Γεωφυσική έρευνα στην αρχαία Κραννώνα

ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΗ ΥΠΕΔΑΦΟΥΣ ΜΕ ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΑΝΤΑΡ

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2020 15:41

Τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Κραννώνας, όπου με επιτυχία πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά η γεωφυσική διασκόπηση του υπεδάφους, επισκέφθηκε κλιμάκιο του Δήμου Κιλελέρ με επικεφαλής τον δήμαρχο Θανάση Νασιακόπουλο.


Αυτήν τη φορά η διασκόπηση έγινε από το Εργαστήριο Γεωφυσικής - Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (Ι.Μ.Σ.) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) που εδρεύει στο Ρέθυμνο και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Μετά τα ενθαρρυντικά ευρήματα της περισινής πρώτης φάσης και την αξιοποίησή τους στο ανασκαφικό έργο ο Δήμος Κιλελέρ αποφάσισε όχι μόνο τη συνέχιση, αλλά και την ενίσχυση της γεωφυσικής έρευνας. Στο πλαίσιο αυτό ανέθεσε σε ένα από τα κορυφαία εργαστήρια του είδους την γεωφυσική διασκόπηση του υπεδάφους στον αρχαιολογικό χώρο, σε έκταση σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με την πρώτη φάση (περισσότερα από 60 στρέμματα). Η έρευνα έγινε με τη συστηματική και συνδυαστική χρήση μαγνητικών τεχνικών και γεωραντάρ για την κάλυψη της περιοχής ενδιαφέροντος. Τα πρώτα αποτελέσματα σύμφωνα με τους ειδικούς είναι εντυπωσιακά. Εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης που θα γίνει το επόμενο έτος, η γεωφυσική διασκόπηση θα τροφοδοτήσει με πολύτιμες πληροφορίες την ανασκαφική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης και την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.
Στόχος αυτής της έρευνας είναι να συμβάλλει τα μέγιστα στη διευκόλυνση του σημαντικού ανασκαφικού έργου που θα λάβει χώρα και το προσεχές καλοκαίρι για τρίτο συνεχές έτος. Τις ανασκαφές, όπως είναι γνωστό, πραγματοποιεί ομάδα φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας, Δημήτρη Μποσνάκη, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Δήμαρχος δήλωσε: «Ο Δήμος Κιλελέρ, έχοντας ως βασική του προτεραιότητα την ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού του αποθέματος, είναι αποφασισμένος να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην ανάδειξη της αρχαίας Κραννώνας, υποστηρίζοντας κάθε ενέργεια και αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία στην κατεύθυνση αυτή. Βασικός στόχος του προγράμματος, εκτός όλων των άλλων, είναι να φέρει τους πολίτες σε επαφή με την πολιτιστική τους κληρονομιά και να δημιουργήσει μία όσο το δυνατόν πληρέστερη γνώση για τον αρχαιολογικό χώρο».
Παρόντες στην επίσκεψη ήταν οι αντιδήμαρχοι Κ. Χατζηκωνσταντίνου και Αχ. Χατζούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αχ. Βαρδακούλης και Σ. Νταφόπουλος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Κραννώνος Κ. Τσιαγκλάνης και ο προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμματισμού Οργάνωσης Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Δήμου Κ. Νταμπεγλιώτης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass