Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρώτη μέρα με μάσκες παντού στη Λάρισα!

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ ΤΑ ΝΕΑ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ «ΑΓΚΑΘΙ» ΤΗΣ ΜΗ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2020 20:30 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Οκτ 2020 20:51

Σε ισχύ τέθηκαν από χθες τα νέα αυστηρότερα μέτρα για τις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας. Στη Λάρισα τα επιδημιολογικά στοιχεία της πανδημίας δεν αφήνουν περιθώρια για χαλάρωση και αυτό φαίνεται να το αντιλαμβάνονται οι πολίτες, καθώς χθες πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων ελάχιστοι ήταν οι «τολμηροί» που βγήκαν χωρίς μάσκα.

Ωστόσο το βράδυ της Παρασκευής οι Λαρισαίοι γιόρτασαν την τελευταία ημέρα «ελευθερίας» τους χωρίς μάσκες και αποστάσεις κατακλύζοντας το κέντρο της πόλης. Χθες η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής μάσκας δεν πτόησε τον κόσμο που βγήκε για τα ψώνια, αλλά και για καφέ και φαγητό, φορώντας τη μάσκα. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλοι φορούσαν μάσκα, ένα μεγάλο ποσοστό δεν τη φορούσε σωστά και άφηνε ακάλυπτη τη μύτη, ενώ αρκετοί ήταν και εκείνοι που επέλεξαν να φορέσουν αντί μάσκας, πλαστική ασπίδα που καλύπτει μονάχα το στόμα και σύμφωνα με τους ειδικούς δεν παρέχει καμία προστασία. Η «Ε» μίλησε με πολίτες για το πώς διαχειρίζονται τη νέα κατάσταση και οι απόψεις φαίνεται ότι διίστανται. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αποφύγουμε τα χειρότερα και θα πρέπει άπαντες να συμμορφωθούν, άλλοι τηρούν τα μέτρα απλώς για να μην πληρώσουν πρόστιμο και κάποιοι πιστεύουν ότι τα μέτρα δεν θα αποδώσουν αν ο κόσμος δεν τα εφαρμόσει σωστά.
Η 34χρονη Μαρία Π. βγήκε χθες στην αγορά μαζί με την οικογένειά της. «Είναι δυσάρεστο για όλους να πρέπει να κυκλοφορούμε παντού με μάσκα, αλλά πρέπει να το κάνουμε. Είναι πολλοί οι λόγοι που πρέπει να το κάνουμε. Προσωπικά εφαρμόζω πιστά τα μέτρα για δύο λόγους, για να προστατέψω τους ηλικιωμένους γονείς μου, που θέλω να τους έχω μαζί μου για πολύ καιρό ακόμη και για τα παιδιά μου που αναγκάζονται να πάνε στο σχολείο με μάσκα και τώρα που ανεβήκαμε επίπεδο θα πρέπει να τη φορούν και στα διαλείμματα. Για αυτά τα παιδιά που τόσο καιρό αγόγγυστα φορούν τη μάσκα, όταν οι ενήλικες διαμαρτύρονται συνεχώς. Πρέπει να το κάνουμε όλοι. Για να μπορούν να αναπνέουν ελεύθερα τουλάχιστον στα διαλείμματα. Είναι για το καλό όλων. Ας κάνουμε τώρα ό,τι μπορούμε για να μην γίνουμε Κοζάνη».
Ένας κύριος δίπλα που ακούει την κουβέντα και φοράει τη μάσκα έχοντας τη μύτη έξω, παρεμβαίνει. «Αυτά θα έχουμε συνέχεια τώρα. Να λέμε την αλήθεια οι περισσότεροι φοράμε τη μάσκα για να μην πληρώσουμε το πρόστιμο των 150 ευρώ» λέει και φεύγει ενοχλημένος.
Στην πλατεία Ταχυδρομείου συναντήσαμε μια παρέα μαθητών με μάσκες και μάλιστα όλοι τις φορούσαν σωστά. «Λένε όλοι για εμάς τους νέους, αλλά είμαστε πολύ περισσότερο εξοικειωμένοι με τις μάσκες από ό,τι οι γονείς ή οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας. Τις φοράμε κάθε μέρα στο σχολείο και στα φροντιστήρια και τις φοράμε σωστά, όσο και να μας ενοχλούν αρκετές φορές. Αν κάποιος πιστεύει ότι φορώντας τη μάσκα στο πηγούνι ή αφήνοντας τη μύτη έξω, τότε πρέπει να ξέρει ότι πολύ απλά δε φοράει μάσκα» λέει ο 16χρονος Δημήτρης Ι.
Υπήρξαν και κάποιοι λίγοι, που ήταν μπερδεμένοι σχετικά με τη χρήση της μάσκας. Πάνω στο ποδήλατο τη βγάζω ή τη φορώ; Στο αυτοκίνητο φοράμε μάσκα; Πάντως οι διευκρινήσεις δόθηκαν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Συγκεκριμένα:
Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που ισχύει για το επίπεδο 3 και 4, δηλαδή για τις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές εξαιρούνται από αυτήν οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο.
Του μέτρου εξαιρούνται επίσης οι οδηγοί που βρίσκονται μόνοι τους στο αυτοκίνητο ή μαζί με μέλη της οικογενείας τους πρώτου βαθμού που κι αυτά εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας.
Στα σχολεία με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις Περιφερειακές Ενότητες που έχουν ενταχθεί στο τρίτο, δηλαδή «πορτοκαλί» και τέταρτο, δηλαδή «κόκκινο», επίπεδο.
Σημειώνεται ότι στη φυσική αγωγή, δηλαδή στη γυμναστική, εξακολουθεί να μην προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Της Νατάσας Πολυγένη
Φωτ.: Κ. Τσάντζος

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα