Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανάβουν τα καζαναριά τσίπουρου στον Τύρναβο

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΑΔΕΙΑ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2020 21:25

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Ξεκινά από την ερχόμενη Πέμπτη 15 Οκτωβρίου η απόσταξη τσίπουρου στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου χωρίς προβλήματα, όπως γινόταν πολλά χρόνια τώρα. Η περσινή χρονιά με τις καθυστερήσεις που «πότισαν» με αγανάκτηση τους διήμερους αμβυκούχους -

αμπελουργούς απόσταξης τσίπουρου, ανήκει στο παρελθόν.
Η διαδικασία ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου με την κατάθεση αιτήσεων στο αρμόδιο γραφείο των γεωπόνων του Δήμου Τυρνάβου. Από τους αμβυκούχους θα γίνουν και δηλώσεις συγκομιδής στα γραφεία του Συλλόγου Αμβυκούχων Αγροτών Στεμφυλοπνεύματος Τυρνάβου. Στη συνέχεια, οι δικαιούχοι θα πάρουν έγκριση απόσταξης από το Τελωνείο Λάρισας αλλά και τις σχετικές βεβαιώσεις ώστε να εκδοθεί άδεια απόσταξης. Διαδικασία που ολοκληρώνεται γρήγορα, ενώ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού θα υπάρξει σειρά προτεραιότητας για την απόκτηση της άδειας απόσταξης, κάτι που θα είναι ζήτημα ωρών έως ολίγων ημερών, αφού την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου αρχίζει η απόσταξη.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΩΝ ΑΜΒΥΚΟΥΧΩΝ
Την ικανοποίησή του για την ομαλή πορεία και τις σχετικές αποφάσεις των αρμοδίων αρχών εξέφρασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμβυκούχων Διήμερων Αμπελουργών - Τσίπουρου Τυρνάβου κ. Αντώνης Τσικριτσής. Ο κ. Τσικριτσής θεωρεί την απόφαση θετική σημειώνοντας ότι αυτή δεν πρέπει να ισχύει για μια χρονιά, αλλά να παγιωθεί στηρίζοντας έτσι το εισόδημα των χαμηλοαμπελουργών πολλοί από τους οποίους βλέπουν τα σταφύλια να σαπίζουν στα κούτσουρα.
Ο κ. Αντώνης Τσικριτσής ευχαρίστησε επίσης τον δήμαρχο Τυρνάβου κ. Ι. Κόκουρα για τον αγώνα που έκανε έναν χρόνο τώρα υπέρ των δίκαιων συμφερόντων των αμβυκούχων αμπελουργών του χύμα τσίπουρου.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Την ικανοποίησή του για την έγκαιρη υπογραφή της απόφασης που επιτρέπει στους διήμερους αμβυκούχους να ανάψουν σύντομα τα καζαναριά για την απόσταξη τσίπουρου, εκφράζει ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας.
Ο κ. Κόκουρας σε δήλωσή του στην «Ε» ευχαριστεί θερμά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη και τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, με τους οποίους όλο το προηγούμενο διάστημα βρισκόταν σε επικοινωνία, για τη γρήγορη διευθέτηση του θέματος.
Αναλυτικότερα η δήλωση του δημάρχου Τυρνάβου Γ. Κόκουρα έχει ως εξής: «Είμαστε χαρούμενοι για την απόφαση που εξεδόθη προ ημερών και αφορά τη χορήγηση αδειών απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών για την τρέχουσα αποστακτική περίοδο (2020-2021). Εξήγησα στους αρμόδιους υπουργούς ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων αλλά και τις πιέσεις που δέχεται η αμπελοκαλλιέργεια από την πανδημία του κορονοϊού, ήταν επιβεβλημένη ανάγκη να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά ζητήματα και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία απόσταξης του τσίπουρου. Όπως γνωρίζετε το σταφύλι αποτελεί βασική καλλιέργεια της επαρχίας και το τσίπουρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του Τυρνάβου. Αποτελεί ένα παραδοσιακό προϊόν, αλλά είναι και το μέλλον μας. Σαν δημοτική αρχή στηρίζουμε την αμπελοκαλλιέργεια, στηρίζουμε τους παραγωγούς και τους μικρούς αποσταγματοποιούς. Είμαστε βέβαιοι ότι και η φετινή χρονιά θα στεφθεί από επιτυχία και θα παραχθεί, χωρίς προβλήματα, το γνωστό ποιοτικό προϊόν του τσίπουρου».
Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Αναλυτικότερα, το σκεπτικό της υπουργικής απόφασης που άναψε, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, το πράσινο φως στους διήμερους αμβυκούχους να ετοιμάσουν τα καζαναριά, αναφέρει τα εξής:
«Παροχή οδηγιών για τη χορήγηση αδειών απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών για την τρέχουσα αποστακτική περίοδο (2020-2021).
Κατόπιν του ανωτέρω σχετικού εγγράφου της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το οποίο οι αυπελοκαλλιερνητές - κάτοχοι μη επιλέξιμων προς οινοποίηση σταφυλιών, λόγω της μειωμένης, εξ αιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων (βροχοπτώσεις και πλημμύρες) σε αρκετές περιοχές της χώρας (πολλές εκ των οποίων κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας), ποιότητας οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, δύνανται, κατά την τρέχουσα αμπελοοινική περίοδο, να οδηγήσουν τη συγκεκριμένη ποσότητα σταφυλιών σε λοιπούς προορισμούς, σύμφωνα με τη σχετική ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Προκειμένου για την ομαλή λειτουργία των μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων) εξαιρετικά και για την τρέχουσα αποστακτική περίοδο (2020-2021) δύναται, να χορηγηθεί άδεια απόσταξης στεμφύλων στους αμπελοκαλλιεργητές οινοποιήσιμων αλλά μη επιλέξιμων προς οινοποίηση σταφυλιών, τα οποία, σύμφωνα με τις σχετικές βεβαιώσεις των οικείων Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) και την υποβαλλόμενη από αυτούς δήλωση συγκομιδής οδηγήθηκαν από τους εν λόγω σε λοιπούς κατά νόμο προορισμούς. Ευνόητο είναι, ότι κατά τα λοιπά θα πρέπει να τηρηθούν οι σχετικές διατάξεις του Ν. 2969/01 καθώς και οι εγκύκλιοι διαταγές που έχουν εκδοθεί για την εφαρμογή του νόμου αυτού».

Σχετικά Άρθρα