«Κομμένος» στα δύο ο Σταυρός Φαρσάλων

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΟΣΕ * ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΖΗΤΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ Κ. ΤΥΜΠΑ

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2020 15:55

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
«Ολημερίς αντλούσαν, το βράδυ ξαναγέμιζε», κάπως έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση που επικρατεί στη γέφυρα του ΟΣΕ στον Σταυρό Φαρσάλων, η οποία παραμένει πλημμυρισμένη για 5η βδομάδα, μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» που έπληξε την

περιοχή. Κάτωθεν της γέφυρας διέρχεται δρόμος με τον οποίο συνδέονται οδικώς οι δύο οικισμοί της Τ.Κ. Σταυρού. Τώρα οι κάτοικοι χρειάζεται να διανύσουν συνολικά 7 χιλιόμετρα (3,5 να πάνε και άλλα τόσα να επιστρέψουν) έτσι ώστε να πραγματοποιήσουν κάποια εργασία στον άλλο οικισμό, αφού τους χωρίζει ουσιαστικά η γραμμή του ΟΣΕ.
Η «Ε» βρέθηκε χθες το μεσημέρι στο σημείο της πλημμυρισμένης γέφυρας. Στο σημείο βρίσκονταν συνεργεία της ΔΕΥΑΦ, που επιχειρούσαν να απομακρύνουν τα νερά. Κάτοικος της περιοχής ανέφερε ότι τις προηγούμενες ημέρες προσπάθησαν οι κάτοικοι να απαντλήσουν τα λιμνάζοντα νερά με αντλία γεώτρησης (κεντρόφυγγα), που χρησιμοποιείται στα χωράφια για το πότισμα, μάταια όμως, καθώς τη μέρα άδειαζε, το βράδυ τα νερά μαζεύονταν ξανά στη γέφυρα του ΟΣΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι χαντάκια που βρίσκονται πολλά μέτρα περιφερειακά του σημείου παραμένουν ακόμα με νερό.
Για την κατάσταση που επικρατεί απέστειλε επιστολή η παράταξη του κ. Κωνσταντίνου Τύμπα «Ενωτική Δημοτική Πρωτοβουλία» την οποία συνυπογράφει και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ιωάννης Γκέβρος και ζητούν από τον δήμαρχο, την άμεση αποκατάσταση της γέφυρας του Σταυρού και την επαναφορά της οδικής σύνδεσης των δύο οικισμών, έτσι ώστε να επανέλθει η ομαλότητα στα δύο χωριά.
Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η επιστολή της παράταξης του κ. Τύμπα: «Όλοι μας γίναμε μάρτυρες των καταστροφικών συνεπειών του Ιανού, της κακοκαιρίας που έπληξε την επαρχία μας στις 18 Σεπτεμβρίου. Ζημιές σε τέτοιο βαθμό και μέγεθος που ακόμα και σήμερα η αποτίμησή τους προκαλεί θλίψη και απόγνωση στους δημότες μας. Κατοικίες, κτίσματα, αποθήκες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, οδικό δίκτυο και γέφυρες δημιούργησαν μια εικόνα πλήρους καταστροφής ειδικά στα χωριά της δημοτικής ενότητας του πρώην Δήμου Ενιπέα. Πέρα από τις προφανείς και τεράστιες υλικές ζημίες χάθηκε μία ανθρώπινη ζωή δημότη μας στο χωριό Βασιλί και θα θέλαμε όπως κάναμε και διά ζώσης να εκφράσουμε και από αυτό το βήμα τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπόντος.
Η παράταξή μας από την πρώτη στιγμή της θεομηνίας συνέβαλε θετικά στην αντιμετώπιση της βιβλικής αυτής καταστροφής, συμμετέχοντας σε απανωτές συσκέψεις και καταθέτοντας προτάσεις με μοναδικό γνώμονα την ανακούφιση των πληγέντων δημοτών μας. Στρατηγική μας επιλογή και στάση αποτέλεσε η στήριξη των προσπαθειών της νυν δημοτικής αρχής, καθώς σε τέτοιες στιγμές κρίσης είναι θέμα αρχής για εμάς η αλληλεγγύη και η από κοινού προσπάθεια όλων των αιρετών ανεξαιρέτως για ένα κοινό σκοπό χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αποφασίσαμε και στηρίξαμε το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής παραμερίζοντας για το καλό του τόπου αβλεψίες και καθυστερήσεις που προέκυπταν στην εφαρμογή του.
Όμως διανύοντας αισίως την 5η εβδομάδα μετά τον Ιανό και με τις συνέπειες ακόμη ζοφερές για τον μέσο δημότη δεν γίνεται να συνεχίσουμε να γινόμαστε μάρτυρες αλλά και να νιώθουμε συνυπεύθυνοι για εικόνες εγκατάλειψης και απραξίας σε μείζονα ζητήματα του τόπου μας.
Τριάντα πέντε ημέρες μετά τη φονική κακοκαιρία κύριε Δήμαρχε η τοπική κοινότητα Σταυρού παραμένει κομμένη στα δύο. Το γνωστό σε όλους πρόβλημα της γέφυρας του ΟΣΕ που από κάτω της συνδέονται οδικώς οι δύο οικισμοί του χωριού. Η υπομονή και η αγανάκτηση των πρώτων ημερών έχουν γίνει οργή σήμερα από τους κατοίκους του χωριού. Οι συνέπειες αυτού του αποκλεισμού τεράστιες για την ομαλή διαβίωση των κατοίκων της τοπικής κοινότητας όπως η μη ομαλή πρόσβαση στο φαρμακείο του χωριού, η προβληματική και άκρως επικίνδυνη πρόσβαση των παιδιών στο ΚΔΑΠ και στο Δημοτικό Σχολείο, η πρόσβαση των κατοίκων σε καταστήματα λιανικής και των αγροτών στα πλημμυρισμένα τους χωράφια. Καλούνται λοιπόν οι κάτοικοι του Σταυρού εδώ και ένα και πλέον μήνα για μία απόσταση λίγων μέτρων να κάνουν 7 χιλιόμετρα ημερησίως. Και υπάρχουν πάρα πολλοί κάτοικοι που αυτά τα χιλιόμετρα για επαγγελματικούς και άλλους λόγους τα κάνουν και τρεις και τέσσερις φορές την ημέρα.
Κύριε Δήμαρχε για πόσο ακόμα καιρό οι κάτοικοι του Σταυρού θα γίνονται μπαλάκι για την αρμοδιότητα μεταξύ Δήμου και ΟΣΕ; Για πόσο καιρό ακόμα μία πληττόμενη από τη φονική κακοκαιρία τοπική κοινότητα θα υποχρεούται να πληρώνει αυξημένο κόστος μεταφοράς (καυσίμων) στο ίδιο της το χωριό; Πολλοί κάτοικοι μη σηκώνοντας το αυξημένο κόστος μετακίνησης μετακινούνται πεζοί πάνω από την αφύλαχτη διάβαση του τρένου με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή!».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass