Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Αιγαίο: πεδίο θανατοπολιτικής και ανταγωνισμών»

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2020 16:42

Με μηνύματα ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό, τον σεξισμό και την ομοφοβία, στον πόλεμο, τα σύνορα και τον εθνικισμό, στη φτώχεια και την εκμετάλλευση και στη λεηλασία της φύσης, διοργανώνεται αύριο Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη στην Κεντρική πλατεία Λάρισας, το 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Λάρισας.


Όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισας «είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό», έτσι ορίστηκε η παρούσα συγκυρία. Καθημερινά ανακοινωθέντα, επιτροπές ειδικών και πολιτική διαχείριση σύμφωνα με τις κάθε φορά σκοπιμότητες.
Έχουμε μια βιολογική πανδημία όμως που οι αιτίες της δεν είναι αόρατες, παρ’ όλο που σκόπιμα αποσιωπούνται. Είναι το μοντέλο της εντατικής γεωργοκτηνοτροφίας, οι εισβολές στα οικοσυστήματα, η αστικοποίηση πληθυσμών που απωθούνται βίαια από την γη τους, ζώντας σε αβίωτες συνθήκες. Είναι δηλαδή η καπιταλιστική ανάπτυξη και επέκταση που εν τέλει καταστρέφει τη φυσική ισορροπία.
Η ιστορία των σύγχρονων πανδημιών, φανερώνει την καταστροφική σχέση του καπιταλισμού με τη φύση. Η πανδημία αποκάλυψε τη χρεοκοπία του κράτους. Εδώ και χρόνια, τα δημόσια αγαθά πλήττονται, μεταξύ αυτών και η δημόσια υγεία που έχει υποστεί το τίμημα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε, οι μάσκες, τα lockdown και η ατομική ευθύνη έγιναν πανάκεια και απαιτείται από την πολιτική εξουσία η συναίνεση μας στη διαχείριση της κρίσης, της οποίας αποτελεί μέρος.
Και οι «ειδικοί» ως αυθεντίες είναι τα νέα «ιερατεία» που πρέπει να έχουμε απόλυτη πίστη. Αυτή είναι η βάση του νέου ανορθολογισμού που αναπτύσσεται στο έδαφος του φόβου, που όταν δένεται με τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα.
Όμως στα υπολογιστικά μοντέλα, με τα οποία βομβαρδιζόμαστε, πώς υπεισέρχονται οι άνθρωποι; Σε ποιο υπολογισμό μπαίνουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι που έχασαν τις δουλειές τους και βρίσκονται σε απόγνωση; Η ανασφάλεια και οι επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία που αυτή δημιουργεί;
Ταυτόχρονα και εν μέσω της πανδημίας, αναζωπυρώνεται ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός στη Μεσόγειο, για τα συμφέροντα των πολυεθνικών στη μοιρασιά των υδρογονανθράκων. Οι νέες περιφράξεις των θαλασσών με την οικοπεδοποίησή τους για τις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων, θα καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον και θα εντείνουν την κλιματική κρίση. Θα δώσουν όμως φιλί ζωής στο σύστημα που περνάει βαθιά κρίση. Την κλιματική κρίση τη ζούμε πλέον πολύ συχνά, όσο και αν τη βαφτίζουν θεομηνία, για να δικαιολογήσουν «παράπλευρες απώλειες».
Η ελληνική αστική τάξη βαφτίζει τα συμφέροντα της εθνικά, όπως έκανε πάντα και ο εθνικιστικός και πολεμικός λόγος της ενισχύεται, δημιουργώντας τους εχθρούς. Οι πρόσφυγες χαρακτηρίζονται ως «εισβολείς» ώστε να νομιμοποιηθεί το διαρκές έγκλημα του ελληνικού κράτους και της Ε.Ε. σε βάρος ανθρώπων που θέλησαν να γλυτώσουν από την κόλαση του πολέμου και της φτώχειας.
Η ΝΔ επιλέγει φανερά να ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς του κράτους προκειμένου να εμπεδωθεί το δόγμα της «απειλής που συνιστούν οι πρόσφυγες». Με αποκορύφωμα αυτό που έγινε τον Μάρτιο στον Έβρο, όπου οι ένοπλες δυνάμεις μαζί με τους φασίστες κινητοποιήθηκαν για να αποκρούσουν την υποτιθέμενη εισβολή.
Η φωτιά στη Μόρια αποκάλυψε και σε αυτούς που έκαναν πως δεν γνώριζαν, την εικόνα της ντροπής της ανθρωπότητας: Στρατόπεδα κολαστήρια και γυμνή ζωή χωρίς δικαιώματα.
Ο κοινωνικός εκφασισμός, τροφοδοτείται διαρκώς και από τα πάνω, έχοντας πλέον πολλά πρόσωπα: τον ρατσισμό, τις φαντασιώσεις εθνικού µεγαλείου, τη μισαλλοδοξία, τη βία και τον διάχυτο μισανθρωπισμό απέναντι στις γυναίκες, τους/τις πρόσφυγες, µετανάστ(ρι)ες, λοατκια+, ανάπηρους, οροθετικούς. Αποτελεί την καλύτερη επένδυση στην προσπάθεια για υποταγή, για να κλείσει κάθε δίοδος ταξικής αλληλεγγύης, για να συντριβεί κάθε είδους χειραφετική δράση των καταπιεσµένων.
Για να εμπεδωθεί όμως η νέα κανονικότητα και οι θυσίες που θα μας ζητηθούν πάλι, απαιτείται να χτυπηθεί το αντιστεκόμενο κομμάτι της κοινωνίας. Γι’ αυτό και ο χουντικής έμπνευσης νόμος για τις διαδηλώσεις, το όργιο της καταστολής, οι επιθέσεις σε καταλήψεις, ακόμη και στη νεολαία ως εν δυνάμει ανυπότακτη» καταλήγουν οι διοργανωτές.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, αύριο Παρασκευή στις 19.30 θα γίνει συζήτηση με θέμα «Αιγαίο: πεδίο θανατοπολιτικής και ανταγωνισμών - Αποδομώντας τους εθνικούς μύθους και τα εθνικά συμφέροντα». Με ομιλητές, το μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Παναγιώτη Μαυροειδή και τον πολιτικό επιστήμονα και αρθογράφο, Δημοσθένη Παπαδάτο. Από τις 22.00 έως τις 24.00 θα έχει ακουστικό live, ενώ από τις 18.00 θα λειτουργούν το βιβλιοπωλείο και τα θεματικά περίπτερα.