Ανησυχία από την αύξηση κρουσμάτων στη Λάρισα

ΔΩΔΕΚΑ ΝΕΕΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 24ΩΡΟ, ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΕ ΓΝΛ ΚΑΙ 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ * ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΖΩΝΗ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΡ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ * ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2020 21:12

Καμπανάκι κινδύνου για «εφιαλτική επιστροφή» του κορονοϊού χτύπησε χθες νωρίς το απόγευμα στη Λάρισα μετά την ανακοίνωση του δελτίου θετικών κρουσμάτων από το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19.

Δώδεκα νέα κρούσματα από τα 17 συνολικά στη Θεσσαλία καταγράφτηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Λάρισα σκορπίζοντας έντονο προβληματισμό, καθώς για πρώτη φορά καταγράφεται διψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε μια περίοδο γενικευμένης αύξησης των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα.
«Η Λάρισα δεν βρίσκεται στο πορτοκαλί σύμφωνα με την τελευταία συνάντηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, αλλά δεν απέχει και πολύ να κινηθεί σε αυτή την περιοχή γιατί έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να επιβαρυνθεί επιδημιολογικά…» δηλώνει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ενώ σε αγωνιώδη γραπτή δήλωσή του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης προαναγγέλλει εντατικοποίηση των ελέγχων από τη Δημοτική Αστυνομία υπενθυμίζοντας την ατομική ευθύνη των Λαρισαίων προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα.
Όπως ανακοίνωσε χθες το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19, στην περιοχή της Λάρισας καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 12 νέα κρούσματα Covid-19. Πέντε κρούσματα δεν διαθέτουν ενδείξεις επιδημιολογικής σύνδεσης και εξετάστηκαν δύο σε ιδιωτικά εργαστήρια, δύο στο Π.Γ.Ν. Λάρισας και ένα στο Γ.Ν. Λάρισας. Επιπρόσθετα 3 κρούσματα αποτελούν επαφές κρουσμάτων άλλων γεωγραφικών περιοχών και εξετάστηκαν δύο σε ιδιωτικό εργαστήριο και ένα στο Γ.Ν. Λάρισας, ενώ ένα ακόμη κρούσμα προέρχεται από δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Κουτσόχερο. Τέλος ένα κρούσμα εξετάστηκε στο Γ.Ν. Λάρισας κατόπιν συμπτωμάτων, ενώ 2 ακόμη κρούσματα αποτελούν επαφές κρουσμάτων (13/10/2020)-(15/10/2020) και προέκυψαν ένα κατόπιν ιχνηλατήσεως και ένα κατόπιν εξέτασης στο Γ.Ν. Λάρισας. Μεταξύ των θετικών κρουσμάτων βρίσκεται και υπάλληλος του Γενικού Νοσοκομείου και συγκεκριμένα βοηθός θαλάμου στη Χειρουργική Κλινική, η οποία βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ άμεσα ξεκίνησε ιχνηλάτηση στις επαφές της με λήψη δειγμάτων και σε υπαλλήλους του Νοσοκομείου. Αργά το βράδυ τα δείγματα του νοσηλευτικού προσωπικού βγήκαν αρνητικά, ενώ έγινε σύμφωνα με το πρωτόκολλο απολύμανση όλων των χώρων.
Νέο κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε επίσης σε μαθητή στο 5ο Γυμνάσιο Λάρισας, με αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος του σχολείου. Πρόκειται για έναν μαθητή της Γ’ Τάξης, με το τμήμα του να επαναλειτουργεί μετά από 14 ημέρες. Στους χώρους του σχολείου θα γίνει η απαραίτητη απολύμανση, ενώ συνεργεία του ΕΟΔΥ θα προχωρήσουν σε ιχνηλάτηση.
Παράλληλα, στην περιοχή του Βόλου καταγράφηκε ένα νέο κρούσμα Covid -19.
Το κρούσμα επέστρεψε από άλλη γεωγραφική περιοχή και εξετάστηκε σε ιδιωτικό εργαστήριο κατόπιν συμπτωματολογίας.
Στην περιοχή των Τρικάλων καταγράφηκαν 4 νέα κρούσματα Covid -19 εκ των οποίων τρία κρούσματα αποτελούν επαφές κρουσμάτων (13/10/2020) και προέκυψαν δύο κατόπιν ιχνηλατήσεως και ένα κατόπιν εξέτασης στο Γ.Ν Τρικάλων, ενώ ένα ακόμη εξετάστηκε στο Γ.Ν. Τρικάλων κατόπιν συμπτωματολογίας.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
Εμφανώς προβληματισμένος από την αύξηση των κρουσμάτων –αν και από τα 12 νέα κρούσματα κάποια προέρχονται από άλλες γεωγραφικές περιοχές- εμφανίστηκε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Ε» επισήμανε ότι η Λάρισα έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για να ενταχθεί στην πορτοκαλί ζώνη και σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης από απλή επιτήρηση που βρίσκεται σήμερα, αν οι πολίτες της δεν τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.
«Εάν δεν προσέξουμε τότε θα έχουμε πραγματικά πρόβλημα…» σημειώνει ο κ. Χατζηχριστοδούλου, συστήνοντας να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις, να περιορίσουμε τις εξόδους μας σε χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός και να φοράμε υποχρεωτικά μάσκα στους κλειστούς χώρους –χρήση που συστήνεται και στους εξωτερικούς χώρους παρότι δεν είναι υποχρεωτική.
Επιπρόσθετα ανάφερε πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε χώρους όπου υπάρχουν νέοι σε ηλικία –σχολεία και Πανεπιστήμια- καθώς είναι η ηλικιακή ομάδα που μεταδίδει περισσότερο από κάθε άλλη όπως και οι νοσούντες με ήπια συμπτωματολογία.   
ΕΚΚΛΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Εντατικοποίηση των ελέγχων από τη Δημοτική Αστυνομία προανήγγειλε ο δήμαρχος Λαρισαίων δηλώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αρκεί για να επικαλεστεί την ατομική ευθύνη και να απευθύνει έκκληση ιδιαίτερα στους νέους να αντιληφθούν ότι δεν είναι άτρωτοι.
Σε ανακοίνωσή του, που έχει τη μορφή διαγγέλματος ο κ. Καλογιάννης αναφέρει:
«Λαρισαίες Λαρισαίοι
Η πανδημία του Covid επιστρέφει στη χώρα με επιθετικό τρόπο και τα κρούσματα αυξάνουν σε πολλές περιοχές. Η Λάρισα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να τα διατηρεί σε χαμηλό επίπεδο.
Η επιβάρυνση ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί από στιγμή σε στιγμή. Τα τελευταία νέα μας ανησυχούν και δείχνουν ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μέρα με την ημέρα.
Ήδη βλέπουμε σε άλλους νομούς η κατάσταση να ξεφεύγει, να λαμβάνονται έκτακτα μέτρα και να απειλείται τόσο η δημόσια υγεία, όσο και η οικονομία των περιοχών αυτών.
Πιθανή μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη Λάρισα, θα βάλει σε κίνδυνο την υγεία των συνανθρώπων μας, τις δουλειές μας, το μέλλον μας.
Όλοι ζήσαμε και εξακολουθούμε να ζούμε τις ολέθριες συνέπειες στην οικονομία του lock down του περασμένου Μαρτίου – Απριλίου.
Χρειάζεται, απ’ όλους, ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή, τόσο στο ζωντανό κέντρο και στους πεζόδρομους και σε όλους τους ανοικτούς χώρους συνάθροισης, στα εμπορικά καταστήματα, τις λαϊκές αγορές, τα καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος, όσο και σ’ όλη την πόλη.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι έλεγχοι της Δημοτικής Αστυνομίας θα ενταθούν. Αυτό όμως δεν αρκεί. Είναι ευθύνη όλων μας, να υψώσουμε στη Λάρισα ένα τείχος προστασίας, με την προσωπική μας συμπεριφορά.
Είναι ώρα να προστατεύσουμε τους ανθρώπους και τις δουλειές μας.  
Είναι ώρα να επιδείξουμε την ατομική και τη συλλογική μας ευθύνη στον ύψιστο βαθμό. Είναι ώρα να θωρακίσουμε την κοινωνία μας από τον κίνδυνο εξάπλωσης της πανδημίας.
Κάνω έκκληση ιδιαίτερα στους νέους να αντιληφθούν ότι δεν είναι άτρωτοι.
Να τηρήσουμε λοιπόν τα μέτρα προστασίας που έχουν λάβει οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας. Να κρατήσουμε τις αποστάσεις. Να φοράμε τις μάσκες, να απολυμαίνουμε τα χέρια μας. Είναι μια μάχη στην πόλη μας την οποία πρέπει να κερδίσουμε. Για μας. Για τα παιδιά μας. Για το αύριο της Λάρισας».
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass