Γεωπόνοι εναντίον δασολόγων για τους χάρτες

ΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΓΕΩΤΕΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΓΕΩΤΕΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ * ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΟ ΣΤΕ

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2020 21:51

Του Γιώργου Ρούστα
Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει τόσο η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, όσο και οι αντίστοιχοι γεωγραφικά Γεωπονικοί Σύλλογοι του παραρτήματος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας μαζί, για την αναμόρφωση των

οριστικών δασικών χαρτών. Αρχικά προηγήθηκε η προσφυγή της ΠΕΔΔΥ και του κεντρικού ΓΕΩΤΕΕ κατά της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών. Με πρωτοβουλία του προέδρου του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας Κων/νου Λάμπρου αποφασίστηκε η αντίδραση των γεωπόνων με την άσκηση παρέμβασης ενώπιον του ΣτΕ επί της ανωτέρω αιτήσεως ακυρώσεως των ΠΕΔΔΥ και ΓΕΩΤΕΕ κατά του ΥΠΕΝ και τη σχετική υποβολή σημειώματος, ώστε επιτέλους με επιτυχία, χωρίς στρεβλώσεις και αγκυλώσεις, το σύνολο των καλλιεργήσιμων αγροτικών γαιών στην Επικράτεια, να συνεχίσει να παράγει αγροτικά προϊόντα. Η σχετική αίτηση θα εκδικαστεί στις 4 Δεκεμβρίου.
Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ
Σύμφωνα με το έγγραφο που υπογράφουν οι πρόεδροι των Γεωπονικών Συλλόγων Κεντρικής Ελλάδας και ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας κ. Ντογκούλης «Πρόθεσή μας είναι να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια που ξεκίνησε η Κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και όλοι εμείς οι Γεωτεχνικοί για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών με επιτυχία, χωρίς στρεβλώσεις και αγκυλώσεις, ώστε τον σύνολο των καλλιεργήσιμων αγροτικών γαιών στην Επικράτεια, να συνεχίσει να παράγει αγροτικά προϊόντα, πλούτο για την πατρίδα, αυξάνοντας το ΑΕΠ της Χώρας μας. Δυστυχώς το ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ, δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, δε στήριξε το κύρος του Επιμελητηρίου και των Γεωτεχνικών και με πρόσχημα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων, προχώρησε σε λανθασμένες νομικές ενέργειες, οι οποίες προσπαθούν να κωλυσιεργήσουν την οριστική επίλυση και αντιμετώπιση του προβλήματος αναμόρφωσης και σύνταξης των οριστικών δασικών χαρτών, γεγονός που επιβραδύνει την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας της Πολιτείας για την επάνοδο έστω και μερικώς στην κανονικότητα, σε ένα θέμα που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες τους συναδέλφους Γεωτεχνικούς, τους πολίτες, τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή. Είναι άτοπες, οι προσπάθειες αποσύνθεσης αυτής της θετικής πρωτοβουλίας της Πολιτείας, για ένα τόσο καίριο ζήτημα, με γνώμονα ιδιοτέλειες, προσωπικές φιλοδοξίες ανέλιξης, με μικρόπνοες συνδικαλιστικές ή αντιπολιτευτικές τακτικές και μάλιστα από συναδέλφους Γεωτεχνικούς, αγνοώντας πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ».
ΤΙ ΕΠΙΛΥΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ
Να σημειωθεί ότι το άρθρο 48 του νέου Ν. 4685/2020, για το οποίο θα αποφανθεί περί της νομιμότητάς του το ΣτΕ και την αναίρεση του οποίου ζητούν οι Δασολόγοι, σύμφωνα με τους Γεωπόνους «Επιλύει το τεράστιο ζήτημα της εμπλοκής στους δασικούς χάρτες εκτάσεων που καταλαμβάνονται από νόμιμες και μη ανακληθείσες πράξεις τις Διοίκησης εκδοθείσες προ του 1975 (αποφάσεις Επιτροπών Απαλλοτριώσεων, Διανομές, Αναδασμοί, άδειες Υπουργού – Νομάρχη κ.λπ.) με τις οποίες τους αποδόθηκε ρητώς προ πολλών δεκαετιών χρήση γεωργική, κτηνοτροφική και μικτή (γεωργοκτηνοτροφική) αλλά και λοιπές πράξεις όπως άδειες για βιομηχανική χρήση, και κατόπιν σφαλμάτων και παραλείψεων απεικόνισής τους σε αναρτηθέντες και κυρωθέντες δασικούς χάρτες εμφαίνονται σήμερα όλως παρανόμως ως δασικές, καίτοι διατηρούν τη χρήση που τους αποδόθηκε, με κίνδυνο οριστικής απώλειας των κοινοτικών ενισχύσεων, και εξαναγκασμό προσφυγής προς παράνομα και αντισυνταγματικά αιτήματα εξαγοράς προκειμένου να περισωθούν ιδιοκτησίες με νόμιμους τίτλους. Το αδιέξοδο και η ομηρία δεκάδων χιλιάδων οικογενειών είναι δεδομένη και γνωστή».
* Κληθείς να σχολιάσει στην «Ε» τη δικαστική διαμάχη γεωπόνων και δασολόγων για τη χρήση των δασικών εκτάσεων, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας Κων/νος Λάμπρος, χαρακτήρισε επιβεβλημένη την προσφυγή στο ΣτΕ των Γεωπονικών Συλλόγων με τη συνδρομή και του τοπικού παραρτήματος του ΓΕΩΤΕΕ, ενώ σχολιάζοντας τις αιτιάσεις των δασολόγων απαντά ότι «Δεν μπορεί να υπάρχει αμφισβήτηση για τη φιλοπεριβαλλοντική προστασία του χώρου που περιλαμβάνει τις αγροτικές γαίες στην Επικράτεια. Οποιαδήποτε μη φιλοπεριβαλλοντική συμπεριφορά, όπως καταγγέλλεται είναι κατά παράβαση της υφιστάμενης αρκούσης Νομοθεσίας, Εθνικής ή Ενωσιακής. Εφαρμόζεται αυστηρά η νομοθεσία από τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, αλλιώς δε χορηγούνται οι κοινοτικές ενισχύσεις. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ελέγχει συνεχώς την εφαρμογή εκ μέρους των παραγωγών, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής αλλά και τους Κανόνες Πολλαπλής Συμμόρφωσης σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές επιταγές της Ε.Ε. Είναι αδιανόητο να αμφισβητούν την εγκυρότητα των χαρτών και του ΟΠΕΚΕΠΕ ενός πιστοποιημένου και ελεγχόμενου από την Ε.Ε. οργανισμού που διαχειρίζεται τις Ευρωπαϊκές οικονομικές ενισχύσεις περίπου 3 δισ. κατ’ έτος. Πώς θα πάμε μπροστά την αγροτική παραγωγή; Με τη λογική και τις αεροφωτογραφίες του 1945; Οι κήποι στο βουνό, τα πατατοχώραφα και τα καστανοχώραφα στο Πήλιο και τη Μελιβοία ή όπου αλλού ποια ακριβώς ζημιά κάνουν στο περιβάλλον; Γιατί το ΓΕΩΤΕΕ και οι Δασολόγοι εδώ και 40 χρόνια από τη στιγμή που ενταχθήκαμε στη Ευρωπαϊκή και στο καθεστώς των επιδοτήσεων δεν αντέδρασαν και τώρα προσπαθούν να κωλυσιεργήσουν την ουσιαστική αναμόρφωση των δασικών χαρτών, τη συμπερίληψη όλων των Διοικητικών Πράξεων με βάση τους χάρτες και την ψηφιοποίηση του Αγροτικού Κτηματολογίου από ΑΓΡΟΓΗ με πρόσχημα την προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν έχω κάτι με τους δασολόγους αλλά ας σταματήσουν να επιμένουν να «βαφτίζουν δασικές» τις αγροτικές εκτάσεις που καλλιεργούνται και επιδοτούνται με την υπογραφή των Γεωπόνων και των Κτηνιάτρων Γεωτεχνικών εδώ και πολλές δεκαετίες. Πεδίο δόξης λαμπρό ο δασικός πλούτος της χώρας μας που αυξήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες αλλά δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί. Συντεχνιακές απαιτήσεις εις βάρος του παραγωγικού ιστού της χώρας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Μετά λύπης μου δηλώνω ότι οι εκπρόσωποί μας στο Κεντρικό Συμβούλιο του ΓΕΩΤΕΕ ήταν κατώτεροι των περιστάσεων και σίγουρα αδέξιοι με αυτήν τους την απόφαση. Είμαι βέβαιος ότι δεν εκφράζουν την επικρατούσα άποψη των Γεωτεχνικών, σίγουρα δεν εκφράζουν την άποψη των Γεωπόνων αλλά και των περισσοτέρων Δασολόγων, που δε σκέφτονται με συντεχνιακή ιδιοτέλεια, αλλά στηρίζουν την αγροτική πρωτογενή παραγωγή, τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο που μοχθεί καθημερινά μακριά από τα κλειστά γραφεία ορισμένων, που δεν επιθυμούν την οριστική απεμπλοκή των αγροτικών εκτάσεων από τους δασικούς χάρτες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass