«Βουβός» εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στα σχολεία

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ «ΓΙΟΡΤΕΣ» ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΑΞΗ -ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Δημοσίευση: 28 Οκτ 2020 21:01

Της Νατάσας Πολυγένη

«Βουβός» ο φετινός εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στα σχολεία

της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο κορονοϊός δεν επέτρεψε τις καθιερωμένες σχολικές εορτές και σχεδόν σε όλα τα σχολεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, οι μαθητές προσήλθαν για ένα δίωρο και μέσα σε κάθε τάξη ο εκπαιδευτικός είχε τη δυνατότητα να μιλήσει για τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου και να συζητήσει με τους μαθητές, ενώ σε κάποια σχολεία το δίωρο αξιοποιήθηκε με μάθημα.
Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί ότι η προσέλευση των μαθητών στις σχολικές μονάδες χθες ήταν μικρή, καθώς εξαιτίας του ότι τα σχολεία θα λειτουργούσαν μονάχα για δύο ώρες πολλοί γονείς επέλεξαν να μην τα στείλουν.
Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια πέρα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ανά τμήμα απονεμήθηκαν και οι έπαινοι για τη σχολική χρονιά 2019-2020. Στα Νηπιαγωγεία και τους Παιδικούς Σταθμούς πραγματοποιήθηκαν σύντομες γιορτούλες χωρίς την παρουσία γονέων. Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων είναι ένας ακόμα λόγος που αρκετοί γονείς κράτησαν τα παιδιά στο σπίτι, αφού ως είθισται τα παιδιά μετά από γιορτές στα σχολεία ξεχύνονται σε πάρκα και πλατείες.
Όχι ότι δε συνέβη και αυτό κυρίως με τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων που δε φάνηκαν να πτοούνται, καθώς κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης, φορώντας βεβαίως τις μάσκες τους, αλλά χωρίς να τηρούν τις αποστάσεις.

ΜΗΝΥΜΑ ΔΟΔΟΝΤΣΑΚΗ
Ενόψει της σημερινής εθνικής εορτής ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας δρ. Γεώργιος Δοδοντσάκης απευθύνει μήνυμα, τονίζοντας τις ιδιάζουσες συνθήκες του εορτασμού της Εθνικής Επετείου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Σε συνθήκες ιδιάζουσες γιορτάζεται η μεγάλη εθνική γιορτή που δείχνει ότι είναι στιγμές που οι λαοί καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο μεγάλο «Ναι» και στο μεγάλο «Όχι». Και ανάλογα με το σθένος τους πράττουν, «γιατί η μεγαλοσύνη των λαών δε μετριέται με το στρέμμα, μα με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα». Και ο ελληνικός λαός δεν άφησε περιθώρια στους ηγέτες του να πράξουν διαφορετικά από τη διατρανώμενη βούλησή του, όπως διαπιστώθηκε από τους αγώνες και κατά τη διάρκεια της κατοχής.
Τιμή και δόξα σ’ εκείνους που ορίστηκαν να φυλάγουν Θερμοπύλες. Κι ας ήξεραν πως ο Εφιάλτης θα φανεί μια μέρα. Ως εθνική γιορτή στην Ελλάδα ορίστηκε η ημέρα έναρξης και όχι λήξης του πολέμου, όπως συμβαίνει στους άλλους λαούς. Παράδοξο τραγικό;
Σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα, που έτσι κι αλλιώς διαμορφώνεται και από εξωγενείς παράγοντες. Σημασία έχει η στάση, η πρόθεση, η θέση, η αρχή.
Οι ήρωες τιμώνται, όταν τα ιδανικά και οι αξίες τους γίνονται και μέλημα και κτήμα από τους απογόνους τους για κατακτήσεις και υπέρβαση».

 

Δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ

Με δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου, επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο Ηρώο της πόλης θα τιμήσει σήμερα η Λάρισα την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Ως γνωστόν, λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού δεν θα διεξαχθεί η καθιερωμένη παρέλαση. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που κατήρτισε η Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σήμερα θα λάβουν χώρα οι εξής εκδηλώσεις:
- Ώρα 7:00 π.μ.: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών με φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου. Εωθινό από τη μουσική της 1ης Στρατιάς και τη Φιλαρμονική του Δήμου Λάρισας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
- Ώρα 8:00 π.μ.: Επίσημη Έπαρση Σημαίας.
- Ώρα 10:30 π.μ.: Άφιξη επισήμων και έναρξη δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Αχιλλίου, στην οποία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Σεβ. κ. Ιερώνυμος. Μετά το τέλος της δοξολογίας και εντός του Ιερού Ναού θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από την κα. Ελένη Διβάνη, διευθύντρια του 12ου Γυμνασίου Λάρισας. Ώρα 11:00 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων. Λόγω των αυξημένων μέτρων επιτήρησης για τον κορονοϊό οι θεσμοθετημένες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία μόνο μικρής αντιπροσωπείας εκπροσώπων των πολιτικών αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.
ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στα Φάρσαλα έχει ως εξής: Στις 8:00 θα γίνει η έπαρση σημαίας, στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής. Μετά το πέρας της εκφώνησης του πανηγυρικού της ημέρας από εκπαιδευτικό του 2ου Γυμνασίου Φαρσάλων, θα τελεστεί στις 11:10 επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο και στη συνέχεια ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, προσκλητήριο πεσόντων, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και ο Εθνικός Υμνος.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ
Στην πρωτεύουσα του Δήμου Κιλελέρ στη Νίκαια οι εορταστικές εκδηλώσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ξεκινήσουν με την προσέλευση των επισήμων στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και με το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει η κατάθεση στεφάνων στον χώρο του Ηρώου στην πλατεία. Παρόμοιες εκδηλώσεις, με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, θα τελεστούν σε όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Κιλελέρ.ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ
Για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Μακρυχώρι, έδρα του Δήμου Τεμπών, τις πρώην έδρες των Δήμων Αμπελάκια, Πυργετό, Γόννους, Συκούριο αλλά και στα χωριά, λόγω των αυξημένων μέτρων επιτήρησης για τον κορονοϊό που τέθηκαν σε ισχύ για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:
Στην έδρα του Δήμου Τεμπών, αλλά και στις πρώην έδρες των καποδιστριακών δήμων, σήμερα το πρωί, θα ηχήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες της Εκκλησίας για 3΄ λεπτά της ώρας.
Στις 10.15 π.μ. και αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά στο Μακρυχώρι, αλλά και σε όλο τον Δήμο Τεμπών.
Στη συνέχεια θα ψαλούν επιμνημόσυνες δεήσεις στα Μνημεία των Ηρώων, και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων με την παρουσία μόνο μικρής αντιπροσωπείας εκπροσώπων της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Σχολείων, για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων. Αμέσως μετά θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και τέλος θα ακουστεί ο Εθνικός μας Ύμνος.

ΣΕ ΤΥΡΝΑΒΟ - ΑΜΠΕΛΩΝΑ
Λιτό και χωρίς παρελάσεις το φετινό εορταστικό πρόγραμμα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, σε Τύρναβο και Αμπελώνα. Στον Τύρναβο σήμερα Τετάρτη 28η Οκτωβρίου θα γίνει έπαρση της Σημαίας στην Κεντρική πλατεία της πόλης. Στις 10.40 επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης Τυρνάβου. Στην πόλη του Αμπελώνα στις 10.15 θα τελεστεί δοξολογία και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στο Ηρώο της πόλης και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων.

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass