Ανάσα για πληγέντες, απαιτείται σχεδιασμόςΜ

ΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2020 15:18

«Καθώς η επαρχία των Φαρσάλων βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα,

θα εστιάσω την ομιλία μου στα μέτρα που λαμβάνονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη στήριξη των πολιτών που έζησαν τον εφιάλτη της πλημμύρας, από την οποία δυστυχώς θρηνήσαμε και νεκρούς». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός».
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «αναμφίβολα μιλούμε για ακραία καιρικά φαινόμενα. Θεωρώ, όμως, καθήκον να μεταφέρω στην Εθνική Αντιπροσωπεία και στην Κυβέρνηση:
* Πρώτον, την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών της επαρχίας μας για τον πλημμελή έως ανύπαρκτο καθαρισμό ποταμών, καναλιών και ρεμάτων, αβελτηρία που διόγκωσε τις συνέπειες της έντονης βροχόπτωσης.
* Δεύτερον, την αγωνία και την ανησυχία τους για την αρωγή της Πολιτείας, το ύψος των αποζημιώσεων και τον χρόνο που θα αποζημιωθούν, προκειμένου να μπορέσουν να ξαναστήσουν το σπιτικό τους που βούλιαξε στη λάσπη και να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.
* Τρίτον, τον προβληματισμό τους για την επόμενη ημέρα. Θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων στη Θεσσαλία; Αξίζει τον κόπο να επισκευάσουν το σπίτι τους ή στο επόμενο ακραίο καιρικό φαινόμενο, που δυστυχώς λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι όλο και συχνότερα, θα φουσκώσει το ποτάμι και θα καταστρέψει και πάλι το βιός τους;».
ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΗ ΣΚΟΠΙΑ
Ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε ότι «αναμφίβολα η Κυβέρνηση αντέδρασε τάχιστα. Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε την επομένη της καταστροφής στην πρώτη γραμμή, στα Φάρσαλα και στην Καρδίτσα, και ανακοίνωσε άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων. Η κριτική της Αντιπολίτευσης ως προς αυτό ήταν εντελώς άδικη και αυθαίρετη. Τέτοιες ώρες δεν χρειάζεται μικροψυχία.
Η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε συνιστά μία γενναία ανάσα για τους πληγέντες. Απαιτείται, όμως, ένας μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις οικονομικής ανάκαμψης της περιοχής. Κομβικής σημασίας σε αυτόν τον σχεδιασμό είναι το Φράγμα του Ενιπέα στη Σκοπιά Φαρσάλων. Είναι ένα έργο πνοής, που έχει μελετηθεί πριν πενήντα χρόνια και δυστυχώς εξακολουθεί να παραμένει στα χαρτιά του.
Η υλοποίηση αυτού του παλλαϊκού αιτήματος της επαρχίας Φαρσάλων πρώτον, θα θωρακίσει αντιπλημμυρικά όλο τον φαρσαλικό κάμπο, δεύτερον, θα αρδεύσει μία εύφορη περιοχή που απειλείται με ερήμωση και τρίτον, θα λύσει οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης της πόλης των Φαρσάλων που χρόνια τώρα πίνει εμφιαλωμένο νερό.
Κανένα σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής δεν θα είναι ουσιαστικά αναπτυξιακό, χωρίς το Φράγμα της Σκοπιάς. Είναι, λοιπόν, επιβεβλημένο τώρα να υπάρξει μελέτη του έργου, που θα αλλάξει τη ζωή στα Φάρσαλα».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, είπε ότι «οι εμπερίστατοι συμπολίτες μας στα Φάρσαλα μου ζήτησαν να σας μεταφέρω, να μεταφέρω στην Εθνική Αντιπροσωπεία και στην Κυβέρνηση ερωτήσεις, παρατηρήσεις και προβληματισμούς με την ελπίδα ότι θα βοηθήσουν στην καλύτερη νομοθέτηση». Έτσι μετέφερε ερωτήματα Φαρσαλινών σχετικά με τις δευτερεύουσες κατοικίες, τις αποζημιώσεις για τρακτέρ και λάστιχα, την αποκατάσταση γεφυρών, την έγκαιρη καταβολή του τσεκ και τις αποζημιώσεις ζώων και ζωοτροφών.
Καταλήγοντας ο Θεσσαλός πολιτικός ανέφερε ότι «τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και ψηφίζουμε σήμερα για την ανακούφιση των πληγέντων είναι αναμφίβολα γενναία. Εκείνο όμως που πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα είναι τα αναγκαία έργα υποδομών στη Θεσσαλία, έτσι ώστε να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να ψηφίζουμε μέτρα ανακούφισης για πλημμυροπαθείς του Κάμπου. Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή, αλλά ακούστηκε η φωνή των ανθρώπων του Κάμπου».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass