Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να ανασταλεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων

Προσφυγή των εκπαιδευτικών παρατάξεων ΣΥΝΕΚ και ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2020 15:14

Με την ομόφωνη απόφαση της ΟΛΜΕ για αναβολή των εκλογών των αιρετών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, με την παράταση της θητείας των υφιστάμενων αιρετών και τη διεξαγωγή των εκλογών όταν θα το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και με την πλειοψηφική

απόφαση της ΔΟΕ, συντάσσονται οι παρατάξεις Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΥΝΕΚ) και Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Σε κοινή τους ανακοίνωση εξηγούν την άρνησή τους να συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές «παρωδία», όπως τις χαρακτηρίζουν.
«Η διεξαγωγή εκλογών σε συνθήκες πανδημίας θέτει σοβαρά εμπόδια στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, καθώς είναι αδύνατη η πραγματοποίηση συνελεύσεων για απολογισμό του έργου των αιρετών και καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η διαδικασία των προεκλογικών ενημερώσεων των υποψηφίων στους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, προϋποθέσεις απαραίτητες για επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων. Τίθεται λοιπόν σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας. Επιπρόσθετα, η Υπουργική απόφαση που ρυθμίζει τη διαδικασία δεν εναρμονίζεται με το πλαίσιο που ορίζει ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) ο οποίος απαιτεί: α) προηγούμενη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς (παρατάξεις και ομοσπονδίες), β) εκτίμηση αντικτύπου, γ) πλαισίωση από την πολιτική απορρήτου του ΥΠΑΙΘ, η οποία δεν είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. Συνεπώς, η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όπως ορίζεται από την εν λόγω ΚΥΑ, δεν εγγυάται το αδιάβλητο της διαδικασίας, τη μυστικότητα της ψηφοφορίας και την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως είναι η μυστικότητα της ψήφου και επιλέγεται παρόλο που υπάρχει η εναλλακτική της ψηφοφορίας με ταυτοπρόσωπη παρουσία.
Οι σοβαρές αυτές αντιρρήσεις οδήγησαν τις εκπαιδευτικές παρατάξεις ΣΥΝΕΚ και το ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. (διά μέσου των εκπροσώπων τους) στην απόφαση να προσφύγουν στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προκειμένου να ανασταλεί οριστικά η διεξαγωγή της διαδικασίας».