν αρκετά απροστάτευτοι και εκτεθειμένοι από τους παρόχους κινητής. Μία αχτίδα φωτός εμφανίστηκε προ μηνών στην Πάτρα μέσω μιας ενδιαφέρουσας απόφασης του Πρωτοδικείου Πατρών που υποχρεώνει εταιρεία κινητής τηλεφωνίας να καταβάλει σε συνδρομητή της αποζημίωση για ηθική βλάβη, λόγω των παράνομων χρεώσεων στον λογαριασμό του από SMS που έλαβε από πενταψήφιο νούμερο. Μέσω της διαδικασίας αυτής, ο συνδρομητής χρεώθηκε εν αγνοία του με ποσά, από τα οποία κέρδισε τόσο η ίδια η εταιρεία ΥΠΠ όσο και η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.
Το δικαστήριο έκρινε πως δεν αποδείχθηκε ότι ο ενάγων συνέβαλλε στην πρόκληση της ζημιάς που υπέστη από δικό του πταίσμα, καθώς αποδείχθηκε ότι ενήργησε ως μέσος καταναλωτής που διαθέτει τη μέση τεχνική αντίληψη χειρισμού του κινητού του τηλεφώνου και των μηνυμάτων που λαμβάνει.

Gallery άρθρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass