Εξασφάλισαν το εμβόλιο, αλλά δεν εμβολιάστηκαν

ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ - ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΡΟΗΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ 15ΝΘΗΜΕΡΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2020 21:20

Ενας στους τρεις ασφαλισμένους, που εκτιμάται ότι θα εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, έχει εξασφαλίσει τη συνταγή και την έχει εκτελέσει, αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών έχουν εμβολιαστεί αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, Θανάσης Κουτσούκης και αναμένει τις επόμενες ημέρες αύξηση των εμβολιασμών στα φαρμακεία της πόλης.


Η συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης ξεκίνησε ως γνωστό στις 28 Σεπτεμβρίου με τους επαγγελματίες υγείας να συστήνουν τον εμβολιασμό μετά τις 15 Οκτωβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί κάλυψη για ολόκληρη την περίοδο δράσης της γρίπης –διάστημα 5-6 μηνών μέχρι τον επόμενο Μάρτιο.
Όπως σημειώνει ο κ. Κουτσούκης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, έχουν συνταγογραφηθεί 1,5 και πλέον εκατ. εμβόλια με τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταγών να έχει εκτελεστεί με τους ασφαλισμένους να έχουν συμμορφωθεί στις συστάσεις και να αναμένουν να εμβολιαστούν το δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται αύξηση της κίνησης στα φαρμακεία. Διαβεβαιώνει δε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων, τόσο στις φαρμακαποθήκες, όσο και στα φαρμακεία με ποσότητες που θα καλύψουν ακόμα και μια αυξημένη ζήτηση τις προσεχείς εβδομάδες.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας υποστηρίζει ότι περισσότεροι ασφαλισμένοι θα εμβολιαστούν φέτος συγκριτικά με την περσινή χρονιά, αν και η επιστημονική κοινότητα προβλέπει μείωση της μετάδοσης της γρίπης εξαιτίας των αυστηρών προληπτικών μέτρων, που εφαρμόζονται ήδη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο εμβολισμός στα φαρμακεία, που έχουν πλέον πιστοποιηθεί, γίνεται κάτω από τα προβλεπόμενα αυστηρά μέτρα προστασίας, για τα οποία έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες, ενώ σύμφωνα με το πρωτόκολλο αν ο φαρμακοποιός διαπιστώνει ότι υπάρχουν συμπτώματα Covid-19, δε θα προχωρά στον εμβολισμό και ως ύποπτο κρούσμα θα συστήνει στον/-ην ασφαλισμένο/-η επίσκεψη σε γιατρό για έλεγχο με τη λήψη δείγματος για ανάλυση.
Ενδιαφέρον στον φετινό εμβολιασμό παρουσιάζει και η έναρξη του μητρώου εμβολιασμών, όπου θα καταγράφονται όσοι ασφαλισμένοι εμβολιάστηκαν σε φαρμακείο. Το ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης φαρμακείου είναι έτοιμο και τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να αρχίσει η καταχώρηση των εμβολισμένων.

ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να κάνουν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες. Αναλυτικότερα οι ομάδες που έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό κατά του ιού της γρίπης είναι:
- Ηλικίας άνω των 60 ετών.
- Ενήλικες που παρουσιάζουν έναν η περισσοτέρους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρολογικά ή νευρομυικά νοσήματα.
- Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες, θηλάζουσες.
- Άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) >40 kg/m2.
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που τους κατατάσσει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
-Κλειστοί πληθυσμοί, όπως το προσωπικό και οι εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών και ειδικών σχολείων, νεοσύλλεκτοι στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και οι τρόφιμοι και το προσωπικό ιδρυμάτων, κ.λπ.
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών
- Κτηνίατροι καθώς και επαγγελματίες στον χώρο της ζωικής παραγωγής και ειδικά: πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Στο μεταξύ χτύπημα στο αντιεμβολιαστικό κίνημα αποτελεί η απόφαση του Facebook να απαγορεύσει τις διαφημίσεις που αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Facebook Inc θα αρχίσει να απαγορεύει στην πλατφόρμα τις διαφημίσεις που αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, όπως ανακοίνωσε, προαναγγέλλοντας και μια νέα εκστρατεία ενημέρωσης για τα εμβόλια κατά της γρίπης.
Η εταιρεία ανέφερε στην ανάρτησή της σε ένα blog ότι θα επιτρέπονται οι διαφημίσεις που αφορούν νομοσχέδια ή κυβερνητική πολιτική για τα εμβόλια (συμπεριλαμβανομένου και του εμβολίου για τον Covid-19). Η νέα πολιτική της πλατφόρμας θα αρχίσει να εφαρμόζεται εντός των επόμενων ημερών.
Η εταιρεία δεχόταν πιέσεις από βουλευτές και από οργανώσεις για τη δημόσια υγεία που ζητούσαν να αφαιρεθεί το αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο και η παραπληροφόρηση. Οι κανόνες της μέχρι τώρα επέτρεπαν την προβολή διαφημίσεων που αντιτίθονταν στον εμβολιασμό, εφόσον δεν περιείχαν ψευδείς ισχυρισμούς. Το καλοκαίρι, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της πλατφόρμας, ο Τζέισον Χιρς, είχε πει στο πρακτορείο Reuters ότι η εταιρεία πιστεύει πως οι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις τους και ότι η πιο επιθετική λογοκρισία θα μπορούσε να ωθήσει στο αντιεμβολιαστικό κίνημα εκείνους τους ανθρώπους που είναι διστακτικοί απέναντι στα εμβόλια.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass