Ο «Ιανός» έπνιξε την επαρχία Φαρσάλων

ΥΠΕΡΧΕΙΛΗΣΕ Ο ΕΝΙΠΕΑΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΟΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΑΝ - ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΤΗΣΗ - ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ 86ΧΡΟΝΗ - ΑΓΩΝΙΩΔΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ - ΑΜΕΣΗ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ - ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2020 21:57

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου
Φονικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας του «Ιανού» από την επαρχία Φαρσάλων, καθώς νεκρή εντοπίστηκε μέσα στο σπίτι της, στο Βασιλί Φαρσάλων, η 86χρονη Φλώρου Δήμητρα, χάνοντας τη ζωή της, από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή. Μάλιστα

στον Σταυρό Φαρσάλων χρειάστηκε συντονισμένη επιχείρηση της ΕΜΑΚ με βάρκα για να απεγκλωβίσει ηλικιωμένο που βρισκόταν πάνω στο αυτοκίνητό του. Η έντονη βροχόπτωση της Παρασκευής δημιούργησε υπερχείλιση του ποταμού Ενιπέα με αποτέλεσμα να προκαλέσει σημαντικές καταστροφές σε χωριά τα οποία είναι κοντά σε αυτό όπως, το Βασιλί, το Ευυδρίο, τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Φαρσάλων, την Υπέρεια καθώς και τα χωριά Ανωχώρι και Σταυρό Φαρσάλων που θύμιζαν λιμνοθάλασσες.
ΔΙΑΣΩΣΗ ΜΕ ΒΑΡΚΑ
Απίστευτες εικόνες εξελίχθηκαν χθες στον Σταυρό Φαρσάλων καθώς με τη συνδρομή ανδρών της EMAK ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού ενός ηλικιωμένου άνδρα, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί στο αυτοκίνητό του μέσα σε μεγάλες ποσότητες νερού. Ο άνδρας είχε εγκλωβιστεί στο σημείο λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που είχαν πλήξει την ευρύτερη περιοχή και αναγκάστηκε να ανέβει πάνω στο καπό του οχήματός του για να μην τον παρασύρουν τα ορμητικά νερά. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ χρησιμοποίησαν βάρκα προκειμένου να προσεγγίσουν τον άνδρα και εν τέλει να τον διασώσουν.
ΕΠΕΣΕ ΓΕΦΥΡΑ
Επίσης διεκόπη η κυκλοφορία από Φάρσαλα προς Δίλοφο Φαρσάλων καθώς έπεσε η γέφυρα στο Κακλετζόρεμα. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από το Ναρθάκι.
ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΑΝ ΧΩΡΙΑ
Πολλοί κάτοικοι προχθές το βράδυ αναγκάστηκαν να εκκενώσουν χωριά, όπως στην Υπέρεια, και να κατευθυνθούν στην εκκλησία του χωριού για να σωθούν από τα ορμητικά νερά του Ενιπέα. Στο Βασιλί χτυπούσαν οι καμπάνες, ώστε να εκκενώσουν τα σπίτια και να προστατευτούν, από την ορμητική μανία του ποταμού που «έσπασε» και γύρισε προς το χωριό.
Οι ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες είναι σημαντικές, ειδικά κοντά σε ποτάμια και ρέματα, που κυριολεκτικά έχουν ισοπεδωθεί. Τα πλημμυρισμένα σπίτια αμέτρητα, όπως και οι ζημιές οδοστρώματος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα στην ΠΕΟ Φαρσάλων - Βόλου και στην ΠΕΟ Φαρσάλων - Λάρισας, που έχει υποχωρήσει πλευρικά το οδόστρωμα σε πολλά σημεία. Πολλά αυτοκίνητα είναι πλημμυρισμένα, όπως και επιχειρήσεις, έχοντας πάθει ανυπολόγιστες καταστροφές.
Από τον Δήμο Φαρσάλων ανακοινώθηκε μέριμνα για προσωρινή φιλοξενία των πλημμυροπαθών στο ΚΑΠΗ Φαρσάλων.
Πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την ΕΜΑΚ σε πολλά χωριά. Από τις ζημιές δεν έλλειψε και η απώλεια ζωικού κεφαλαίου από κτηνοτροφικές μονάδες. Στον αγώνα απεγκλωβισμού συμμετείχαν αρκετοί πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και εθελοντές με αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ. Στο σημείο από προχθές το βράδυ βρισκόταν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Γιώργος Λαδόπουλος με τον Χρήστο Ντάγια, σύσσωμη η δημοτική αρχή με τον δήμαρχο Μάκη Εσκίογλου, ενώ χθες το πρωί έκανε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, ο βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας και η βουλευτής Στέλλα Μπίζιου.
Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετέβησαν στις πληγείσες περιοχές ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας και ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης. Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «πρώτο μέλημα των προσπαθειών είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής». Επίσης, θα ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα οικονομικής στήριξης των πληγέντων.
ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ
Ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου δήλωση τα εξής: «Θέλω καταρχάς να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της συντοπίτισσάς μας που χθες βράδυ δυστυχώς έχασε τη ζωή της στο Βασιλί. Η κακοκαιρία που έπληξε και την επαρχία Φαρσάλων τις τελευταίες ώρες δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι ανυπολόγιστες και η ποσότητα νερού πρωτοφανής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ευρείας έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα. Από τη βροχόπτωση υπήρξε υπερχείλιση του ποταμού Ενιπέα, με αποτέλεσμα τα νερά να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές ειδικά στις περιοχές δυτικά των Φαρσάλων σε σπίτια και αγροτικές εκτάσεις. Δυστυχώς σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, τα πλημμυρισμένα σπίτια είναι πάρα πολλά σε αριθμό, με αποτέλεσμα να γίνονται διαρκείς προσπάθειες για απεγκλωβισμούς ανθρώπων στις συγκεκριμένες περιοχές.
Ως Δήμος Φαρσάλων φροντίσαμε έγκαιρα να ενημερώσουμε τους πολίτες αλλά και να κινητοποιήσουμε το μηχανισμό μας, ο οποίος δίνει ακατάπαυστα τη μάχη για την αντιμετώπιση της σωρείας προβλημάτων που δημιουργήθηκαν. Όλα τα στελέχη της υπηρεσίας μας συνεχίζουν εργάζονται με αυταπάρνηση και με ελάχιστες ώρες ύπνου, ενώ στο πλευρό μας είναι και η Περιφέρεια Θεσσαλίας από την πρώτη στιγμή και γι’ αυτό θέλω να την ευχαριστήσω. Ο Δήμος Φαρσάλων με τη συνδρομή της Περιφέρειας, προχώρησε και στη ναύλωση πρόσθετων μηχανημάτων προκειμένου να αποκατασταθούν βλάβες το συντομότερο δυνατό.
Το πρόβλημα στην υδροδότηση αποκαταστάθηκε στην πόλη των Φαρσάλων, ενώ δίνουμε αγώνα να λυθούν αντίστοιχα θέματα με την ύδρευση ή την ηλεκτροδότηση και σε άλλες περιοχές της επαρχίας.
Μέριμνά μας είναι πρώτιστα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η διαφύλαξη της περιουσίας των πολιτών και του δήμου. Ήδη έχουμε σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας κινήσει όλες τις διαδικασίες ώστε να κηρυχθεί ο Δήμος Φαρσάλων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι υπηρεσίες μας θα συνεχίσουν να αγωνίζονται σε εικοσιτετράωρη βάση, ενώ τα τηλέφωνα του δήμου παραμένουν ανοιχτά για τους πολίτες, για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass