Ασφαλείς οι μετακινήσεις, μειωμένη η κίνηση

ΜΟΛΙΣ ΤΟ 50% ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΣΤΟ ΚΤΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ * ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΑΓΟΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2020 21:48
Θερμομέτρηση οδηγών και επιβατών στα εκδοτήρια και πριν την επιβίβαση στα λεωφορεία Θερμομέτρηση οδηγών και επιβατών στα εκδοτήρια και πριν την επιβίβαση στα λεωφορεία

Σαφές μήνυμα σε όσους δημάρχους αλλά και αυτοδιοικητικούς παράγοντες ζητούν τη δρομολόγηση λεωφορείων σε αποκακρυσμένα χωριά και οικισμούς για την εξυπηρέτηση της μετακίνησης των λιγοστών κατοίκων στέλνει ο πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Βασίλης

Μανδηλάς, απαντώντας σε συνεχή αιτήματα.
«Οι εσωτερικές άγονες γραμμές αλλά και τα συχνά δρομολόγια ακόμα και σε γόνιμες γραμμές δεν μπορούν δυστυχώς να στηριχθούν…» τονίζει ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ, επισημαίνοντας πως όσα λεωφορεία κινούνται στις άγονες γραμμές στηρίζονται από τις χρηματοδοτήσεις των μαθητών στα σχολικά δρομολόγια.
Δεδομένης της αδυναμίας του Ταμείου να στηρίξει τις άγονες γραμμές, ο κ. Μανδηλάς σε επαφές με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες έχει προτείνει την αναζήτηση μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενός χρηματοδοτικού προγράμματος, που θα επιδοτεί δύο δρομολόγια λεωφορείων ημερησίως σε όλα τα απομακρυσμένα χωριά, το κόστος του οποίου δεν θα ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ετησίως.
Η επιδότηση του συγκοινωνιακού έργου στις άγονες γραμμές είναι συνήθης πρακτική για όλα τα μέσα συγκοινωνίας -αεροπορική, ακτοπλοϊκή- καθώς έχει και κοινωνική διάσταση υπογραμμίζει ο κ. Μανδηλάς, εμφανώς προβληματισμένος από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και στις συγκοινωνίες παρά το γεγονός ότι ουδείς αμφισβητεί πως οι μεταφορές είναι ασφαλείς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον επιβατικό σταθμό των ΚΤΕΛ γίνεται συστηματική θερμομέτρηση οδηγών και επιβατών στα εκδοτήρια, αλλά και πριν την επιβίβαση στα λεωφορεία και συχνός έλεγχος για την (υποχρεωτική) χρήση της μάσκας, ενώ στο πλαίσιο των οδηγιών για τις ασφαλείς μετακινήσεις τα λεωφορεία πρέπει να έχουν πληρότητα μέχρι 65% των διαθέσιμων καθισμάτων -35 επιβάτες στα λεωφορεία των 50 θέσεων και 53 επιβάτες στα διώροφα λεωφορεία. Ωστόσο, παρά τα αυστηρά προληπτικά μέτρα, η κίνηση του επιβατικού κοινού παραμένει μειωμένη είτε γιατί υπάρχει φόβος σε μερίδα των επιβατών είτε περιορίστηκαν οι ανάγκες για μετακινήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΤΕΛ, η επιβατική κίνηση παραμένει μειωμένη και βρίσκεται στο 50% της κίνησης προ του κορονοϊού τόσο στα δρομολόγια εντός του νομού όσο και στα δρομολόγια «φιλέτα» από και προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Εικόνα, που διαπιστώνεται για το σύνολο των ΚΤΕΛ πανελλαδικά.
«Η επιβατική κίνηση έχει συρρικνωθεί και τα ΚΤΕΛ λιμοκτονούν!» ακούγεται ολοένα και πιο συχνά και στον επιβατικό σταθμό της Λάρισας. Η επιχείρηση, τα λεωφορεία, οι ιδιοκτήτες και οι οδηγοί εξασφάλισαν κάποιες επιδοτήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία, εντάχθηκαν σε κάποια μικρότερα ή μεγαλύτερα προγράμματα, όμως απέχουν από μια γενναία στήριξη, που θα επιτρέψει στο Ταμείο να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
Ο δίαυλος επικοινωνίας με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες υπάρχει, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με την πλευρά των ΚΤΕΛ να τηρεί χαμηλές προσδοκίες θεωρώντας ότι όποιες και αν είναι οι αποζημιώσεις, σε καμία περίπτωση δεν θα καλύψουν το πραγματικό ύψος των φετινών ζημιών.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass