Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φούσκωσε αλλά ελέγχεται ο Πηνειός

ΣΕ ΦΡΑΓΜΑ ΓΥΡΤΩΝΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΕΑ-ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ ΤΑ ΝΕΡΑ ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ * ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2020 21:44
Ο Πηνειός στη γέφυρα της οδού Κοζάνης Ο Πηνειός στη γέφυρα της οδού Κοζάνης

«Ευτυχώς δεν έβρεξε σε Τρίκαλα και Λάρισα, όσο στην Καρδίτσα και δεν κατέβασε πολύ νερό ο Τιταρήσιος από Τύρναβο. Σε διαφορετική περίπτωση δύσκολα θα αποφεύγαμε τα πλημμυρικά φαινόμενα και εμείς».


Αυτό αναφέρουν στην «Ε» στελέχη του ΤΟΕΒ Πηνειού με αφορμή τον φουσκωμένο Πηνειό στα περίχωρα της πόλης, ως αποτέλεσμα των ορμητικών νερών που καταφτάνουν στην περιοχή από τον Πάμισο και τον Πορταΐτη της Καρδίτσας και τον Ενιπέα των Φαρσάλων.
Ο Πηνειός ποταμός, όπως είναι γνωστό, λειτουργεί ως χωνευτήρι όλων των ποταμών και παραποτάμιων της δυτικής Θεσσαλίας. Έτσι, από χθες η στάθμη του Πηνειού, τόσο στην εξωτερική κοίτη, όσο και στην εσωτερική ανέβηκε επικίνδυνα.
Αρκετοί δε περιπατητές, στην κοίτη του Πηνειού στο Αλκαζάρ το έχουν διαπιστώσει. Να σημειωθεί ότι στο φράγμα Γυρτώνης η στάθμη του νερού ήταν 62,72 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ στο Α’ αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ στον κόμβο Συκουρίου η στάθμη του Πηνειού ήταν χθες το μεσημέρι στα 6,5 μέτρα.
Οι αρμόδιες αρχές (δυστυχώς είναι πολλές…) βρίσκονται σε επιφυλακή. Ήδη η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα Γιώργος Λαδόπουλος έδωσε εντολή στον εργολάβο του φράγματος της Γυρτώνης, ο οποίος εκτελούσε παράλληλα έργα για να πέφτει το νερό με βαρύτητα στο αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ, και το θωράκισε με χώμα και άλλα φερτά υλικά. Σε κατάσταση επιφυλακής και οι Τοπικές Κοινότητες κι άλλες αρχές στις περιοχές λίγο έξω από τη Λάρισα προς Τρίκαλα, όπως Αμυγδαλέα, Κουτσόχερο και Τερψιθέα, όπου λόγω στένωσης του ποταμού, χαμηλού υψομέτρου και μαλακού υπόβαθρου παρατηρούνται συχνά πλημμυρικά φαινόμενα στα χωράφια. Ήδη σε αρκετά σημεία το νερό έχει σκεπάσει ορισμένες καλλιέργειες.
Το ευτύχημα είναι ότι δεν κατέβασε νερά ο Τιταρήσιος, διότι αυτά θα κατέληγαν στον Πηνειό, στο ύψος των Γόννων, θα σταματούσε τα νερά του ποταμού που φεύγουν από Λάρισα για να καταλήξουν μέσω της κοιλάδας των Τεμπών στη θάλασσα του Αιγαίου, με αποτέλεσμα την υπερχείλιση των υδάτων στα χωράφια των παραπήνειων περιοχών του Δήμου Τεμπών.
Να σημειωθεί ότι τα νερά των ποταμών της Καρδίτσας «κουμπώνουν» με τον Πηνειό ποταμό στο Κεραμίδι (στο χωριό Βλοχός). Εκεί καταλήγουν και τα νερά του Ενιπέα από τα Φάρσαλα κι όλα μαζί ακολουθούν την πορεία προς Λάρισα. Στο ύψος της Γεωργικής Σχολής ο ποταμός σπάει στα δύο. Μία ποσότητα ακολουθεί την εξωτερική κοίτη του Πηνειού και μία άλλη καταλήγει μέσω του φράγματος της ΔΕΥΑΛ στην εσωτερική.
Όλοι τονίζουν την αναγκαιότητα κατασκευής φραγμάτων στο Μουζάκι Καρδίτσας και στη Σκοπιά Φαρσάλων (ήδη το φράγμα Σμοκόβου απέδωσε τα μέγιστα στις πρόσφατες πλημμύρες), προκειμένου να μην ξαναγίνουμε μάρτυρες αυτών των καταστροφών. Ας μην ξεχνάμε ότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ. Δεν έρχεται.
Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι η στάθμη του νερού στη λίμνη Πλαστήρα ανέβηκε κατά τρία μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι για το επόμενο καλοκαίρι τα υδάτινα αποθέματα θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα.
Γ. Ρούστας

Gallery άρθρου