Μαζική διαμαρτυρία μαθητών στη Λάρισα

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕ 22 ΓΥΜΝΑΣΙΑ, ΛΥΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΛ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ* ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ «ΣΠΑΣΙΜΟ» ΤΜΗΜΑΤΩΝ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2020 21:16

Της Νατάσας Πολυγένη
Φωτ.: Β. Ντάμπλης
«Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή», «Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την παιδεία», «Χωρίς καθηγητές σε αίθουσες κλουβιά, αυτά δεν είναι μέτρα είναι μια τρολιά», «Με μάσκα παγουρίνο δε βγαίνει η πανδημία.

Δώστε λεφτά για την παιδεία». Αυτά είναι μόνο μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν χθες οι δεκάδες μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Λάρισας που συγκεντρώθηκαν στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα που πάρθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.
Οι μαθητές των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη -συνολικά 22 σχολικές μονάδες παρέμειναν χθες κλειστές στη Λάρισα- έδωσαν «ραντεβού» στη Κεντρική πλατεία φορώντας μάσκες και έχοντας στο πλευρό τους εκπροσώπους Συλλόγων Γονέων, την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Λάρισας, Σωματείων του Εργατικού Κέντρου της πόλης και αδιόριστους εκπαιδευτικούς.
Οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Λάρισας, διαδηλώνοντας ενάντια στα υπερπληθή τμήματα και τα ελλιπή μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, καταλήγοντας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, όπου και συναντήθηκαν με τον περιφερειακό διευθυντή Δρ. Γεώργιο Δοδοντσάκη με τον οποίο συνομίλησαν για αρκετή ώρα και του παρέθεσαν τα αιτήματά τους.
Ειδικότερα οι μαθητές διεκδικούν:
-Να απολυμανθούν με τον ενδεδειγμένο ιατρικά τρόπο όλα τα σχολεία πριν να ανοίξουν.
-Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μας κατά το άνοιγμα των σχολείων με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.
-Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών που να εξασφαλίζει καλύτερη αναλογία μαθητών ανά τάξη.
-Να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη σε 15 για να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
-Να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος αριθμός μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων.
-Να καταργηθεί κάθε νομοθετική διάταξη που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on - line μετάδοση των μαθημάτων.
-Να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων στο Λύκειο. Να την πάρουν πίσω, όπως την έφεραν στα κλεφτά εν μέσω πανδημίας.
- Οπου απαιτείται η μεταφορά μαθητών με ΜΜΜ, ειδικά Μουσικών- Καλλιτεχνικών σχολείων και ΕΠΑΛ λόγω απόστασης, να εξασφαλιστεί η ασφαλής και δωρεάν μετακίνησή τους με περισσότερα δρομολόγια διαφόρων μέσων.
- Σε σχολεία με σοβαρά κτιριακά προβλήματα να εξασφαλιστούν άμεσα άλλοι κατάλληλοι χώροι.
- Αμεση πρόσληψη σχολικών νοσηλευτών για την αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματά τους στο Υπουργείο Παιδείας.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Εν τω μεταξύ οι καταλήψεις σε Γυμνάσια και Λύκεια συνεχίζονται. Συνολικά 22 σχολικές μονάδες στη Λάρισα παρέμειναν κλειστές. Συγκεκριμένα υπό κατάληψη τελούν:
Γυμνάσια: 11ο, 1ο Ελασσόνας, 2ο Τυρνάβου, Γυμνάσιο-ΛΤ Κοιλάδας, Αγιάς, Αργυροπουλίου, Γόννων Πυργετού.
ΓΕΛ: 9ο, 11ο, 12ο, 13ο, 14ο, 1ο Ελασσόνας, Αγιάς, Γόννων, Πυργετού Συκουρίου.
Υπό κατάληψη επίσης είναι και τα 1ο, 2ο, 4ο, 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας και τα ΕΠΑΛ Αγιάς και Ελασσόνας.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ
Εν τω μεταξύ η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Λαρισαίων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει τη στήριξή της στον αγώνα των παιδιών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: « Η Ένωση Γονέων στηρίζει το δύσκολο, αλλά δίκαιο αγώνα των παιδιών μας, με περιεχόμενο και ουσιαστικά αιτήματα, που παλεύουμε γονείς και εκπαιδευτικοί από την αρχή της πανδημίας και σήμερα παραμένουν ακόμα άλυτα.
Τα παιδιά μας ζουν από πρώτο χέρι την έλλειψη εκπαιδευτικών, τα ακατάλληλα σχολικά κτίρια που καλούνται να κάνουν μάθημα, την έλλειψη καθαριότητας σε περίοδο πανδημίας στα σχολεία, τον συνωστισμό στις σχολικές αίθουσες, τα 2ωρα χωρίς διάλειμμα με τις μάσκες αερόστατα που μοίρασε η Κυβέρνηση.
Οι γονείς μέσα από τους Συλλόγους Γονέων στεκόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης να ποινικοποιήσει, με εισαγγελικές παραγγελίες και συλλήψεις μαθητών, τους αγώνες και τις αγωνίες των παιδιών μας για να μορφωθούν με ασφάλεια».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass