×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/272237

Αλλαξε η ζωή 34 ανέστιων άπορων

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ… * «ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ, ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΚΕΛ Κ. ΡΕΒΗΣΙΟΣ * ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε» ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2020 21:10

Δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, έδωσε ο Δήμος Λαρισαίων σε άτομα που έχασαν τη δουλειά τους και το σπίτι τους και σε άτομα που οι συνθήκες και οι καταστάσεις που βίωναν, τους οδήγησαν να ζουν περιπλανώμενοι στον δρόμο.


Με όχημα το πρόγραμμα «Στέγαση και εργασία για τους άστεγους» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κινητοποιήθηκε ένας μεγάλος μηχανισμός, προκειμένου να στηριχθούν με ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών παροχών, άποροι και άστεγοι της Λάρισας, οι οποίοι είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο.
Σήμερα, μετά από ενάμιση χρόνο υλοποίησης του προγράμματος στη Λάρισα, άλλαξε η ζωή 34 ατόμων.
Ενάμιση χρόνο μετά από την πρώτη εγκατάσταση ωφελούμενου άστεγου σε σπίτι στην πόλη, τον Απρίλιο του 2019, μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι 34 άτομα διαβαίνουν τον δρόμο της κοινωνικής επανένταξης.
Μεσήλικες χωρίς υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον βρήκαν μια στέγη, πρώην χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών κάνουν μια νέα αρχή, χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών εντάσσονται σε απεξάρτηση, οικογένειες με ανήλικα τέκνα και μονογονεϊκές οικογένειες ξεκινούν απ’ την αρχή τον αγώνα για μια αξιοπρεπή ζωή, άποροι ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία βρήκαν στήριξη.
«Πετύχαμε τους στόχους και καλύψαμε σε υψηλό ποσοστό τις απαιτήσεις του προγράμματος...» δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Λάρισας (ΔΗ.Κ.Ε.Λ.), κ. Κωνσταντίνος Ρεβήσιος, και σημειώνει: «Παρέχεται μια ολιστική στήριξη που περιλαμβάνει τόσο τη στέγη και την εργασία, όσο και την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές δράσεις.
Εργαστήκαμε με επιμονή για να στηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και μάλιστα μέσα σε δύσκολες συνθήκες οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.
Αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες και κυρίως όσον αφορά στην εύρεση εργασίας στους ωφελούμενους του προγράμματος, τουλάχιστον σε όσους από αυτούς μπορούν να εργαστούν.
Θεωρώ ότι τέτοιου είδους προγράμματα πρέπει να έχουν διάρκεια μέχρι να εξαλειφθεί το φαινόμενο που λέγεται ανεργία.
Είναι ανθρωπιστική υποχρέωση της Πολιτείας και κοινωνική ανάγκη».
Σύμφωνα με τις υπεύθυνες κοινωνικούς λειτουργούς του προγράμματος κ.κ. Κερασία Δαλακώνη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων και Αντιγόνη Ευθυμίου της ΔΗ.Κ.Ε.Λ., το προφίλ των ωφελούμενων έχει ως εξής «Πρόκειται για 28 μοναχικά άπορα άτομα και δύο οικογένειες των τριών ατόμων, που ζουν σε τριάντα διαμερίσματα στον αστικό ιστό της Λάρισας.
Εξι εξ αυτών έχουν βρει εργασία σε εργοστάσια και επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα επιδοτεί 100% τον μισθό τους (που είναι ο βασικός κατώτατος μισθός). Κάποιοι κάνουν περιστασιακές δουλειές.
Οι περισσότεροι υποστηρίζονταν από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Λαρισαίων (Κοινωνικό Συσσίτιο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Υπνωτήριο Αστέγων, Ξενώνας Γυναικών κ.ά.).
Οι ίδιοι συνεχίζουν να στηρίζονται από τις δομές του Δήμου και συγκεκριμένα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, το οδοντιατρείο, το κοινωνικό φαρμακείο και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες για ενδυνάμωση και κοινωνική επανένταξή τους.
Το μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι μεσήλικες, εκ των οποίων αρκετοί έχασαν τη δουλειά τους σε μεγάλη ηλικία και βρέθηκαν σε οικονομικό αδιέξοδο.
Υπήρξε μέριμνα, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Λαρισαίων, για τα άτομα με αναπηρία, να λαμβάνουν αναπηρικά επιδόματα και σύνταξη αναπηρίας που δικαιούνται, ενώ έγιναν για όλους οι απαραίτητες διαδικασίες να λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (200 ευρώ)».
Αρχικά το πρόγραμμα κάλυπτε τα έξοδα ενοικίου για 18 μήνες και δόθηκε παράταση ενός χρόνου ακόμη, για κάθε ωφελούμενο.
Τα ενοίκια των σπιτιών που κατοικούν τα 34 άτομα, ανέρχονται από 180 έως 300 ευρώ.
Επίσης καλύπτονται τα έξοδα για τους λογαριασμούς ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ προσφέρει εφάπαξ το ποσό των 900 ευρώ σε κάθε άτομο, για την αγορά οικιακού εξοπλισμού.
Υπενθυμίζουμε ότι για την εφαρμογή του προγράμματος «Στέγαση και εργασία για τους αστέγους», έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Λάρισας (ΔΗ.Κ.Ε.Λ.), του Υπουργείου Εργασίας, και του Εθνικού Ινστιτούτου και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.).
Οι κοινωνικές υπηρεσίες που απαιτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος, υποστηρίζονται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων.
Να σημειώσουμε ότι η πρόταση του Δήμου Λαρισαίων, να υλοποιήσει το πρόγραμμα, αξιολογήθηκε με πολύ υψηλή βαθμολογία πανελλαδικά (2η στη χώρα), θέτοντας ως βασική προτεραιότητα την παροχή κοινωνικής φροντίδας μέσω της ολιστικής κάλυψης των ανθρωπίνων αναγκών.
Είναι ένας από τους δύο Δήμους στη χώρα, μαζί με το Ηράκλειο, που το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται από Κοινωφελείς Δημοτικές Επιχειρήσεις, και όχι από Μ.Κ.Ο., όπως σε άλλες πόλεις.

Της Λένας Κισσάβου

Της Λένας Κισσάβου

Gallery άρθρου

{gallery}272237{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass