Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φωτοβολταϊκά πάρκα από τη ΔΕΥΑ Αγιάς

Με πρoταση χρηματοδoτησης της κατασκευης τους απο το Προγραμμα «Αντωνης Τρiτσης»

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2020 21:59

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Στη δημιουργία πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων προσανατολίζεται η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Αγιάς.


Μάλιστα, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συζητήθηκε σχετικό αίτημά της να της παραχωρηθούν ανάλογες δημοτικές εκτάσεις – αγροτεμάχια 20 στρεμμάτων το καθένα, ώστε να υποβληθεί πρόταση ένταξης και χρηματοδότησης του έργου στην Πρόσκληση με τίτλο «Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων» του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης».
Η επιλογή των εκτάσεων έγινε με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως να υφίστανται τίτλοι κυριότητας - στοιχεία νόμιμης κατοχής, να μην είναι μισθωμένες, να βρίσκονται σε περιοχή όπου υπάρχει η δυνατότητα να λάβουν προσφορά σύνδεσης σε Γραμμή Μέσης Τάσης (ΜΤ) στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, να βρίσκονται εκτός περιοχών οικοτόπων προτεραιότητας και να έχουν κατάλληλο προσανατολισμό.
Οι δημοτικές εκτάσεις που προτάθηκαν να παραχωρηθούν στη ΔΕΥΑ κατά χρήση ή κυριότητα για 25 χρόνια όπως ζητήθηκε, είναι οι εξής:
1. Δημοτικό ακίνητο, συνολικής έκτασης 23.862 τ.μ. στη θέση «Άγιος Αντώνιος» που βρίσκεται στην Κοινότητα Μαρμαρίνης της Δημοτικής Ενότητας Λακέρειας (Αριθμός Κληροτεμαχίου: 228 Αναδασμού Μαρμαρίνης έτους 2001).
2. Δημοτικό ακίνητο, συνολικής έκτασης 20.000 τ.μ. περίπου, στη θέση «Αλμύρα Μεριάς» που βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα Αγιάς (Αριθμός Καταγραφής 18 στο Κτηματολόγιο Κοινότητας Αγιάς).
3. Δημοτικό ακίνητο, συνολικής έκτασης 20.000 τ.μ. περίπου, στη θέση «Μεριάς» που βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα Αγιάς (Αριθμός Καταγραφής 18 στο Κτηματολόγιο Κοινότητας Αγιάς).
4. Δημοτικό ακίνητο, συνολικής έκτασης 20.000 τ.μ. περίπου, στη θέση «Μαγούλα», που βρίσκεται στον οικισμό της Πρινιάς της Κοινότητας Ανάβρας της Δημοτικής Ενότητας Αγιάς (Αριθμός Κληροτεμαχίου: 150 Διανομής Πρινιάς έτους 1931).
Το αίτημα έγινε δεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά αρνήθηκαν να συναινέσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης, δηλαδή της δημοτικής παράταξης «Αγιά 2019 – Νέα Εποχή», και η «Λαϊκή Συσπείρωση».
Ο Ιωάννης Αγγελάκας, επικεφαλής της παράταξης «Αγιά 2019 – Νέα Εποχή», είπε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του: «Παρόλο που η παράταξή μας είναι υπέρ της προόδου και της πράσινης ανάπτυξης, διαφωνούμε σε δύο βασικά σημεία και ζητάμε να τα διορθώσετε για να μπορέσουμε να υπερψηφίσουμε το θέμα. Τα σημεία διαφωνίας μας είναι τα εξής: Γιατί να διαθέσουμε καλλιεργήσιμη γη, έχουμε τόσες άγονες πλαγιές για να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά. Είμαστε αρνητικοί στη χρήση γαιών εν δυνάμει καλλιεργήσιμων. Επίσης, είμαστε αντίθετοι στην έννοια των παραχωρήσεων. Παραχωρήσατε ένα φιλέτο για το αέριο με δήθεν ανταποδοτικά οφέλη που τελικά δεν τα είδαμε. Και η ΔΕΥΑ δεν είναι και τόσο κοινωφελής, μας έχει ταράξει στα τέλη. Εμείς λέμε να εκτιμηθεί ο χώρος αυτός, να δοθούν οι αντικειμενικές αξίες για τα έσοδα που θα έφερναν και σε μια μακροχρόνια μίσθωση να πληρώνει αναλόγως η ΔΕΥΑ στον Δήμο».
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δώτιο Πεδίο», Γρηγόρης Καλαγιάς, τόνισε ότι η παράταξή του συμφωνεί με την παραχώρηση, με τον όρο ότι η ΔΕΥΑ θα μηδενίσει τα τέλη ύδρευσης στους κατοίκους των χωριών που ανήκουν οι παραχωρηθείσες εκτάσεις με ανώτερο όριο κατανάλωσης τα 140 κυβικά ανά έτος.
Ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας τοποθετήθηκε ως εξής: «Οι εκτάσεις έχουν επιλεγεί μετά από μεγάλη έρευνα των υπηρεσιών μας και είναι είτε ακαλλιέργητες ή έχουν εγκαταλειφθεί διότι δεν είναι γόνιμες. Εμείς εδώ κοιτάζουμε το γενικό συμφέρον και το συμφέρον των δημοτών μας, όχι των ιδιωτών. Επίσης, προσπαθούμε να μειώσουμε τα λειτουργικά έξοδα της ΔΕΥΑ.
Μ’ αυτό το πρόγραμμα που επιδοτείται στο 100% είναι μοναδική ευκαιρία να το πετύχουμε, να μειώσουμε σχεδόν στο μηδέν τη δαπάνη για ηλεκτρική ενέργεια.
Όλα αυτά τα χρήματα της μείωσης της δαπάνης για την ηλεκτρική ενέργεια που θα εξοικονομήσουμε, θα πάνε στη μείωση του νερού και στα έργα υποδομής, θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής και θα διασφαλίσουν το πόσιμο νερό για τα επόμενα χρόνια. Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε κάποιο πρόβλημα με κατοίκους των χωριών.
Είναι ένα απολύτως κερδοφόρο πρόγραμμα. Θα υπάρξει ελάφρυνση στο τιμολόγιο, όμως δεν μπορούμε να πούμε αυτή την ώρα για το ποια θα είναι αυτή η μείωση στα τιμολόγια των κατοίκων των Κοινοτήτων που ανήκουν οι παραχωρηθείσες εκτάσεις».

Σχετικά Άρθρα