Από το Ταμείο Ανάκαμψης ο δρόμος Λάρισα - Φάρσαλα

Yποβλήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών η πρόταση για χρηματοδότηση του έργου

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2020 21:05

Το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση του έργου βελτίωσης του οδικού άξονα Λάρισας - Φαρσάλων από το νεοσύστατο Ταμείο Ανάκαμψης ανοίγει η συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Υπουργείων, Υποδομών - Μεταφορών και Οικονομίας - Ανάπτυξης.


Μετά από χρόνια απραξίας του αρμόδιου Υπουργείου και με εξαίρεση τεχνικές παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα, η άλλοτε εθνική οδός που συνδέει οδικά τα Φάρσαλα με τη Λάρισα έχει καταστεί επικίνδυνη λόγω της εγκατάλειψής της και παρά το γεγονός ότι καταγράφει αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων, συχνά και αγροτικών, καθώς απουσιάζει το παράπλευρο οδικό δίκτυο.
Οι συσκέψεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Υπουργείου Μεταφορών φαίνεται πως επιτάχυναν τα βήματα για την υλοποίηση του έργου, με την Περιφέρεια -μετά από υπόδειξη του Υπουργείου - να καταθέτει πρόταση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης με 217 εκατ. ευρώ.
Με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστό με αφορμή την προχθεσινή εξέλιξη, να σημειώνει μεταξύ άλλων στην «ΕτΔ» πως «μετά από τόσα χρόνια στις καλένδες από τα αρμόδια υπουργεία, αντί να επιρρίπτουμε ευθύνες και να ασκούμε ανέξοδη κριτική, με στρατηγικό σχεδιασμό και διεκδίκηση, οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανέλαβαν την πρωτοβουλία να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες των μελετών προκειμένου το έργο να καταστεί ώριμο.
Μετά τη σύσκεψη με τον υπουργό Υποδομών, Κ. Καραμανλή και με υπηρεσιακούς παράγοντες της αρμόδιας Επιτροπής καταθέτουμε την πρόταση, η βελτίωση του δρόμου Λάρισας - Φαρσάλων να αποτελέσει ένα από τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ετσι, από την ημέρα που αναλάβαμε το έργο με ταχύτατες διαδικασίες ωριμάζουμε το έργο και με πρωτόγνωρη στρατηγική για τα ελληνικά δεδομένα έχουμε ήδη βρει και την πηγή της χρηματοδότησης».
ΕΘΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
Το προτεινόμενο έργο αποτελεί έργο εθνικής σημασίας, όπως έχει χαρακτηριστεί από το 2008 με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, του Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε..
Η κύρια προτεινόμενη οδός αποτελεί νέα χάραξη στα πρώτα 6,5 χλμ. και στη συνέχεια κινείται παράπλευρα ή επί της υφισταμένης εθνικής οδού, εκτός από τις περιοχές όπου παρακάμπτονται οι οικισμοί Νέες Καρυές, Ζάππειο, Χαρά και Χαλκιάδες.
Όπως αναλυτικά σημειώνεται στην πρόταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το αντικείμενο του προτεινόμενου έργου είναι η βελτίωση της Ε.Ο. Λάρισας – Φαρσάλων, συνολικού μήκους περίπου 35,3 χλμ..
Η σημερινή οδός διασχίζει του οικισμούς Νίκαιας, Νέων Καρυών, Ζαππείου, Χαράς και Χαλκιάδων, ενώ ισόπεδες συνδέσεις εξυπηρετούν τους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής και τις παρακείμενες μονάδες αγροτικής κυρίως, ή άλλης δραστηριότητας (κλωστοϋφαντουργίας, εκκοκκιστηρίων βάμβακος κ.α.). Η εξυπηρέτηση των αγροτικών οχημάτων πραγματοποιείται επί της εθνικής οδού λόγω μη ύπαρξης παράπλευρου οδικού δικτύου.
«Επομένως» υπογραμμίζεται στην πρόταση της Περιφέρειας «είναι προφανές πως ούτε η χάραξη, με τη χωροθέτηση και τη γεωμετρία της, ούτε η διατομή αυτής της οδού, ικανοποιούν τις σύγχρονες απαιτήσεις κυκλοφορίας και ασφάλειας στις σημερινές συνθήκες».
ΟΦΕΛΗ
Μετά την ολοκλήρωση του έργου «αναμένεται αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, μείωση του κόστους μεταφοράς, προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση των καυσαερίων, σύνδεση των παραγωγικών και τουριστικών κέντρων με το διεθνές δίκτυο μεταφορών, σύμφωνα με το Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών».
«Στόχος είναι με την κατασκευή του εν λόγω έργου να επιλυθούν αρκετά προβλήματα της περιοχής και συγκεκριμένα:
Βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της οδού. Η χάραξη της οδού, επιτρέπει την ανάπτυξη υψηλότερων ταχυτήτων οδήγησης, με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, τον περιορισμό της εκπομπής καυσαερίων και την αύξηση του διατιθέμενου χρόνου εργασίας.
Αποσύνδεση της λειτουργίας του έργου από τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες και τις σχετικές κινήσεις, αφού οι εν λόγω μετακινήσεις θα εξυπηρετούνται από παράπλευρες οδούς. Μ’ αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η λειτουργικότητα και αυξάνεται η οδική ασφάλεια της οδού καθώς κινείται εκτός της γεωργικής γης της περιοχής.
Ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο άνετη σύνδεση της Λάρισας με τα Φάρσαλα και βελτιώνεται η ενδοπεριφερειακή οδική σύνδεση. Μείωση της χρονοαπόστασης, που συνεπάγεται μείωση του κόστους μεταφοράς».
Β.Κ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass